Παρουσία «βρομούσας» σε βαμβακοκαλλιέργειες της Δράμας

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί

0
1900

Όπως αναφέρουν οι Γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας έχει καταγραφεί η εμφάνιση πράσινης «βρομούσας» σε βαμβακοκαλλιέργειες διάφορων περιοχών του ν. Δράμας.

Ειδικότερα από τις 16 Ιουλίου του 2019 εντοπίστηκαν ωοπλάκες με ώριμα αβγά του είδους Nezara viridula f. torquata, ενώ ακολούθως κατα-γράφηκαν και νεαρές προνύμφες αλλά και ενήλικα στελέχη του είδους Nezara viridula f. smaragdula το οποίο είναι και η ποιο συνηθισμένη μορφή. Όπως μάλιστα παρατηρούν οι Γεωπόνοι της ΔΑΟΚ, το γεγονός της παρουσίας των ημίπτερων εντόμων στην καλλιέργεια βαμβακιού δεν είναι νεοφανές.
Εξηγούν μάλιστα ότι “διάφορα ενδημικά είδη ημίπτερων παρατηρούνται κάθε χρόνο στο βαμβάκι, όπως και σε διάφορες καλλιέργειες. Σε μερικές καλλιέργειες βαμβακιού το 2018 (κατά κύριο λόγο όψιμες), σημειώθηκαν προσβολές κάψων εξαιτίας των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν. Επειδή ορισμένοι καλλιεργητές εκφράζουν ανησυχία για την παρουσία ημίπτερων εντόμων στο βαμβάκι, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παρατήρηση απλώς της ύπαρξης των αβγών, προνυμφών ή ενήλικων στην καλλιέργεια βαμβακιού δεν συνιστά από μόνη της ανησυχητική ένδειξη.
Επίσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία για επέμβαση με εντομοκτόνα, καθώς δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη εσωτερική υποβάθμιση των καψών του βαμβακιού.
Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από την προσβολή των καψών από ημίπτερα εκδηλώνονται με αποχρωματισμό (μελάνωση καφέτιασμα) της ίνας στο εσωτερικό των καρυδιών του βαμβακιού. Ο αποχρωματισμός και οι αλλοιώσεις οφείλονται σε ένζυμα που εκκρίνονται απο τα έντομα αυτά και από παθογόνα που εισέρχονται από την πληγή του νύγματος.
Ακόμη δεν έχουν καθοριστεί ελληνικά όρια επέμβασης. Έτσι για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα από προσβολές ημίπτερων στο βαμβάκι και να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα επέμβασης συνιστώνται τα εξής: Συλλέγουμε ένα δείγμα 25 καρυδιών που έχουν διάμετρο 2-3 εκατοστών. Ελέγχουμε το εσωτερικό τους για την ύπαρξη αποχρωματισμών στις ανώριμες ίνες, στα αναπτυσσόμενα σπέρματα και στο εσωτερικό της κάψας (καρύδι).
Αν το 20% των καρυδιών εμφανίζει αποχρωματισμό ή αλλοιώσεις τότε μπορεί να εξετασθεί η πιθανότητα επέμβασης. Σε διαφορετική περίπτωση η εφαρμογή εντομοκτόνου αυξάνει το κόστος παραγωγής χωρίς αντίκρισμα ενώ προκαλεί και διαταραχή της ισορροπίας των φυσικών εχθρών (έχουμε δηλαδή πιθανότητα έξαρσης πληθυσμών του τετράνυχου).
Επισημαίνεται οτι τα μέτριου μεγέθους καρύδια (διαμέτρου 2-3 εκατοστών) είναι ευπαθή σε προσβολή. Καρυδια ηλικίας μεγαλύτερης των 25 ημερών δεν προσβάλλονται.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα εξωτερικά σημεία προσβολής (νύγματα) επι της κάψας δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εσωτερική προσβολή.
Σε περίπτωση αμφιβολιών από παρατηρήσεις εντόμων και καψών οι παραγωγοί θα πρέπει να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ