Πέρασε κατά πλειοψηφία ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας

0
2328

Τι είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων – Ποιες ήταν οι εναλλακτικές προτάσεις

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας που έγινε με τηλεδιάσκεψη ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2021. Ουσιαστικά υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου της Δράμας όπου είχε κυριαρχήσει η εναλλακτική πρόταση της παράταξης Πόλη+Ζωή την οποία είχε ψηφίσει και η Δημοτική Αρχή.
Το κεντρικό σημείο διαφοροποίησης της εισήγησης που τελικώς πέρασε, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν η παύση της χρηματοδότησης της ΔΕΚΠΟΤΑ και ως εκ τούτου η παύση της λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης.
Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό του 2021 υπερψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας οι σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, οι σύμβουλοι της παράταξης Πόλη+Ζωή και ο επικεφαλής της παράταξης “Προοπτική για τη Δράμα” κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος. Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” και “Λαϊκή Συσπείρωση” ενώ η παράταξη “Project Δράμα 2020” κατέθεσε δική της πρόταση για τον προϋπολογισμό η οποία τελικώς δεν πέρασε. Επίσης η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου, τοποθετήθηκε θετικά στην εισήγηση για τον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα στο σκέλος των έργων που αφορούν την Κοινότητα Δράμας.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2021 τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων. Με χρονολογική σειρά τοποθετήθηκε πρώτος ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη+Ζωή” κ. Κυριάκος Χαρακίδης λέγοντας ότι με την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε η παράταξή του και ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή (ήταν και η τελική πρόταση για τον προϋπολογισμό που υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο) δεν σημαίνει ότι συμφωνούν τα μέλη της παράταξης με τον προϋπολογισμό στο σύνολό του. Η εναλλακτική πρόταση επί της ουσίας προτείνει να σταματήσει τη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, η οποία πρέπει να κλείσει και οι υπάλληλοί της να μεταφερθούν στον δήμο, κάτι το οποίο έχει αποδεχθεί παρότι διαφωνούσε αρχικά, η σημερινή Δημοτική Αρχή. Αυτός ήταν και ο λόγος που η παράταξη Πόλη+Ζωή προχώρησε στην εναλλακτική πρόταση και στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Η δε διαφωνία της παράταξης για τον προϋπολογισμό παραμένει και θα επανέρχεται κάθε φορά που θα τίθεται θέμα αναμόρφωσης του. «Η εναλλακτική πρόταση μας σε πέντε βασικά σημεία λέει ότι μειώνουμε κατά 250.000 ευρώ τη χρηματοδότηση του ετήσιου προγράμματος δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ (από 300.000 σε 50.000). Αυξάνουμε τον κωδικό για έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων από 4.000 σε 104.000 ευρώ. Αυξάνουμε το ποσό για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης σίτισης για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου από 92.000 ευρώ σε 142.000 ευρώ. Εγγράφεται για το 2021 ποσό 50.000 ευρώ σε κωδικό για την σίτιση απόρων που σήμερα είναι μηδενικό και τέλος αυξάνουμε το ποσό για την επιχορήγηση του Νομικού Προσώπου Δράμας από 1.100.000 ευρώ σε 1.150.000 ευρώ…».

Ο επικεφαλής της παράταξης “Project Δράμα 2020” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόταση της παράταξής του για τον προϋπολογισμό (που τελικώς δεν πέρασε) είπε ότι αυξάνει τους κωδικούς που αφορούν τους μισθούς υπαλλήλων αορίστου χρόνου, των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών και των υπαλλήλων αορίστου χρόνου για την υπηρεσία Πρασίνου λόγω της κατανομής των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ στον Δήμο Δράμας με βάση τις ειδικότητες που έχουν. Επίσης το δεύτερο σημείο της εναλλακτικής πρότασης έχει να κάνει με την ενίσχυση του κωδικού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με 69.000 ευρώ. Το τρίτο σημείο της εναλλακτικής πρότασης της παράταξης “Project” αφορά τον διπλασιασμό της πάγιας προκαταβολής, για την οποία η δημοτική παράταξη θεωρεί ότι έχει και συμβολικό αλλά και πρακτικό χαρακτήρα… «Δείχνουμε στους προέδρους των κοινοτήτων ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Να τους δίνουμε την πάγια προκαταβολή και να την εκτελούν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιαμπούσης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” κ. Στέργιος Ηλιόπουλος είπε ότι καταψηφίζει και τις δυο προτάσεις για τον προϋπολογισμό, δηλαδή τόσο τη πρόταση που έφερε η Δημοτική Αρχή όσο και την πρόταση της παράταξης “Project”. Αναρωτήθηκε αν η εισήγηση του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε μέσα από ένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και αν προηγήθηκε κάποια ουσιαστική διαβούλευση ή αν έγιναν συναντήσεις για το ίδιο θέμα στα δημοτικά διαμερίσματα και τις κοινότητες. «Άλλη μια χρονιά που έρχεται στα γρήγορα ένας προϋπολογισμός που αποτυπώνει απλά νούμερα, δεν έχει καθόλου όραμα και δεν λαμβάνουν γνώση για τον προϋπολογισμό οι πολίτες της Δράμας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαική Συσπείρωση” κ. Γιώργος Μήτρου που καταψήφισε την αρχική εισήγηση του προϋπολογισμού είπε ότι πάνω από το 50% των εσόδων του Δήμου αφορούν πλέον τα ίδια έσοδα (δηλαδή τα έσοδα που δεν προέρχονται από το κράτος). Φέτος η κρατική χρηματοδότηση δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε καν την μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου, πρόσθεσε ο κ. Μήτρου. Από την άλλη πλευρά όπως είπε ένα κομμάτι των ιδίων εσόδων αφορά τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν. Πρόσθεσε δε, στο ίδιο θέμα ότι φέτος η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να κάνει μία “αλχημεία”, δηλαδή παρουσίασε μείωση 10% στα ανταποδοτικά τέλη, όταν την ίδια στιγμή προϋπολογίζει μια αύξηση τουλάχιστον 18%.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Προοπτική για τη Δράμα” κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος που υπερψήφισε την εισήγηση του προϋπολογισμού που έφερε η Δημοτική Αρχή είπε ότι θα έπρεπε στη συζήτηση του προϋπολογισμού να μην υπάρχουν αντιθέσεις αλλά συγκλήσεις για το πώς θα προχωρήσει ο προϋπολογισμός ώστε να ευνοηθεί η τοπική κοινωνία. «Θα μπορούσαμε να έχουμε μια κοινή στρατηγική στον προϋπολογισμό και στα εκτελεστέα έργα, αν η Δημοτική Αρχή ήθελε να υπάρχει μια κοινή γραμμή και κοινή πορεία για το καλό του τόπου» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαϊδόπουλος.

Ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Μιχάλης Τάσσου σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και ειδικότερα του κ. Τσιαμπούση για την αλλαγή στάσης της Δημοτικής Αρχής στο θέμα του προϋπολογισμού, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η πολιτική είναι ένα πεδίο συνεννόησης και όχι μόνο αντιπαράθεσης. Πρόσθεσε ότι οι Αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής συνεχίζουν να είναι υπέρ της άποψης, να συνεχίσει την λειτουργία της η ΔΕΚΠΟΤΑ, αλλά η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο να έρθει σε συνεννόηση με τη μείζονα αντιπολίτευση ώστε να προχωρήσει τη λειτουργία του ο Δήμος Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!