Ιωάννης Δερμεντζόγλου: «Tα ταλέντα κερδίζουν αγώνες αλλά οι ομάδες πρωταθλήματα»

Συνέντευξη με τον Ιωάννη Δερμετζόγλου, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη Project Δράμα 2020

0
2538

O Ιωάννης Δερμεντζόγλου γεννήθηκε στη Δράμα και αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας. Από το 1997 εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο. (Τράπεζα Εργασίας / Eurobank / Probank και από το 2013 στην Εθνική Τράπεζα). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ε.Α.Π. και μεταπτυχιακός φοιτητής στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Είναι επίσης μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δράμας «Οι Ρίζες μας». Νυμφευμένος με την Αλτάνα Σιάτρα και για δεύτερη φορά υποψήφιος με το Project Δράμα 2020 στις εκλογές του Μαΐου.

Kύριε Δερμεντζόγλου, θα είστε δεύτερη φορά υποψήφιος στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές με την παράταξη Project Δράμα 2020 με επικεφαλής και υπ. Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση. Πως οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;

Για μένα ήταν μονόδρομος. Θα ξεκινήσω όμως από παλιά.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα. Γιος εμπόρου σιδηρικών με το κατάστημά του στην τότε οδό Ρούζβελτ (σημερινή Βεργίνας). Ήμουν 13 ετών -καλοκαίρι, θα πήγαινα τότε Β’ Γυμνασίου- όταν ο πατέρας μου, με τη συνοδεία μιας καθηγήτριας, με έστειλε στο Λονδίνο για ένα δεκαπενθήμερο εντατικών μαθημάτων αγγλικής γλώσσας. Μετά από δύο χρόνια ξαναπήγα. Ύστερα από άλλα δύο έτη, πήγα και για τρίτη φορά. Αυτή ήταν η αρχή λοιπόν. Από μικρός κόλλησα το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Από εκείνη την ηλικία μου άρεσε να περπατώ σε ξένες πόλεις και να παρατηρώ τα πάντα τριγύρω μου. Να βλέπω τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στα άλλα μέρη της Ευρώπης και να τον συγκρίνω με τη ζωή στην πόλη μου. Να σημειώνω στο μυαλό μου οτιδήποτε μου φαίνεται πρωτόγνωρο και να σκέφτομαι εάν μπορεί να εφαρμοστεί και στη Δράμα. Θέματα καθημερινότητας, υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθαριότητα, μέσα μαζικής μεταφοράς, λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων και άλλα.
Με εξαίρεση τους 23 μήνες της στρατιωτικής μου θητείας, βρίσκομαι στη Δράμα αδιάλειπτα και αφουγκράζομαι τους ρυθμούς της πόλης. Το 2014 κάναμε την αρχή. Με τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση και τους υπόλοιπους φίλους ιδρύσαμε την παράταξη. Στις εκλογές αποδείχτηκε η δυναμική μας. Έκτοτε, οι ομάδες της παράταξης εργάζονται ακατάπαυστα, κατόπιν ζυμώσεων, παρουσιάζοντας εμπεριστατωμένες λύσεις στα προβλήματα της πόλης μας. Η ομάδα μας, πλήθυνε. Μας προσέγγισαν νέοι, συμπολίτες μας, με την ίδια αγωνία για το μέλλον, με την ίδια όρεξη για δουλειά. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Θα μπορούσα λοιπόν να απουσιάζω από μία τέτοια προσπάθεια;

Έχετε εργασιακό αντικείμενο που σχετίζεται με τα οικονομικά. Σε έναν Δήμο που το θέμα της διαχείρισης των οικονομικών βρίσκεται μπροστά σε κάθε επιλογή θα λέγατε ότι λήφθηκαν μέχρι σήμερα οι σωστές αποφάσεις;

Έχουν γίνει λάθη. Εάν είχαν ληφθεί οι σωστές αποφάσεις, δεν θα υπήρχε το έλλειμμα στη ΔΕΚΠΟΤΑ και θα υπήρχαν κάθε έτος δημοσιευμένοι οι ισολογισμοί. Αυτό που προτείνουμε είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της και του έμψυχου δυναμικού στον Δήμο για να αξιοποιηθεί καλύτερα το προσωπικό και να γίνει ορθολογικότερη οικονομική διαχείριση.
Η χρηματοδότηση της Ονειρούπολης θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί. Να οργανωθεί με τρόπο επαγγελματικό, οικονομικά βιώσιμο, διαφανή και κατάλληλο που θα δίνει έμφαση στην προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Να συνδεθεί με όλους τους τουριστικούς προορισμούς του νομού.
Κάτι παρόμοιο επιβάλλεται να γίνει και με τη λειτουργία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, όπως επίσης και με της Δραμοινογνωσίας.
Υπάρχει η έλλειψη κάποιου φορέα που σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων και το Επιμελητήριο, θα συντονίζει και θα προβάλει τις δράσεις τους.
Όσον αφορά τη ΔΕΥΑΔ, οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τις ανείσπρακτες οφειλές από κακο-πληρωτές και τις παράνομες υδροδοτήσεις.

Είστε από τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί πέραν των άλλων με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Είναι τελικά ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός τομείς που μπορούν αποτελέσουν κεφάλαια για την πόλη;

O πολιτισμός μπορεί ασφαλώς να αποτελέσει κεφάλαιο για την πόλη. Έχουμε δημοσιεύσει τις προτάσεις μας, υπάρχουν συνοπτικά και στο φυλλάδιο που κυκλοφορεί. Προσωπικά στοχεύω σε τρεις άξονες:
–Κοινωνικότητα: Δυστυχώς η κρίση με το αδιέξοδο απομόνωσε την κοινωνία μας. Χρειάζονται εκδηλώσεις, ομιλίες, παιδικά προγράμματα, συζητήσεις με ψυχολόγους για μικρούς –μεγάλους.
–Iστορικά θέματα που κατά καιρούς διαστρεβλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό: Ο Έλληνας σήμερα δεν παλεύει για ιδανικά. Αισθάνεται ταπείνωση, απογοήτευση, συνεπώς αδιαφορία. Αυτό το θέμα πρέπει να αντιστραφεί, διαφορετικά στο μέλλον θα το βρούμε μπροστά μας.
–Ελλάδα – Ορθοδοξία: Ταυτόσημες έννοιες! Η πατρίδα έχει ανάγκη από τις γενιές που έρχονται. Οφείλουμε να κρατήσουμε το Ελληνικό μας πρόσωπο για τη συνέχεια της Ελληνικότητάς μας, διότι κινδυνεύει να χαθεί στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης.
Όσον αφορά τον τουρισμό, προσωπικό στοίχημα αποτελεί η ένταξη της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Δράμας και την Περιφέρεια. Η Ιερά μονή αποτελεί το πιο ιστορικό μοναστήρι της Ευρώπης. Πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στη λίστα. Θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο κύρος, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητά του, συν πολλά άλλα οφέλη. Ας έχουμε υπόψη πως το τελευταίο ελληνικό μνημείο που εντάχτηκε στη λίστα είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Συνεπώς, θα μπορέσει να αποτελέσει έναν τουριστικό άξονα Φίλιπποι – Λυδία – Εικοσιφοίνισσα – Αμφίπολη, όταν μελλοντικά γίνει επισκέψιμος ο λόφος Καστά. Επιπροσθέτως θα αυξηθούν τα σημεία που θα προσελκύσουν θρησκευτικό τουρισμό στη Δράμα, μαζί με το μοναστήρι της Σίψας, την Αγία Σοφία και τον ναό των Ταξιαρχών στην οδό Βενιζέλου.

Ποιοί είναι οι στόχοι σας εάν εκλεγείτε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο; Τι μήνυμα θα στέλνατε στους πολίτες ενόψει των Δημοτικών Εκλογών;

Η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία και φυσικά η κατάσταση στην πόλη μας, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι νέοι φεύγουν. Έχετε αναρωτηθεί πόσοι θα μείνουμε σε 20 έτη; Αυτό μας προβληματίζει έντονα. Οι λύσεις είναι στα χέρια μας, αλλά θα χρειαστεί και η συνδρομή του κράτους.
Απευθύνομαι στους νέους: Βασικό μας στοίχημα είναι να μειώσουμε το ποσοστό της αποχής από τις εκλογές. Εάν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την πόλη που ζούμε, οφείλουμε να εκφράσουμε την επιλογή μας στις εκλογές. Το μόνο όπλο που μας δίνει ο νόμος είναι η ψήφος. Διαφορετικά, δεν δικαιούμαστε να γκρινιάζουμε για ό,τι στραβό συμβαίνει.
Η διοίκηση του Δήμου έχει αρκετές ομοιότητες με τη διοίκηση μιας επιχείρησης. Χρειάζεται να γίνει ένα restart, να μελετήσουμε τις δυνάμεις μας, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές. Επιβάλλεται η ανάταξη της τοπικής οικονομίας για να βρει γρήγορα το βηματισμό της.
Οι στόχοι μας διακρίνονται από ρεαλισμό. Είμαστε βέβαια ανοικτοί στις αλλαγές, οι οποίες αποτελούν νόμο της προόδου. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε θετικά στοιχεία και από ανθρώπους άλλων παρατάξεων.
Η ζωή κυλάει μπροστά και θέλουν δε θέλουν κάποιοι, εμείς είμαστε το μέλλον στη διοίκηση του δήμου μας.
Δεν έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά. Απλά, συμβαδίζουμε με τα κελεύσματα των καιρών. Η επιτυχία έρχεται σε αυτόν που κάνει σήμερα αυτό που οι άλλοι σκέφτονται να κάνουν αύριο.
Το Project Δράμα 2020 είναι η πιο δυναμική παράταξη / ομάδα.
Να θυμάστε πως «τα ταλέντα κερδίζουν αγώνες, αλλά οι ομάδες πρωταθλήματα!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ