Παρανέστι: Θύματα έξι αδέσποτα από δολώματα κυανίου

0
1158

– Ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος η «Λάικα» εντόπισε κάψουλες με ισχυρά δηλητήρια
– Χρησιμοποίησαν τα δολώματα μέσα σε κατοικημένη περιοχή, λέει στα «Χ» η βιολόγος κα Ελπίδα Γρηγοριάδου


 

Για ακόμη μια φορά αδέσποτα ζώα συντροφιάς έγιναν θύματα ασυνείδητων που τοποθέτησαν δολώματα ισχυρών δηλητηρίων στο Παρανέστι, πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα τα δολώματα είχαν τοποθετηθεί σε κατοικημένη περιοχή και θα μπορούσαν να έχουν προσεγγιστεί από παιδιά, κάτι που από θαύμα δεν έγινε. Πρόκειται για δολώματα κυανίου, δηλαδή ισχυρού δηλητηρίου, που έχουν χρησιμοποιηθεί και τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή σκορπώντας το θάνατο όχι μόνο σε αδέσποτα ζώα αλλά και σε πτηνά της άγριας πανίδας όπως οι Χρυσαετοί.
Τα περιστατικά με τα δηλητηριασμένα ζώα έγιναν αντιληπτά από τις υπηρεσίες στις 29 Ιουνίου όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κ. Ελπίδα Γρηγοριάδου, Βιολόγος του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής). Μετά την ειδοποίηση του περιστατικού στον ΟΦΥΠΕΚΑ, ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο αντιμετώπισης δηλητηριασμένων δολωμάτων σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ισχύει από το καλοκαίρι του 2022.
«Την επόμενη ημέρα κιόλας, μετά την ειδοποίηση, μπήκαμε στη διαδικασία να φέρουμε έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο τη «Λάικα» και τον χειριστή της, για να δούμε αν υπήρχαν εναπομείναντα δολώματα» τόνισε η κα Γρηγοριάδου για να προσθέσει: «Θύματα αυτών των δηλητηριασμένων δολωμάτων ήταν 5 σκυλιά και μια γάτα. Στις 30 Ιουνίου η «Λάικα» βρήκε τρία δολώματα (παραφίνες). Είναι συγκεκριμένες κάψουλες συνήθως με κυανιούχα άλατα. Αυτά τα δολώματα τα χρησιμοποιούσαν παλιά από τη δασική υπηρεσία για τα «Επιβλαβή θηράματα», δηλαδή για τις αλεπούδες. Πρακτική που ακυρώθηκε στην συνέχεια με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η χρήση αυτών των δολωμάτων από τη δασική υπηρεσία έχει σταματήσει από το 1993 και έπειτα. Το ζήτημα είναι ότι η τεχνογνωσία έχει μείνει και χρησιμοποιείται από εγκληματίες».
Οι τρεις κάψουλες που βρέθηκαν στο Παρανέστι στις 30 Ιουνίου δεν ήταν σπασμένες και αυτό ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο. Οι κάψουλες που μοιάζουν σαν μικρά κουφέτα, πετάχτηκαν μέσα στο χωριό, σε αλάνα όπου θα μπορούσε να προσεγγίσει ένα παιδάκι, είπε η κα Γρηγοριάδου και υπογράμμισε: «Όταν αυτές οι κάψουλες σπάσουν εκλύουν στοιχεία του κυανίου. Το ζώο που θα δαγκώσει το δόλωμα καταλήγει σε 20 -30 δευτερόλεπτα. Έχουνε δηλαδή ισχυρή τοξικότητα και πολύ γρήγορη επίδραση». Η ίδια απαντώντας στο ερώτημα από που προμηθεύονται οι δράστες αυτές τις κάψουλες σημειώνει: «Είτε τις αγοράζουν παράνομα από Βουλγαρία και Τουρκία, είτε τις δημιουργούν οι δράστες έχοντας πάρει την τεχνογνωσία».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα με τα δολώματα κυανίου εντοπίστηκε στο Παρανέστι για 4η φορά. Ενώ υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν άλλες τοξικές ουσίες. “Δυστυχώς αυτό γίνεται συστηματικά, σχεδόν κάθε χρόνο. Τουλάχιστον εμείς το έχουμε εντοπίσει και το καταγράφουμε από το 2019» εξήγησε στα «Χ» η Βιολόγος του ΟΦΥΠΕΚΑ, εφιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής, που σε περίπτωση εύρεσης νεκρών ζώων ή ύποπτων ευρημάτων, δεν θα πρέπει να πλησιάσουν ή να τα αγγίξουν, αλλά να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο χειρισμός τέτοιου είδους ευρημάτων είναι άκρως επικίνδυνος αφού μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο και για αυτό πρέπει να γίνει με ειδικό εξοπλισμό από εξειδικευμένο προσωπικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!