Παραμένουν 25 τα ενεργά κρούσματα στη δομή φιλοξενίας της Δράμας

0
1419

Δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε την Τετάρτη προς τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» εκ μέρους του διοικητή της ανοικτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα κ. Δημήτρη Τουτουτζόγλου, καθημερινά το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που δραστηριοποιείται στη δομή της Δράμας διεξάγει rapid test σε όλους τους φιλοξενούμενους.
Επιπλέον, διενεργεί rapid test και στους διαμένοντες που ήταν θετικοί στον ιό Covid-19 και έχουν συμπληρώσει το 14ημερο του κατ’ οίκον περιορισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν είναι αρνητικό το rapid test των ατόμων που είχαν βρεθεί θετικοί και δεν έχουν συμπτώματα πλέον τότε αφαιρούνται από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν συνολικά 25 ενεργά κρούσματα στη δομή αιτούντων άσυλο της Δράμας εκ των οποίων τα 2 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς. Από τις 30 Μαρτίου ισχύει η αναστολή εξόδου των φιλοξενούμενων η οποία και παρατάθηκε έως τις 12 Απριλίου, στις 06:00 π.μ. Όσα μέτρα έχουν ληφθεί εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου ομαλοποιηθεί η υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση.
Η αναστολή εξόδου από τη δομή φιλοξενίας της Δράμας παρατάθηκε για το σύνολο του πληθυσμού έως και την Δευτέρα, 12 Απριλίου, παρότι αρχικά η αναστολή εξόδου έληγε το πρωί της Δευτέρας 5 Απριλίου και είχε αποφασίστηκε μετά την διαπίστωση 25 κρουσμάτων στη δομή τις προηγούμενες ημέρες.
Ο διψήφιος αριθμός κρουσμάτων που παρουσιάστηκε στη δομή της Δράμας τις προηγούμενες ημέρες δημιούργησε ανησυχία σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στο Νομό Δράμας κατά την διάρκεια του τρίτου κύματος, πολύ περισσότερο μετά την διαπίστωση ότι τα αρχικά 18 κρούσματα, πολύ γρήγορα ανήλθαν στα 25.
Αυτό άλλωστε ώθησε και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας να ζητήσει μέσω επιστολής προς την 4η ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και τον ΕΟΔΥ, περαιτέρω ενημέρωση για τα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας σημειώνοντας ότι έχει ανεπίσημη ενημέρωση για την παρουσία θετικών κρουσμάτων CovID 19 στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην ΒΙΠΕ Δράμας και ότι υπάρχει διασπορά της νόσου στην κοινότητα των προσφύγων αλλά και στους εργαζόμενους του κέντρου και ζητώντας εγγράφως και επισήμως την ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τη συνδρομή όλων των φορέων προς αποφυγή μιας νέας διασποράς στον πληθυσμό.
Πάντως, από την πλευρά του διοικητή της δομής φιλοξενίας, έγινε ήδη γνωστό προς τα «Χ» ότι στο διάστημα που προηγήθηκε έγινε άμεση απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και των στενών τους επαφών υπό καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού για 14 ημέρες και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιείται διανομή υγειονομικού υλικού όπως μάσκες, χλωρίνη, σαπούνια κ.α. ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους φιλοξενούμενους. Επίσης ανά τακτά διαστήματα πραγματοποιείται διανομή καλαθιών φαγητού με ξηρά τροφή και φρέσκα λαχανικά για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες των φιλοξενούμενων ενώ παράλληλα γίνεται απολύμανση των γραφείων των εμπλεκομένων φορέων και των κοινόχρηστων χώρων.
Παράλληλα καθημερινά γίνεται μαζική αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητής εφαρμογής προς όλους τους φιλοξενούμενους γνωστοποιώντας τους την υπάρχουσα υγειονομική κατάσταση και με αυστηρές συστάσεις να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επίσης, όλο το προσωπικό των εμπλεκομένων φορέων μεταφέρθηκε περιμετρικά του κτιρίου της δομής σε οικίσκους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ