Π. Χατζημωυσιάδης στα «Χ»: Από το βιβλίο διαπιστώνει ο αναγνώστης την ανάγκη να χαράζει τα δικά της οράματα η νέα γενιά, ακαθοδήγητη και αχειραγώγητη
Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη με τίτλο: «Το χιόνι των Αγράφων», που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΚΙΧΛΗ και το βιβλιοπωλείο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ το Σάββατο 18 Μαρτίου στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται σε ένα πραγματικό ιστορικό περιστατικό το οποίο ο συγγραφέας προσπάθησε να αποδώσει λογοτεχνικά χωρίς να αφαιρέσει κάτι από την ιστορική του διάσταση. «Είναι η πορεία των αόπλων που ξεκίνησε στις 18 Φλεβάρη του 1948 και κατέληξε τον Μάρτη του ίδιου έτους. Σκοπός ήταν η εξασφάλιση του Δημοκρατικού Στρατού με εφεδρείες, δεδομένου του προβλήματος που υπήρχε. Ωστόσο η χάραξη της πορείας και η διαδρομή που ακολούθησε, όπως και η επιτελική καθοδήγησή της από τον τότε αρχηγό τον Γιώργο Γούσια, ήταν τόσο ανεπαρκής που οδήγησε σε μια πανωλεθρία. Από τους 1300 έφθασαν στην Μακεδονία μόνο 350 σε κάκιστη κατάσταση. Το θέμα είναι αυτό, αλλά με αφορμή αυτό το περιστατικό επιχειρώ να εκφράσω ένα ευρύτερο προβληματισμό σε σχέση με τα λάθη που διέπραξε η Αριστερά και τις βαθύτερες αιτίες της ήττας τις οποίες δεν τις χρεώνω μόνο στην έξωθεν παρέμβαση αλλά και στις ενδογενείς αδυναμίες που έφερε τότε το αριστερό κίνημα. Σκοπός μου είναι μέσα στο λευκό φόντο του χιονιού, να παρακολουθήσω και στην ευρύτερη διάσταση, αντίστοιχη πορεία κινημάτων που ξεκινούν με την καλύτερη πρόθεση, για να προδώσουν τον εαυτό τους και τελικά να καταλήξουν ηττημένα» τόνισε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης.
Το τι τελικά αποκομίζει ο αναγνώστης του βιβλίου εναπόκειται στον ίδιο, αφού κάθε ανάγνωση έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτό που θα μπορούσε να αποκομίσει κανείς είναι μια ενθάρρυνση να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό το περιστατικό και να αναπτύξει ένα προβληματισμό, σε σχέση με το τι συνέβη εκείνα τα κρίσιμα χρόνια (1946 -1949), όπως και την διαπίστωση της ανάγκης να χαράζει τα δικά της οράματα η νέα γενιά, ακαθοδήγητη και αχειραγώγητη, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο συγγραφέας.
Ο ίδιος απαντά στα «Χ» ότι το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται το 2005 με αφορμή ένα βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο: «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την Ελληνική Αριστερά». «Τότε έπεσα σε μια φράση του Πέτρου Ανταίου, “και τα παιδιά να πέφουνε σα νούφαρα στη λίμνη Κάρλα» (αναφερόμενος στην πορεία των αόπλων που περνά από τη λίμνη και εκεί πνίγονται ορισμένα παιδιά) η οποία με παρακίνησε να ψάξω το συγκεκριμένο περιστατικό. Η ποιητικότητα της φράσης με συγκλόνισε. Έκανα έρευνα στην περιοχή των Αγράφων. Πήγα στα αντίστοιχα χωριά. Πήρα συνεντεύξεις και για 15 χρόνια είχα το βιβλίο στην άκρη. Το υποδούλευα. Στην πραγματικότητα γράφτηκε μέσα σε δυο μήνες το 2019. Εκδόθηκε στα τέλη του 2021 και έχει μέχρι τώρα μια πολύ καλή πορεία με ένα βραβείο και με τρεις εκδόσεις» προσέθεσε.
Στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ο συγγραφέας υπέγραψε αντίγραφα του βιβλίου του για τους αναγνώστες και συνομίλησε για το θέμα που πραγματεύεται με τον ποιητή Χρήστο Σπυρόπουλο. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Λέσχη Ανάγνωσης Πεζογραφίας Δράμας.