Παραδίδει τα κλειδιά η εστίαση στη Δράμα

0
4101

– Γ. Χατζηπαντελής στα «Χ»: «Σε αδιέξοδο οι επαγγελματίες του κλάδου»
– Η συγκέντρωση των κλειδιών των εστιατορίων θα γίνει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ελευθερίας

Σε πραγματικό αδιέξοδο έχουν φθάσει οι επαγγελματίες της εστίασης στη Δράμα μετά από 6 μήνες απραξίας, με τα έξοδα να τρέχουν και την ίδια ώρα χωρίς να έχουν ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, όπως αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Γιώργος Χατζηπαντελής.
Μετά από δύο πολύωρες συσκέψεις που έγιναν την Τρίτη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, στις οποίες εκπροσωπήθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία της εστίασης από όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και το Σωματείο Ζυθεστιατόρων της Δράμας, αποφασίστηκε στις 10 Φεβρουαρίου να παραδοθούν τα κλειδιά των επιχειρήσεων εστίασης. Η συγκέντρωση των κλειδιών των καταστημάτων εστίασης στον Νομό μας θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, αν και για τον ακριβή χώρο της πρωτοβουλίας αυτής θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.
«Οι συνάδελφοι θα προσέρχονται και θα υπογράφουν καταθέτοντας τα κλειδιά της επιχείρησής τους. Τα κλειδιά θα συγκεντρωθούν και θα παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου από αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων). Το ίδιο θα γίνει και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις ανά την Ελλάδα» εξήγησε στα «Χ» ο κ. Γιώργος Χατζηπαντελής και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Οι επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές δεν μας ικανοποιούν αλλά και δεν βοηθούν τον κλάδο της εστίασης».
Μπορεί να έχει εγκριθεί επιστρεπτέα προκαταβολή και επιδότηση ενοικίου κατά 100% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο η επιδότηση ενοικίου ήταν 60%, αλλά αυτό δεν φθάνει. Δυστυχώς, θα υπάρξουν αρκετά λουκέτα στην αγορά. Τα χρήματα που λέει η πολιτεία ότι λαμβάνουν οι επαγγελματίες της εστίασης είναι πολύ λίγα, καθώς οι υποχρεώσεις όχι μόνο είναι συσσωρευμένες, αλλά προστίθενται συνεχώς και τα πάγια έξοδα. Ακόμα και τώρα, μέσα στην πανδημία, η ΔΕΗ συνεχίζει να κόβει το ρεύμα σε επαγγελματίες που δεν λειτουργούν. Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις στη ΔΕΥΑΔ, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. συνεχίζουν να «τρέχουν». Όλα αυτά τα έξοδα, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις ανάγκες των οικογενειών που ζουν από την εστίαση, είναι πάρα πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε επιχείρηση υπάρχουν τουλάχιστον 3 ή 4 οικογένειες, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων της Δράμας.
Περιγράφοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα που οδηγεί τους επαγγελματίες της εστίασης στην παράδοση των κλειδιών των καταστημάτων τους, σημειώνει ότι μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο οι επαγγελματίες του κλάδου θα έπρεπε να παραδώσουν το τέταρτο τρίμηνο του ΦΠΑ, να πληρώσουν τα ένσημα και το δώρο Χριστουγέννων του προσωπικού και στα τέλη Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθούν τα ένσημα για το επίδομα αδείας των εργαζομένων τους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων της Δράμας, η πολιτεία θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλει να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης, που έχει βάλει λουκέτο επί έξι ολόκληρους μήνες.

Η δήλωση που θα υπογράφουν κατά την ημερομηνία παράδοσης των κλειδιών τους στην πλατεία Ελευθερίας οι επαγγελματίες της εστίασης αναφέρει τα εξής:
«Υπεύθυνη δήλωση πρώην επαγγελματία εστίασης.
Οι επιχειρήσεις εστίασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζουν οριστικά λουκέτα. Καθημερινά, οι συνάδελφοι παραδίνονται σε έναν βάναυσο πόλεμο. Το τοπίο είναι θολό, τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται και τα δελτία τύπου δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα.
Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας, να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται.
Οι φωνές μας δεν ακούγονται, δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες. Η εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει. Απαιτεί διάσωση. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο, καταντήσαμε από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειές μας στηρίζονται σε εμάς. Έχουμε δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα.
Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορούν να κρυφτούν πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.
Σας παραδίδουμε, λοιπόν, με πόνο τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας.
Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων, των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης. Πάρτε τα κλειδιά κι ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε.
ΥΓ.: Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο, καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα.
Καλή επιτυχία και καλές δουλειές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ