Πεντάωρη στάση εργασίας αύριο στο Νοσοκομείο της Δράμας

0
2092

Διεκδικούν ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι

Πεντάωρη στάση εργασίας έχει ανακοινώσει για αύριο Τρίτη 28 Ιανουαρίου η ΠΟΕΔΗΝ, διεκδικώντας μεταξύ άλλων για τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία: Ένταξη στα ΒΑΕ με αναγνώριση χωρίς επιβάρυνση όλου του ασφαλιστικού βίου. Επίσης, κατάργηση των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων και μονιμοποίηση εκτάκτων. Ακόμη έκδοση νέου διαγωνισμού στην Πρόνοια για κάλυψη όλων των επικουρικών. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας συμμετέχει στην 5ωρη στάση εργασίας στις 28/1/2020 από τις 10.00 έως τις 15.00 διεκδικώντας την ένταξή τους στα ΒΑΕ χωρίς επιβάρυνση όλου του ασφαλιστικού βίου. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έχουν προγραμματίσει να κάνουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου κατά τις ώρες της στάσης εργασίας αναρτώντας πανό με τα αιτήματα της απεργίας και απέχοντας απο τα καθήκοντά τους.
Το κυρίαρχο αίτημα της κινητοποίησης όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, είναι η ένταξη των μονίμων εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είδος ασφάλισης που θεωρείται αυτονόητο για τα υγειονομικά επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα και των ΟΤΑ όχι όμως και για τους εργαζόμενους του ίδιου τομέα που εργάζονται στο Δημόσιο. Οι μόνοι από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των Βαρέων και ανθυγιεινών είναι αυτοί που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Σήμερα υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Δράμας περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι που δικαιούνται να ενταχθούν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών παρόλα αυτά παραμένουν εκτός. Όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί τους σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία που εργάζονται με συμβάσεις Δημοσίου Δικαίου.
Το πρόβλημα, όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, αφορά ένα ζήτημα που εκκρεμεί για αρκετά χρόνια και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την επίλυσή του. Είναι ουσιαστικά μια εκκρεμότητα που δημιουργεί προφανείς αδικίες καθώς τα επαγγέλματα υγείας είναι από αυτά που εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους που αφορούν την υγεία. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις νοσηλευτριών ή νοσηλευτών που έχουν τρυπηθεί από βελόνες ή στην επαφή με ασθενείς έχουν προσβληθεί από διάφορες ασθένειες. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία που πάσχουν από κήλη λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους (πχ οι τραυματιοφορείς). Ακόμη ένα ακόμη παράδειγμα εργαζομένων που εκτίθενται σε κίνδυνο είναι τα επαγγέλματα των ακτινολόγων οι οποίοι επίσης δεν είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Αλλά και μια σειρά ακόμη περιπτώσεων…
Ο κύριος λόγος που υφίσταται αυτός ο διαχωρισμός και ταυτόχρονα η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του δημόσιου τομέα είναι προφανώς οικονομικός καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας εάν οι εργαζόμενοι του δημοσίου ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά θα πρέπει να βγουν στην σύνταξη πολύ νωρίτερα όπως επίσης θα έχουν και μειωμένο ωράριο. Αυτό από την άλλη πλευρά σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν και επιπλέον προσλήψεις για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες και κατ’ επέκταση περισσότερα κονδύλια. Όλα αυτά λειτουργούν πιθανώς αποτρεπτικά για την πολιτεία με αποτέλεσμα η αδικία αυτή να παραμένει .
Σημειώνεται ότι τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που εξαγγέλθηκαν για τις 28 Ιανουαρίου στηρίζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ