Παρουσίαση του ψηφιοποιημένου αρχείου του Βασίλη Ξανθόπουλου με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τη γέννησή του

0
1895

Ψηφιοποιημένο Αρχείο του καθηγητή Βασίλη Ξανθόπουλου

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μοιραστεί με ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ το ψηφιοποιημένο αρχείο του Βασίλη Ξανθόπουλου, καθηγητή και πρώην Προέδρου του Τμήματος Φυσικής, με την ευκαιρία των εβδομήντα ετών από τη γέννησή του.
Ο Βασίλης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1951 στη Δράμα και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο (ΗΠΑ) το 1978. Υπηρέτησε ως καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΕΚΕΚ/ΙΤΕ από το 1982, ενώ διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής από το 1987 έως τον πρόωρο χαμό του στις 27 Νοεμβρίου 1990. Ήταν διεθνώς γνωστός για τη συνεισφορά του στη Θεωρητική Αστροφυσική και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.
Το ψηφιοποιημένο αρχείο του είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: https://xanthopoulos.physics.uoc.gr και περιλαμβάνει σημειώσεις, επιστολές, εργασίες και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του, καθώς και εντυπώσεις φίλων, μαθητών και συνεργατών του για τον ίδιο. Η σύντομη τελετή παρουσίασης του αρχείου θα γίνει διαδικτυακά την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 στις 5μμ και θα μεταδοθεί μέσω zoom. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αλέξανδρος Γεωργακίλας, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής. Εισήγηση με θέμα «Το αρχείο του Βασίλη Ξανθόπουλου – Μια νέα ανακάλυψη μετά από 29 έτη» θα παρουσιάσει η Βασιλική Παυλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής ενώ η τελετή θα ολοκληρωθεί με το Σεμινάριο του Τμήματος Φυσικής και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής-ΙΤΕ με ομιλητή τον Καθηγητή Θεοχάρη Αποστολάτο από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο “Could we recognize a pure relativistic black hole from gravitational wave signals?’’

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ