Παρουσιάστηκε στην Ένωση Κυριών Δράμας το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο

0
749

Κ. Γρηγοριάδης: «To θέμα βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία»


To πρόγραμμα Prevention and Support for Cyber Gender Based Violence (PS-CGBV) έχει στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση τής έμφυλης βίας στο διαδίκτυο μέσω της ενημέρωσης και ενδυνάμωσης νέων γυναικών (18-29 ετών) και την εκπαίδευση εργαζομένων και εθελοντών σε κοινωνικούς φορείς που παρέχουν υποστήριξη. Το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής στον αίθριο χώρο της Ένωσης Κυριών Δράμας.
Η Ένωση Κυριών Δράμας, με τον κοινωνικό χαρακτήρα που τη διακρίνει, θέλησε να πρωτοστατήσει στο αυξανόμενο φαινόμενο της διαδικτυακής έμφυλης βίας. Αναγνωρίζοντας την έλλειψη υλικού για την προστασία των θυμάτων αλλά και για την εκπαίδευση των κοινωνικών φορέων που παρέχουν υποστήριξη, εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό project.
O κ. Κώστας Γρηγοριάδης, συντονιστής του προγράμματος Prevention and Support for Cyber Gender Based Violence, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που βοηθά στην πρόληψη καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, ένα θέμα που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Προσπαθώντας να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, υλοποιούμε ένα project που αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βία στο διαδίκτυο, ώστε να έχουν και τα εν δυνάμει θύματα το κατάλληλο υλικό για να μπορούν να προστατευτούν αλλά και να αναζητήσουν την κατάλληλη υποστήριξη, ενάντια στο φαινόμενο. Καθώς και να παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια σε κοινωνικούς φορείς όπως η Ένωση Κυριών Δράμας, για να έχουν το κατάλληλο υλικό και την κατάλληλη εκπαίδευση τα μέλη τους, για να μπορέσουν να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη, στα θύματα. Αλλά και για να τους καθοδηγήσουν κατάλληλα για τα επόμενα βήματα, τα οποία είτε αφορούν τις νομικές διαδικασίες, είτε οποιαδήποτε άλλου είδους υποστήριξη».
Στο πλαίσιο αυτό, οι εταίροι του προγράμματος συναντήθηκαν στον αίθριο χώρο της Ένωσης Κυριών Δράμας. Πρόκειται για πέντε οργανισμούς από τέσσερις διαφορετικές χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Τσεχία. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Γρηγοριάδης για ένα πρόγραμμα που έχει διάρκεια δυο ετών και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ .
Την Παρασκευή 13 Μαΐου έγινε στη Δράμα και στην έδρα της Ένωσης Κυριών Δράμας, η πρώτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω τα βήματα της υλοποίησης του προγράμματος και να εξασφαλιστεί μια καλή συνεργασία για τα επόμενα δυο χρόνια, με την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Το υλικό που θα παραχθεί μέσω του προγράμματος αφορά καταρχάς διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα υπάρχει όλο το διαθέσιμο υλικό, με ανοικτή πρόσβαση σε οποιονδήποτε. Επίσης θα γίνει μια χαρτογράφηση καλών πρακτικών, ανά την Ευρώπη, για την καταπολέμηση του φαινομένου και την υποστήριξη των θυμάτων. Ακολούθως θα γίνει ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με κύρια ομάδα στόχο τις γυναίκες από 18 έως 29 ετών, ώστε να μπορούν να προστατευτούν και να αναζητήσουν την κατάλληλη υποστήριξη, αλλά ακόμη και να αναγνωρίσουν μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Επίσης θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσωπικό των κοινωνικών φορέων και για την ενδυνάμωσή τους, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ένα αυτοδιαγνωστικό, διαδικτυακό κουίζ ως μέθοδος αξιολόγησης. Τα δυο πανεπιστήμια που συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιήσουν τελική ερευνητική έκθεση, σχετικά με το σύνολο του προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ