Παρέμειναν στο Κατάφυτο οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων της πυρκαγιάς

0
1094

Υπο έλεγχο τέθηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης η πυρκαγιά στην περιοχή του Καταφύτου του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου, που κατέκαψε χορτολιβαδική έκταση και κινητοποίησε κατά την εξέλιξή της, σημαντική πυροσβεστική δύναμη από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Παρόλα αυτά λόγω της φύσης της βλάστησης που κάηκε στο πεδίο της πυρκαγιάς (θάμνοι και πουρνάρια), παρέμειναν και χθες στον χώρο σε όλη την διάρκεια της ημέρας πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων. Οι οποίες τελικώς δεν απεφεύχθησαν. Έτσι ενώ η πυρκαγιά τέθηκε νωρίς υπό έλεγχο δεν θεωρήθηκε επίσημα από την Πυροσβεστική ότι έχει κατασβεστεί. Ευτυχώς το πεδίο της πυρκαγιάς ήταν εκτός κατοικημένης περιοχής και κατά συνέπεια δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές και δεν καταγράφηκαν υλικές απώλειες σε περιουσίες.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περίπτωση της πυρκαγιάς του Καταφύτου που συνέχιζε να παρουσιάζει αναζωπυρώσεις και χθες Πέμπτη επιχείρησαν 72 πυροσβέστες, 12 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα.
Στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου, την Τετάρτη ξέσπασε και μια ακόμη πυρκαγιά στην περιοχή των Λευκογείων η οποία όμως τέθηκε πολύ νωρίς υπό έλεγχο και αντιμετωπίστηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας με κλιμάκιά της να εκτελούν συνεχείς περιπολίες καθημερινά. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στελεχώθηκαν 18 πυροφυλάκια και ήταν σε ετοιμότητα το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης που αποτελείται από 813 μόνιμους και πενταετής πυροσβέστες. Το έργο της υπηρεσίας ενίσχυσαν και σχεδόν 50 εποχικοί πυροσβέστες όπως και 100 περίπου εθελοντές.
Θυμίζουμε πάντως ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς ελλοχεύει περισσότερο αυτή την περίοδο. Η οποιαδήποτε υποψία για πυρκαγιά θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Παρότι κλιμάκια πυροπροστασίας από υπηρεσίες και εθελοντές είναι επί ποδός, είναι εξαιρετικά σημαντική και η συμβολή των πολιτών οι οποίοι για παράδειγμα μπορεί να περπατούν ή να κινούνται κοντά στο περιαστικό δάσος του Κορυλόβου ή κοντά σε κάποιο αλσύλλιο . Οι συνθήκες κινδύνου για πυρκαγιά είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτές. Μία έγκαιρη κλήση λοιπόν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που προειδοποιεί για ενδεχόμενη πυρκαγιά μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την επέμβαση μεγάλης δύναμης υπηρεσιακής δύναμης όταν η πυρκαγιά έχει ήδη αναπτυχθεί.

Οι οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές
– Τι πρέπει να κάνετε όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού.Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.
Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά τηλεφωνήστε αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
Μόλις περάσει η πυρκαγιάΒγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:
Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ