Περιφερειακό Συμβούλιο: Να παραμείνουν ως έχουν οι σχολές

0
2840

– Xρ. Παπαθεοδώρου στα «Χ»: «Με ευρύτατη πλειοψηφία, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργηση ή συγχώνευση σχολών»
– Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: «Τα περιφερειακά πανεπιστήμια πρέπει να στηριχθούν»


Ξεκάθαρο «Όχι» στην υλοποίηση των προτάσεων που αφορούν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου, είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την τελευταία συνεδρίασή του, ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση των τμημάτων σε Δράμα και Καβάλα.
Η συζήτηση για τις προοπτικές που διαμορφώνονται στα πανεπιστημιακά τμήματα του ΔΙΠΑΕ που λειτουργούν στην περιφέρειά μας αναπτύχθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, που τέθηκε τόσο από την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» του κ. Κ. Κατσιμίγα όσο και από την παράταξη «Περιφέρεια σε Δράση» του κ. Κ. Σιμιτσή.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, είπε ότι το θέμα τέθηκε προκειμένου να γίνει μια συζήτηση αναφορικά με το μέλλον ορισμένων σχολών του ΔΙΠΑΕ, καθώς σύμφωνα με διαδικασία που έχει ξεκινήσει, φημολογείται η ενδεχόμενη κατάργηση μιας σχολής και η πιθανή συγχώνευση τμημάτων για λόγους εξορθολογισμού της λειτουργίας του ΔΙΠΑΕ.
«Αυτό το ενδεχόμενο βρήκε αντίθετο το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο μετά από διαλογική συζήτηση με ευρύτατη πλειοψηφία εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαφαινόμενες εξελίξεις. Επίσης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την κατάργηση ή συγχώνευση σχολών, ζητώντας να παραμείνουν τα τμήματα ως έχουν τόσο στη Δράμα όσο την Καβάλα και το Διδυμότειχο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητά την επιστημονική και οργανωτική αναβάθμιση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ και δεν συζητά σε καμία περίπτωση την ενδεχόμενη υποβάθμιση των τμημάτων. Το ψήφισμα που θα δημοσιοποιηθεί και θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, 34 το υπερψήφισαν και 3 το καταψήφισαν» τόνισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Το αίτημα μας είναι τα πανεπιστημιακά τμήματα να παραμείνουν ως έχουν» επεσήμανε ο κ. Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν και οι απαιτούμενοι πόροι όπως και να υπάρξει το απαραίτητο ενδιαφέρον από το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου όλα αυτά τα τμήματα να αναβαθμιστούν και επιστημονικά, διότι διαθέτουν σχολές που παράγουν σημαντικό έργο.
Στο αίτημά της για τη συζήτηση του θέματος εκτός ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ανέφερε ότι: «Η παράταξη μας πολλές φορές ανέδειξε το θέμα της κατάστασης στα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας μας και είναι η μόνη παράταξη που στο πρόγραμμά της, που είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα μας, έχει αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη σημασία της στην Ανάπτυξη της ΑΜΘ.
Στο πρακτικό της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε με αρθμ. 16/30-03-2022 προτείνεται η κατάργηση του τμήματος Φυσικής (μετά από την κατάργηση του τμήματος Γεωλογίας) με έδρα τη Καβάλα, η μεταφορά του παραρτήματος του τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη και την ένταξη του στο ΔΠΘ, ενώ δηλώνεται η αδυναμία λειτουργίας του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, και του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, χωρίς την «αρωγή της Πολιτείας».
Μία τέτοια απόφαση , η οποία ελήφθη σε μία αιφνιδιαστική συνεδρίαση και ψηφίστηκε οριακά από τη Διοικούσα Επιτροπή, χρησιμοποιεί ως «όπλο»-επιχείρημα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Πανεπιστημιακές Σχολές η οποία συντέλεσε στην μείωση, κατά 550 περίπου, φοιτητών στο νομό Καβάλας και στη λειτουργία σχολών, όπως η Αρχιτεκτονική Ξάνθης με 3-4 φοιτητές και με το 1/3 των προβλεπόμενων φοιτητών σε πολλά τμήματα της Κομοτηνής.
Εύκολα γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τέτοιες αποφάσεις δεν ερμηνεύονται με γνώμονα το συμφέρον και το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού, συναντούν την αντίθεση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού του ΔΙ.ΠΑ.Ε που εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου και υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική και την ερευνητική προσπάθεια και δράση.
Τέτοιες ενέργειες τορπιλίζουν ολοφάνερα την περιφερειακή ανάπτυξη των ΑΕΙ, αδιαφορούν για την οικονομική δυσπραγία που μαστίζει τη χώρα και ιδιαίτερα για μεγάλο αριθμό φοιτητών, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να σπουδάσουν μακριά από το γενέθλιο τόπο τους.
Αναπόφευκτο, επομένως είναι το αίτημα μας για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τις αποφάσεις που δρομολογούνται για τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν στην Περιφέρεια μας, στη επόμενη συνεδρίαση του ΠΣ , η οποία να καταλήγει και στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα δηλώνουμε την αντίθεση σε τέτοιες ενέργειες, όπως η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, την βούλησή μας για ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολών και τμημάτων του ΔΠΘ και του ΔΙΠΑΕ, την αποφυγή κατάργησης τμημάτων και την ίδρυση νέων με ορθολογισμό για το αντικείμενο και τον τόπο της ίδρυσής τους. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια πρέπει να στηριχθούν με αναβάθμιση του επιστημονικού τους κύρους, με προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, την ενίσχυση της υλικοτεχνικής τους υποδομής και την θεσμική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ