Παραλήφθηκαν 84 νέοι πράσινοι κάδοι τη Δευτέρα από τον Δήμο Δράμας

0
2204

Στην Αποκεντρωμένη το αίτημα προμήθειας τεσσάρων νέων απορριμματοφόρων από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ
Μιλά στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χρήστος Κυριακίδης

Παραλήφθηκαν τη Δευτέρα από τον Δήμο Δράμας οι πρώτοι 84 πράσινοι κάδοι των 1100 λίτρων που θα αντικαταστήσουν τους ήδη υπάρχοντες κατεστραμμένους οι οποίοι βρίσκονται εντός της πόλης και των κοινοτήτων.
Πρόκειται για μέρος της προμήθειας 220 κάδων απορριμμάτων για την οποία είχε εγγραφεί πέρσι 50.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας όπως εξήγησε στα “Χ” ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Χρήστος Κυριακίδης. Ο Δήμος Δράμας παράλληλα έχει ήδη παραλάβει 25 επιπλέον μικρούς πράσινους κάδους των 120 λίτρων και αναμένει την παράδοση 120 μπλε κάδων ανακύκλωσης. Επιπλέον την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Δράμας παρέλαβε ένα μεγάλο ανατρεπόμενο φορτηγό με μηχανισμό αρπάγης με το οποίο η υπηρεσία καθαριότητας θα μπορεί να μεταφέρει ογκώδη αντικείμενα αλλά και μπάζα και κλαδιά. Επίσης ο Δήμος προμηθεύτηκε και ένα καινούργιο μηχάνημα JCB το οποίο θα είναι χρήσιμο και στους καθαρισμούς των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η προμήθεια 4 καινούργιων απορριμματοφόρων τα οποία θα προμηθευτεί ο Δήμος Δράμας από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ το οποίο θα διαθέσει στον Δήμο Δράμας 660.000 ευρώ για την αγορά τους. Το συνολικό κόστος αγοράς των τεσσάρων απορριμματοφόρων τύπου πρέσας κοστολογείται άνω των 700.000 ευρώ. Η χρηματική διαφορά που προκύπτει για την αγορά τους θα καταβληθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Δράμας. Για την προμήθεια αυτή προηγήθηκε αποδοχή της επιχορήγησης από τον Δήμο Δράμας ενώ έπεται η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη και να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθειά τους.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Χρήστος Κυριακίδης

Αξίζει να σημειωθεί ότι προμήθεια καινούργιων απορριμματοφόρων στον Δήμο Δράμας έχει να γίνει από το 2006. Τα περισσότερα από τα 10 απορριμματοφόρα που διαθέτει αυτή τη στιγμή για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας ο Δήμος Δράμας είναι παλιάς τεχνολογίας και παρουσιάζουν προβλήματα που επιβαρύνουν τον Δήμο Δράμας με αρκετά χρήματα για ετήσια συντήρησή τους. Μία από τις κινήσεις που ενίσχυσαν τον γερασμένο στόλο των οχημάτων καθαριότητας του ήταν η τοποθέτηση δυο υπερκατασκευών απορριμματοφόρου, το περασμένο καλοκαίρι στους άξονες δυο υπαρχόντων οχημάτων.
Σε ότι αφορά τις ανάγκες επάνδρωσης της υπηρεσίας καθαριότητας σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κυριακίδης, ο Δήμος Δράμας προσπαθεί να ενισχύσει το διαθέσιμο προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας με διάφορους τρόπους. «Ήδη έχουμε κάνει τρεις μετατάξεις από τον Δήμο Καβάλας και από τον Δήμο Ελευθερούπολης. Θα προχωρήσουμε στην πρόσληψη εργαζομένων με τετράμηνη απασχόληση -5 οδηγών και 8 εργατών καθαριότητας. Το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί κυρίως λόγω της πανδημίας και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί έχουν φύγει με άδειες ειδικού σκοπού ή ασθενούν. Το προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το χρησιμοποιήσουμε στα απορριμματοφόρα. Εδώ να πούμε όμως ότι οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας μας έχουν δώσει πραγματική λύση στον τομέα της καθαριότητας δημόσιων χώρων. Βρίσκονται καθημερινά παντού στην πόλη και τις κοινότητες, καθαρίζοντας δρόμους και πλατείες».
Επίσης όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος, ο Δήμος Δράμας έχει καταθέσει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα 55-67 του ΟΑΕΔ από το οποίο η υπηρεσία καθαριότητας αναμένει να αντλήσει κάποιους από τους 15 εργαζόμενους που θα προσληφθούν για 1+1 χρόνο. Παράλληλα, όπως αναφέρει, εκκρεμούν και 2 ακόμη αιτήσεις για μετάταξη στον Δήμο Δράμας από τον Δήμο Ελευθερούπολης.
Ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε πάντως ότι λόγω της πανδημίας το έργο των εργαζομένων στην καθαριότητα γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Η υπηρεσία δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια και των δυο lockdown καθώς έχει καθήκον να συμβάλλει στην διατήρηση της δημόσιας υγείας. «Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με μάσκες, αντισηπτικά και ότι προβλέπεται. Επίσης έχουμε θεσπίσει επιπλέον μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να μην έρχονται σε συνωστισμό. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κάνουν τεράστιο αγώνα. Το προσωπικό δουλεύει χωρίς άδειες και ρεπό εδώ και ένα μήνα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. Θα ήθελα να κάνω έκκληση στους συνδημότες μας να μην πετούν τις χρησιμοποιημένες μάσκες ανεξέλεγκτα στον δρόμο και να παρακαλέσω τα απορρίμματα να τοποθετούνται σε σακούλες και πάντα εντός των κάδων και όχι πάνω ή έξω από αυτούς. Τέτοια φαινόμενα, ειδικά σε αυτή την περίοδο, είναι επικίνδυνα κυρίως για το προσωπικό της καθαριότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ