Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο με επισημότητα αλλά ταυτόχρονα και συγκίνηση, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων. Πρόκειται για πρωτοβουλία των ποντιακών σωματείων της Δράμας που υλοποιήθηκε μετά την παραχώρηση του χώρου όπου τοποθετήθηκε το μνημείο, απο τον Δήμο Δράμας. Το μνημείο βρίσκεται τοποθετημένο στην νότια πλευρά του Δημοτικού Κήπου της Δράμας επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου και αποτελείται από τρία τμήματα που αναπαριστούν με ανάγλυφο τρόπο την ιστορία της Ποντιακής Γενοκτονίας .
Η εκδήλωση έγινε παρουσία πλήθους κόσμου, των βουλευτών Δημήτρη Κυριαζίδη από τη ΝΔ και Χαράς Κεφαλίδου απο το ΚΙΝΑΛ, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτικών παρατάξεων όπως και εκπροσώπων του συνόλου των ποντιακών σωματείων της πόλης.
Φωτογραφία:Ο γλύπτης και δημιουργός του Μνημείου Γιώργος Κικώτης
Η ιδέα του μνημείου, που είναι αφιερωμένο στην Ποντιακή Γενοκτονία, ήταν μια ιδέα των ποντιακών σωματείων του Νομού Δράμας από τα προηγούμενα χρόνια. Την τελευταία τριετία συστάθηκε από τα σωματεία μια επιτροπή η οποία πραγματοποίησε σειρά επαφών με όσους θα μπορούσαν να εμπλακούν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας. Η ίδια επιτροπή συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Μαμσάκο προτείνοντας το εν λόγω εγχείρημα το οποίο τελικά υλοποιήθηκε σε δημοτική έκταση, αυτή του Δημοτικού Κήπου της Δράμας μετά από τρία περίπου χρόνια. Στόχος ήταν το μνημείο να έχει ολοκληρωθεί και να έχει τοποθετηθεί κατά την 18η Μαίου για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κάτι που τελικά έγινε πράξη όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Χορευτών Δράμας “Πυρρίχιος” κος Δημήτρης Τσακαλίδης, προσθέτοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα συνέβαλλε τα μέγιστα και η εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης, που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κατασκευή του έργου…
Ο δημιουργός του έργου και γλύπτης κος Γιώργος Κικώτης, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες άλλα έργα και μνημεία σε όλη την Ελλάδα, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ευχαρίστησε τα ποντιακά σωματεία της Δράμας για την πρωτοβουλία που είχαν να υλοποιηθεί το μνημείο. Όπως είπε το έργο κατασκευάστηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο κατά τις φετινές εκδηλώσεις για την Γενοκτονία. παράλληλα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του μνημείου, ανέφερε ότι το έργο ήταν δύσκολο και είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Πρόσθεσε δε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι κάτι ξεχωριστό για τον ίδιο και ως μνημείο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν με αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Περιγράφοντας το μνημείο σημείωσε ότι πρόκειται για ένα τρίπτυχο του ποντιακού ελληνισμού. Στην αριστερή του πλευρά αναπαριστάται η προσφυγιά και η εγκατάλειψη των πάτριων εδαφών από τους ποντίους, Σε άλλη πλευρά του μνημείου υπάρχει η αναπαράσταση της καταστροφής του πόντου, η πομπή του θανάτου κλπ
Στην κεντρική παράσταση του μνημείου απεικονίζεται μια μάνα που κρατά στην αγκαλιά της ένα παιδί, το οποίο αρχικά επρόκειτο να εμφανίζεται νεκρό, αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία από τον δημιουργό του διότι όπως είπε ο ίδιος ήθελε να δώσει ένα τελικό πνεύμα αισιοδοξίας που αντανακλάται από τα σημερινά παιδιά των ποντίων προσφύγων. Επίσης μίλησε για τον σταυρό που είναι τοποθετημένο στην κορυφή του μνημείου και την ζωντανή φλόγα που είναι κατασκευασμένη με τρόπο που το βράδυ θα αντανακλά φώς … Πρόκειται όπως είπε για ένα αναμμένο κερί που θα φωτίζει κάθε βράδυ στην μνήμη των 353.000 ψυχών της Γενοκτονίας.