Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού Δράμας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», με αφορμή την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, παρουσιάζουν το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 21.30, στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, την παράσταση μουσικής και λόγου από τον Όμηρο ως τις μέρες μας.
Ο εμπνευστής αυτής της μουσικής παράστασης, ο Μανώλης Παργεντάκης, με το πολυεπίπεδο μουσικό έργο του, επιχειρεί να προσεγγίσει την αδιάλειπτη πορεία και παρουσία της μουσικής στις ψυχές και στα χείλη των Ελλήνων, ξεκινώντας από τα αρχαιοελληνικά χρόνια, μεταβαίνοντας στους βυζαντινούς χρόνους, στα ακριτικά έπη και στο δημοτικό – ιστορικό τραγούδι, για να φτάσει στη σύγχρονη εποχή μέσω του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.
Ένα μουσικό οδοιπορικό μέσα στους αιώνες της ελληνικής μουσικής, με συνεχή ροή λόγου, μουσικής και τραγουδιού.
Από τους ήχους της αρχαίας ελληνικής πανδουρίδας και της αρχαίας ελληνικής κιθάρας μέχρι τους ήχους του παραδοσιακού ταμπουρά και του λαϊκού μπουζουκιού, και από τον «Ομηρικό Ύμνο στη Δήμητρα» ως τους «Χαρταετούς» και τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, η μελωδική ιστορική γραμμή είναι ανεξίτηλα χαραγμένη στο «είναι» του ελληνικού τόπου και χρόνου.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Έφη Πριμικυρλίδου και ο Κοσμάς Γεωργιάδης
Επιμέλεια και ανάγνωση κειμένων: Φωτεινή Σπαθάρη
Συμμετέχουν η Χορωδία του Συλλόγου Αρκαδικού Δράμας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος»
Σύλληψη ιδέας, μουσικολογική μελέτη, μουσική διδασκαλία, ενορχήστρωση κι επιμέλεια τραγουδιών: Μανώλης Παργεντάκης
Η παράσταση, της οποίας εμπνευστής είναι ο Μανώλης Παργεντάκης, στηρίχτηκε στην έρευνα και τη μελέτη του, αναφορικά με την ιστορία και την εξέλιξη του δημοφιλέστερου ελληνικού μουσικού οργάνου, του μπουζουκιού.
Ο εμπνευστής ιχνηλατεί τη σχέση μεταξύ της Μούσας που παίζει πανδουρίδα στη μαρμάρινη βάση της Μαντίνειας, στο β’ μισό του 4ου π.Χ. αι., της θαμπούρας των βυζαντινών, του ταμπουρά του Μακρυγιάννη και της πρώτης ηχογράφησης μπουζουκιού το 1917 στο Γκέρλιτς της Γερμανίας από Έλληνες αιχμαλώτους πολέμου. Με συνεχή ροή λόγου, μουσικής και τραγουδιού, ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σημερινή εποχή με τη σύνδεση κομματιών από διαφορετικές χρονικές περιόδους που αφορούν στην ονοματολογία και την προέλευση ενός μουσικού οργάνου που αποτελεί σύμβολο για τη νεότερη Ελλάδα, του μπουζουκιού.
Στην παράσταση θα ακουστούν αρχαίοι ελληνικοί ύμνοι, ακριτικά τραγούδια,
ριζίτικα και παραλογές της μεσοβυζαντινής περιόδου, δημοτικά, ταμπαχανιώτικα, αλλά και καντάδες, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.
Πώς ενώνονται όλα αυτά τα διαφορετικά είδη μουσικής μεταξύ τους;
Αυτό ακριβώς θα σας αποκαλύψει κατά τη διάρκεια της παράστασης ο Μανώλης Παργεντάκης με μαθητές και συνεργάτες του μουσικούς.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.