Περισσότεροι από 80.000 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

0
1252

Πρόκειται για χρέη που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ και η ρύθμιση των οφειλών έγινε μέσω των 120 δόσεων.
Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι), αλλά και εργοδότες.
Πιο συγκεκριμένα, το 48% των οφειλετών που εντάχθηκαν στην ρύθμιση είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη προς τον πρώην ΟΑΕΕ.
Ακολουθούν οι εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ (περίπου το 38%), που ρυθμίζουν και πληρώνουν είτε εφάπαξ την βασική τους οφειλή (με διαγραφή 100% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις), είτε σε έως 120 δόσεις (με κούρεμα 50% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις).
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται το ενδιαφέρον ένταξης στην ρύθμιση από αγρότες, καθώς μόλις 7.000 ασφαλισμένοι του πρ. ΟΓΑ έχουν σπεύσει μέχρι στιγμής να ρυθμίσουν.
Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλισμένοι οφειλέτες έχουν δυνατότητα να υπαχθούν στην νέα ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα, βάσει των στατιστικών, εντάσσονται στην ρύθμιση περίπου 600 εργοδότες την ημέρα κατά μέσο όρο, όπως και 700 ελεύθεροι επαγγελματίες οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο της κύριας οφειλής προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους έως 31-12-2018, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση.
Στις ρυθμιζόμενες οφειλές μπορούν να συμπεριληφθούν:
-Οφειλές που έχουν ενταχθεί στον ν. 4499/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός).
-Οφειλές που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, της οποίας οι όροι τηρούνται, με απώλεια των διευκολύνσεών της.
-Οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά – νόμος Κατσέλη).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!