Περιβαλλοντική «βόμβα» στον πλακοσκεπή αγωγό

0
6719

Λύση κατά το ήμισυ δόθηκε με την εξέλιξη του πρώτου μέρους του ΒΑΑ στο κέντρο της Δράμας.

Μία περιβαλλοντική «βόμβα» που συνεχίζει να υπάρχει στην καρδιά της πόλης της Δράμας δεν έχει ακόμη εξουδετερωθεί, παρά το γεγονός ότι υφίσταται για περισσότερα από 40 χρόνια. Το πρόβλημα αφορά τη ρύπανση από τις απολήξεις των οικιακών αγωγών αποχέτευσης στον πλακοσκεπή αγωγό της 19ης Μαΐου, από το ύψος της γέφυρας της οδού Αντιγόνου μέχρι και την οδό Βενιζέλου.

Τα λήμματα από τη συγκεκριμένη περιοχή, αντί να μεταφέρονται μέσω του συστήματος αποχέτευσης στον βιολογικό καθαρισμό, καταλήγουν στον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας ρυπαίνοντας το υγρό στοιχείο και γενικότερα το περιβάλλον.
Η συγκεκριμένη αιτία περιβαλλοντικής ρύπανσης είναι και ο λόγος της ισχυρής δυσοσμίας που αναπτύσσεται κατά περιόδους κοντά στη γέφυρα της οδού Αντιγόνου, παρά τις διαφορετικές ερμηνείες που έχουν δοθεί για την ύπαρξή της τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς στο ίδιο γεωγραφικό εύρος πολλοί εργολάβοι, για λόγους κυρίως κόστους, αντί να συνδέσουν τις αποχετεύσεις των κατασκευών τους με το αποχετευτικό δίκτυο, προτίμησαν στα χρόνια που πέρασαν να οδηγήσουν τις αποχετεύσεις στην διαδρομή του πλακοσκεπούς αγωγού.
Το κόστος για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και η σύνδεση του μεγάλου αριθμού αποχετεύσεων, που σήμερα καταλήγουν στον πλακοσκεπή αγωγό, στο αποχετευτικό δίκτυο είναι μάλλον αδύνατο να καλυφθεί από δημοτικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΥΑΔ.
Ίσως ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει προκειμένου να δοθεί λύση είναι η ανάπτυξη του ΒΑΑ πέραν της οδού Βενιζέλου μέχρι και το ύψος της γέφυρας επί της οδού Αντιγόνου. Κάτι τέτοιο προφανώς θα προβλεφθεί στη δεύτερη φάση του ΒΑΑ, όταν αυτή σχεδιαστεί.
Προς το παρόν πάντως η πρώτη φάση του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) έχει αμβλύνει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που αφορούσε και την περιοχή της 19ης Μαΐου, από την οδό Βενιζέλου μέχρι και τη διασταύρωσή της με την οδό Πατριάρχου Διονυσίου. Ωστόσο, αυτό λύθηκε με την εγκατάσταση του νέου αποχετευτικού δικτύου και τη μεταφορά των απολήξεων των αποχετεύσεων στο νέο αποχετευτικό δίκτυο, που οδηγεί τα λήμματα, πλέον όχι στον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά στον Βιολογικό Καθαρισμό της Δράμας.
Υπό το πρίσμα αυτού του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού προβλήματος, η εξέλιξη του ΒΑΑ στην 19ης Μαΐου φαίνεται ότι, πέρα από τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, έδωσε λύση, έστω και κατά το ήμισυ, σε ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60.
Η πλήρης επίλυση του προβλήματος ρύπανσης, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται από την οδό Βενιζέλου μέχρι την γέφυρα της οδού Αντιγόνου, είναι καταφανές ότι μπορεί να υπάρξει μόνο με την υλοποίηση του δευτέρου μέρους του ΒΑΑ. Ωστόσο το πότε αυτό θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί δεν έχει διευκρινιστεί, αφού ακόμη είναι σε εξέλιξη το πρώτο μέρος του προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!