Πιο κοντά στην αξιοποίηση του μονοπατιού Ε6

0
1231

Συνάντηση για την αξιοποίηση του μονοπατιού πραγματοποιήθηκε χθες στην Π.Ε. Δράμας μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας


 

Συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Πεζοπορικού Μονοπατιού Ε6GR που περνά από την πιο ορεινή αλλά και πιο όμορφη περιοχή της Δράμας. Πρόκειται για μια διαδρομή 140 χιλιομέτρων, βατή για πεζοπόρους, περιπατητές και ορειβάτες που φιλοδοξεί να συνδράμει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» μετά τη συνάντηση, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Στέλιος Μελισσινός (ιδέα του οποίου υπήρξε εξαρχής το εγχείρημα αξιοποίησης του μονοπατιού) είπε ότι αποφασίστηκε, τώρα που ο καιρός βελτιώνεται, να διατεθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο και στέλεχος της ΠΕ Δράμας ώστε μια ή δυο φορές την εβδομάδα να διεξάγεται η χάραξη και αποτύπωση του μονοπατιού. Ήδη, όπως είπε ο κ. Μελισσινός, έχουν διατεθεί στην ΠΕ Δράμας 100.000 ευρώ για την ανάδειξη του μονοπατιού για να βγει ο σχετικός διαγωνισμός όμως θα πρέπει να υπάρχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρομολογίου, τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τουριστικού ενδιαφέροντος κ.ο.κ.

Το ορεινό πεζοπορικό μονοπάτι Ε6 GR ξεκινά από τη Φιλανδία και τερματίζει στη Σαμοθράκη
Η διάσχιση του μονοπατιού με σκοπό την επαναχάραξή του σε ορισμένα σημεία, την καταγραφή του σε GPS αλλά και την καταγραφή παρατηρήσεων και εκτιμήσεων πραγματοποιήθηκε ήδη από τους εμπνευστές αυτής της προσπάθειας κατά το προηγούμενο διάστημα. Καλύφθηκε μια διαδρομή 136 χιλιομέτρων και 4.304 μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς, με πλήρη φόρτο και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Την προσπάθεια αυτή υποστήριξαν και συμπαραστάθηκαν με μεγάλη προθυμία ο στρατηγός ε.α. Στέλιος Μελισσινός, ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, ο Χρήστος Τσέρνιος, ο Κώστας Γκούμας και η Γεωργία Βλαχοδήμου, ενώ στην προσπάθεια συμμετείχαν και άλλοι φίλοι του βουνού και του μαγευτικού ορεινού όγκου της Δράμας.
Όπως είχε πει μάλιστα στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος: «To Ε6 είναι το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων που ξεκινά από τη Σουηδία και κατεβαίνει στην Ελλάδα μέσω της Ηγουμενίτσας. Διασχίζει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και εισέρχεται στον Νομό Δράμας από τα όρια μεταξύ Άνω και Κάτω Βροντούς. Περνά από τα χωριά Κάτω Βροντού, Περιθώρι, Βαθύτοπο, Νευροκόπι, Βώλακα, Λιβαδερό, Παρανέστι και φθάνει στο Αμισινό για να συνεχίσει στην Ξάνθη, με τελική κατάληξη τη Σαμοθράκη. Η διαδρομή του στον Νομό Δράμας είναι περίπου 140 χιλιόμετρα, βατή για πεζοπόρους και ορειβάτες. Η σκέψη μας, μαζί με τον Στέλιο Μελισσινό, ήταν να ξανασηματοδοτήσουμε και να καθαρίσουμε αυτή τη διαδρομή για να παραδοθεί στους περιπατητές και να αποτελέσει έναν πόλο τουριστικής ανάπτυξης για τις μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο. Αυτή η διαδρομή είχε ξαναχαραχθεί την περίοδο 1985-1987 περίπου, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.
Την πρώτη διαδρομή είχε σχεδιάσει ο κ. Ζαχαρόπουλος από τον Ορειβατικό Σύλλογο Προσοτσάνης. Εμείς θελήσαμε να βάλουμε σε αυτή τη διαδρομή και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως οι λίμνες του Καταφύτου και των Λευκογείων, ώστε η διαδρομή να παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ενδιαφέρον. Ονομάσαμε τη διαδρομή «Άγρια Δράμα» γιατί διασχίζει το τελείως ορεινό και άγριο κομμάτι του Νομού Δράμας, δηλαδή όλη την πίσω πλευρά του Φαλακρού. Το «Μαύρο βουνό» όπου είναι τα οχυρά της γραμμής Μεταξά κλπ. είναι το κομμάτι του ορεινού όγκου που δύσκολα προσεγγίζεται από το ευρύ κοινό. Είναι μια ευκαιρία με την διάνοιξη αυτής της διαδρομής να δοθεί σε χρήση για τους περιπατητές, ορειβάτες ή πεζοπόρους».
Η διαδικασία της σηματοδότησης και του καθαρισμού του μονοπατιού αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Για την προσπάθεια αυτή έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους όλοι οι δήμοι της Δράμας οι οποίοι, όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα φροντίσουν να έχουν πρόσβαση, ο καθένας από την δική του πλευρά. Η διαδρομή του μονοπατιού είναι μαγευτική και ήδη έχει κυριολεκτικά εντυπωσιάσει τους περιπατητές τόσο για το ανάγλυφο όσο για την τοποθεσία και τις εικόνες που παρουσιάζει η περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ