Πιέζει η ΟΤΟΕ για τους εργαζόμενους της Olympus Bank

0
234

– O Αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σωτήρης Σαξώνης μιλάει στα «Χ»
– «Όπως η Εθνική Τράπεζα έχει πάρει τις εργασίες και τις καταθέσεις της πρώην Συνεταιριστικής Δράμας, θα πρέπει να πάρει και τους εργαζόμενους»


«Δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε αυτό. Βέβαια, δεν το γνωρίζαμε. Πληροφορηθήκαμε τι έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε κάνει ήδη παρέμβαση προς την κυβέρνηση, γιατί έχουμε ξαναζήσει περιπτώσεις κλεισίματος συνεταιριστικών τραπεζών.
Η μεταφορά των καταθέσεων, από όσο έχουμε ενημερωθεί, γίνεται στην Εθνική Τράπεζα. Η δική μας θέση που έχουμε κάνει γνωστή μέσω παρεμβάσεων τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Εθνική Τράπεζα, αλλά και προς την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει την πρώτη ευθύνη, είναι τις εργασίες που ανέλαβε η Εθνική να τις ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι. Δηλαδή η θέση μας είναι, οι τραπεζοϋπάλληλοι της Olympus bank να μεταφερθούν στην Εθνική Τράπεζα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Δεν έχει επέλθει συμφωνία, ούτε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά αυτό ξεκίνησε τώρα επί της ουσίας».
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει επιλυθεί σύντομα και πριν την εκκαθάριση της Olympus Bank, ο κ. Σωτήρης Σαξώνης ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σύντομα και σίγουρα πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα απορρόφησης των εργαζομένων της Olympus Bank από την Εθνική, σε μία περίοδο που οι τράπεζες φαίνεται να επιδιώκουν μείωση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ο κ. Σαξώνης επεσήμανε: «Ήδη το προσωπικό των τραπεζών έχει ήδη μειωθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά σε αυτή τη φάση δεν μπαίνει ένα τέτοιο ζήτημα. Όπως η Εθνική έχει πάρει τις εργασίες και τις καταθέσεις της πρώην Συνεταιριστικής Δράμας, θα πρέπει να πάρει και τους εργαζόμενους».
Αναφορικά με την εμπειρία που υπάρχει μέχρι στιγμής από το κλείσιμο άλλων συνεταιριστικών τραπεζών ο κ. Σαξώνης απάντησε: «Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν απορροφήσεις, όπως η τελευταία περίπτωση της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου, στην οποία 60 περίπου εργαζόμενοι είχαν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα. Όμως, σε άλλες παλαιότερες περιπτώσεις συνεταιριστικών τραπεζών που έκλεισαν παλαιότερα, δεν είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Ένα θέμα που βάζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη Δράμα είναι ότι η Εθνική έχει στη Δράμα ένα ή δύο καταστήματα με συνολικά 16 εργαζόμενους. Θα μπορέσει να διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της παίρνοντας και τους 18 τραπεζοϋπαλλήλους της Olympus Bank; Το επιδιωκόμενο είναι οι άνθρωποι της Olympus bank να μπορέσουν να δουλέψουν στον τόπο κατοικίας τους, αλλά καταρχήν θα πρέπει να γίνει η απορρόφησή τους. Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΤΟΕ για την απόφαση λουκέτου στη Συνεταιριστική Τράπεζα, αναφέρει:
«Είναι μια απόφαση που θα επηρεάσει σημαντικά τις ευαίσθητες περιοχές της Δράμας και του Έβρου, όπου ασκούσε κυρίως τις δραστηριότητές της η OLYMPUS BANK. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, αυτό που προέχει για την ΟΤΟΕ είναι η προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, στην οποία μεταφέρεται το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας OLYMPUS BANK, που έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, πρέπει να διασφαλίσει την εργασία στο σύνολο των εργαζομένων στην Τράπεζα.
Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΤΟΕ θα επιμείνει με αποφασιστικότητα και θα παράσχει με όλα τα μέσα την απαιτούμενη προστασία στην απασχόληση των εργαζομένων στην Συνεταιριστική Τράπεζα και θα ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα, καθώς και από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Κυβέρνηση να παράσχουν σχετικές εγγυήσεις. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζει η πατρίδα μας, οφείλει η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική Τράπεζα άμεσα, μαζί με τη διασφάλιση των καταθέσεων, να διασφαλίσουν και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της OLYMPUS BANK».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ