Περισσότεροι από 200 δραμινοί στους «Δρόμους του Κουδουνιού»

0
3953

Περισσότεροι από 200 δραμινοί εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν στο 5ο Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που γίνεται σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου, στην Θεσσαλονίκη.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν σύλλογοι από 7 χωριά της Δράμας τα οποία τελούν τα παραδοσιακά λαϊκά δρώμενα όπως και από την Νικήσιανη. Στο φετινό Φεστιβάλ θα γίνει παρέλαση των Κωδωνοφόρων απο τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα διατίθεται χρόνος περίπου 10 λεπτών για την παρουσίαση του κάθε λαϊκού δρωμένου.
Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας έχει ενεργό ρόλο σε αυτή την διοργάνωση την οποία πραγματοποιούν φέτος για 5η φορά η ΚΟΙΝΣΕΠ “Δρόμοι του Κουδουνιού”, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού όπως είπε χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Παπουτσής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας συμβάλλει σημαντικά στην διάδοση και προβολή των λαϊκών δρωμένων της Δράμας και έχει καταστήσει την Θεσσαλονίκη Κέντρο Κωδωνοφορίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την συμβολή των διοργανωτών και των συμμετεχόντων.
Ο ίδιος εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι φέτος θα υπάρξουν συμμετοχές και από την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Σερβία και το Βέλγιο.
Κωδωνοφόροι από την Δράμα και απο την υπόλοιπη Ελλάδα δίνουν ραντεβού στην Θεσσαλονίκη όπου θα ακουστούν ήχοι κουδουνιών μέχρι και από την μακρινή Σαρδηνία.
Αναμένεται ότι θα συμμετέχουν περισσότερες από 30 ομάδες Κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη και περίπου με 1.500 τελεστές των εθίμων.
Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει με το παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι και την συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών της συμπρωτεύουσας.
Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με συναυλία του συγκροτήματος “BAiLdSA” από τη Θεσσαλονίκη συνοδεία βαλκανικών ήχων και τσιγγάνικων μελωδιών
Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Συνάντησης Κωδωνοφόρων “Οι δρόμοι του Κουδουνιού» πραγματοποιείται, κάθε φορά κατά τον μήνα Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για μία σπουδαία γιορτή που όπως λένε οι διοργανωτές της, παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τα έθιμα της κωδωνοφορίας μέσα από ευφάνταστα events και επιστημονικές συναντήσεις. Καλλιτεχνικές εικαστικές δράσεις που εμπνέονται από το έθιμο της κωδωνοφορίας, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, επιστημονικές ημερίδες, θέατρο σκιών, συναυλίες, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, όπου πραγματοποιείται μία μεγάλη και εντυπωσιακή πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Οι ομάδες ξεκινούν από το Λευκό Πύργο και μέσω της Παραλιακής Οδού καταλήγουν στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου παρουσιάζουν το έθιμό τους με χορούς και μουσικές. Εκείνη την ημέρα, όλη η πόλη δονείται κυριολεκτικά από τον επιβλητικό ρυθμό των κουδουνιών ενώ Θεσσαλονικείς και επισκέπτες παρασύρονται και συγκινούνται από το φαντασμαγορικό θέαμα των κωδωνοφόρων, την διαφορετικότητα των μεταμφιέσεων τους, την ένταση του ήχου χιλιάδων κουδουνιών που χτυπούν ταυτόχρονα, αλλά κυρίως από το πάθος, την ένταση και την ορμή των εκατοντάδων κωδωνοφόρων που κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη.
Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν ως άξονα να συνδέσουν την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν μέσα από την τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα έθιμα της κωδωνοφορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ