Πατατοπαραγωγοί Νευροκοπίου: Λάθη στις δηλώσεις καθυστερούν τις αποζημιώσεις

0
23956

Γιώργος Ζιμπίδης: «Το θέμα είναι να αποζημιωθούν όλοι οι πατατοπαραγωγοί και να μην μείνουν εκτός τα 2/3 από αυτούς»

Μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 το αργότερο, θα έχει καταβληθεί στους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου η αποζημίωση που ζητήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν τα προβλήματα της φετινής σοδειάς που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, όπως εκτίμησε απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίδης. Για τις αποζημιώσεις των παραγωγών καλοκαιρινής πατάτας, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό πατατοπαραγωγών στο Νευροκόπι, αναμένεται να υπάρξει διαδικασία αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις αυτές εγκρίθηκαν ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως εξήγησε.
Ωστόσο, δημιουργήθηκε ένα αναπάντεχο πρόβλημα που αφορά όλη τη διαδικασία. Όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης: «Η πατάτα διαχωρίζεται σε ανοιξιάτικη, καλοκαιρινή και φθινοπωρινή. Ο φάκελος που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε, αφορά αποζημιώσεις μόνο για τη φθινοπωρινή πατάτα και όχι για την καλοκαιρινή… Από λάθος των γεωργικών συμβούλων που κάνουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, άλλες πατάτες δηλώθηκαν ως φθινοπωρινές και άλλες ως καλοκαιρινές. Από τα 17.000 στρέμματα πατάτας που καλλιεργούνται στο Νευροκόπι, 12.000 στρέμματα είναι δηλωμένα ως καλοκαιρινή καλλιέργεια και 7.000 ως φθινοπωρινή καλλιέργεια. Κατά συνέπεια τα 12.000 στρέμματα που δηλώθηκαν ως καλοκαιρινή καλλιέργεια μένουν εκτός αποζημιώσεων. Θα έπρεπε στις δηλώσεις ΟΣΔΕ να δηλωθούν όλες οι πατάτες Νευροκοπίου ως καλοκαιρινές, διότι δεν έχει φθινοπωρινές. Για τον λόγο αυτό στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (Πέμπτη και Παρασκευή), με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών κ. Ιωάννη Κεσκίνογλου και με τον Βουλευτή κ. Κώστα Μπλούχο τον οποίο και ευχαριστούμε για την συνδρομή του, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μιλήσαμε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Γιώργο Στρατάκο. Τους καταθέσαμε το πρόβλημα που υπάρχει και απάντησαν ότι η διαδικασία θα σταματήσει. Θα γίνει η απαραίτητη διόρθωση και στην αποζημίωση θα ενταχθούν τόσο οι καλοκαιρινές όσο και οι φθινοπωρινές πατάτες όπως αυτές δηλώθηκαν».
Αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει λίγο χρόνο, σύμφωνα με όσα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, εξηγώντας πως το θέμα είναι να αποζημιωθούν όλοι οι πατατοπαραγωγοί και να μην μείνουν τα 2/3 από αυτούς εκτός αποζημίωσης. «Οι πατάτες θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί σωστά από την αρχή. Θεωρώ ότι και η σύνταξη του φακέλου για τις αποζημιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν εσφαλμένη. Εκτιμώ πάντως ότι τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο οι πατατοπαραγωγοί θα έχουν λάβει τις αποζημιώσεις. Από εκεί και πέρα όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Εμείς θέσαμε υπ’ όψη των στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα απαιτηθούν γύρω στα 15.000.000 ευρώ για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις όλων των παραγωγών της περιοχής. Παράλληλα κάναμε και ειδική μνεία για την πατάτα του Νευροκοπίου που είναι μονοκαλλιέργεια και ότι ίσως με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση για ειδική αποζημίωση των πατατοπαραγωγών της συγκεκριμένης περιοχής, ωστόσο δεν λάβαμε κάποια απάντηση στο θέμα αυτό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!