Παράταση 14 ημερών για το «Εξοικονομώ»

0
2398

Στις 25 Ιανουαρίου ανοίγουν οι αιτήσεις για περίπου 1500 ενδιαφερόμενους στη Δράμα

Παράταση δύο εβδομάδων πήρε με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τη Δράμα, την Καβάλα και τη Θράκη. Η υποβολή των αιτήσεων επρόκειτο να αρχίσει από σήμερα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο μετά από την εν λόγω απόφαση που ανακοινώθηκε το Σάββατο, η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει τελικά στις 25 Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη μετάθεση κατά 14 ημέρες της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), καθώς και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ημερομηνίες ισχύουν τα εξής:
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.
Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η έναρξη των αιτήσεων μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.
Παράλληλα, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.

Μεγάλος ο αριθμός των ενδιαφερομένων στη Δράμα
Την ίδια ώρα στη Δράμα εκτιμάται ότι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν σπεύσει να ενταχθούν στους ευεργετικούς όρους του προγράμματος και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις ιδιοκτησίες τους ανέρχονται σε περίπου 1500. Όπως είχε εξηγήσει την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο ο πρόεδρος της ΝΕ Δράμας του ΤΕΕ Α.Μ. Κώστας Παράσχου, το ενδιαφέρον για ένταξη στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι μεγαλύτερο από την προηγούμενη φάση του προγράμματος και όσοι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους από το προηγούμενο διάστημα προχωρούν στην προετοιμασία για την αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε ένας επιπλέον αριθμός πολιτών που ενδιαφέρονται για να ενταχθούν λόγω της δημοσιότητας και των παρατάσεων που πήρε το πρόγραμμα. Ωστόσο, η συνέχιση της πανδημίας ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς που ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αλλά τελικά το ανέβαλαν γιατί φοβούνται τις μετακινήσεις και τις επισκέψεις στο σπίτι του.
Μάλιστα όπως σημείωσε ο ίδιος, ένα πρόβλημα που υπήρχε και στις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος, είναι η χρονική προτεραιότητα που έχουν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Η διάσταση του προβλήματος φάνηκε και από τις αιτήσεις που προηγήθηκαν σε άλλες περιφέρειες νωρίτερα. Δηλαδή, με το άνοιγμα την ειδικής πλατφόρμας για τις αιτήσεις, δεσμεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλοι οι πόροι του προγράμματος με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση και για τους μηχανικούς που εμπλέκονται στην διαδικασία. Το ΤΕΕ έχει κάνει προτάσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα από την πρώτη φάση του “Εξοικονομώ”. Είπαμε ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή η διαδικασία του «πιο γρήγορου»
στην κατάθεση της αίτησης. Θα έπρεπε να υπήρχαν κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα. Τώρα είμαστε στην τρίτη φάση του προγράμματος, αλλά παρόλα αυτά το “Εξοικονομώ” συνεχίζει να προκηρύσσεται με τον ίδιο τρόπο.

Οι επισημάνσεις του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας για την ανάγκη αναθεώρησης των όρων του Προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”
Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, το τμήμα του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του κ. Απόστολος Παυλίδης επισήμανε ότι: «Eνόψει της έναρξης υποβολής των αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας επισημαίνει τα εξής:
– Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και εξαιρετικά δημοφιλές Πρόγραμμα με πολύ θετική στόχευση στην κατεύθυνση της ενεργειακήςαναβάθμισης, της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αυτονομίας του κτιριακού δυναμικού της χώρας
– Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στις Περιφέρειες που έχουν προηγηθεί έδειξε ότι αυτή εξελίσσεται σε έναν εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας πληκτρολόγησης
– Οι προϋπολογισμοί εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας με άμεσο συνεπακόλουθο τη διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων.
– Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής μιας αίτησης είναι η χρονική προτεραιότητα. Ένα φυσικό πρόσωπο χρειάζεται, στην καλύτερη περίπτωση, 10 έως 15 λεπτά για να ολοκληρώσει την υποβολή μίας και μόνον αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας
– Διαμοιράζονται αιτήσεις σε συνεργάτες και ιδιοκτήτες ως διέξοδος για την ταυτόχρονη εκκίνηση των διαδικασιών υποβολής από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα με ξεχωριστούς λογαριασμούς
– Χιλιάδες εργατοώρες προεργασίας από τα τεχνικά γραφεία καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, είχε επισημάνει πως η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο Πρόγραμμα, υπονομεύει επί της ουσίας την εξαιρετικά σημαντική στόχευση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού δυναμικού της χώρας μέσω πολυσύνθετων επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο θα επανέλθει στο αμέσως επόμενο διάστημα με νέες συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αναθεώρηση και τη βελτίωση των όρων του Προγράμματος, ενόψει της προκήρυξης της νέας φάσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε γενικές γραμμές, οι κατευθύνσεις των προτάσεών μας θα περιλαμβάνουν:
α. την αξιολόγηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας
των παρεμβάσεων που προκρίνονται σε κάθε αίτηση
β. την αξιολόγηση των κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων των
ιδιοκτητών των κτιρίων και την υποστήριξη των οικονομικά ευπαθών και ενεργειακά
ευάλωτων νοικοκυριών
γ. τη διαρκή ισχύ του Προγράμματος και τη δημιουργία λίστας επιλαχόντων
δικαιούχων που θα μεταφέρονται αυτόματα στην επόμενη φάση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν αλλάξει κάτι στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου, οπότε και αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων στην περιοχή μας, οι μηχανικοί εκτιμούν ότι οι πόροι του “Εξοικονομώ” θα εξαντληθούν σε ελάχιστο χρόνο. Αυτό γιατί ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγάλος σε σχέση με τα κονδύλια που διατίθενται από την πολιτεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ