Το διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green του Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης, δυο ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικές δράσεις. Η πρώτη ήταν μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Ο Πολιτισμός ως μέσο εξέλιξης του δημόσιου πράσινου χώρου” σε συνεργασία με την οργάνωση Γη.
Η δεύτερη δράση είχε τίτλο “Μικροί Αγρότες” – παιδικό βιωματικό εργαστήρι. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κάλεσε τους μικρούς του φίλους σε ένα βιωματικό εργαστήρι, σε συνεργασία με την οργάνωση Γη στον Κήπο του Πολιτιστικού Χώρου ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ όπου πραγματοποιήθηκε μια βόλτα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Και έγινε παρατήρηση στο φυσικό περιβάλλον για να κατανοηθεί η σημασία του αστικού πρασίνου στις γειτονιές της πόλης.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο διευθυντής του Short and Green κ. Βασίλης Τερζόπουλος είπε ότι ο κεντρικός άξονας της περιβαλλοντικής δράσης, αφορούσε τον προβληματισμό του πως ο πολιτισμός μας μπορεί να προωθήσει την επαφή μας με το περιβάλλον. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία έγινε σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση “Γη” η οποία έχει έδρα την Αθήνα και συνεργάστηκε με το φεστιβάλ για την διεξαγωγή της ανοιχτής συζήτησης με θέμα “Ο Πολιτισμός ως μέσο εξέλιξης του δημόσιου πράσινου χώρου” και του παιδικού εργαστηρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έγινε την ίδια ώρα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.
Σχετικά με το παιδικό εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έγινε και με την υποστήριξη της Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η κα Νικολέτα Καρυστινού, από την μη κυβερνητική οργάνωση “Γη” είπε στα “Χ” ότι: “Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν τα παιδιά να μάθουν για τα στοιχεία της φύσης. Τι αυτή μας προσφέρει και πως μπορούμε να την προστατεύσουμε. Παρατηρήσαμε φυτά και έντομα με μεγεθυντικούς φακούς και την ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Φτιάξαμε ένα πολύχρωμο φυτολόγιο και φυτέψαμε αρακά και αρωματικά φυτά. Η οργάνωση “Γη” υλοποιεί περιβαλλοντικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Έχει ένα εκπαιδευτικό κέντρο με την ονομασία “Κέντρο της Γης” που είναι ένας βιολογικός κοινωνικός λαχανόκηπος όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν πως μπορούν να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες συνήθειες στην καθημερινότητά τους”.
Ο κ. Αλέξανδρος Γαληνός, διευθυντής της οργάνωσης “Γη” σημείωσε στα “Χ” σχετικά με την ανοιχτή συζήτηση που έγινε με θέμα “Ο Πολιτισμός ως μέσο εξέλιξης του δημόσιου πράσινου χώρου” ότι: “Μέχρι σχετικά πρόσφατα η συζήτηση για το αστικό πράσινο περιοριζόταν στο περισσότερο αστικό πράσινο. Πλέον η συζήτηση είναι πιο πολύπλευρη. Έχει ανοίξει η συζήτηση για το πως θα έπρεπε να είναι ο σχεδιασμός για το αστικό πράσινο. Εμείς λέμε ότι είναι μια ευκαιρία για την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και την αναβάθμιση της σχέσης των πολιτών με τη γειτονιά τους. Επίσης είναι μια ευκαιρία για την συμπερίληψη και των πιο υποβαθμισμένων περιοχών.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση για το περιβάλλον που έγινε στον φιλόξενο αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Κύκλωψ, στο συγκρότημα Αναστασιάδη, μετείχαν αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, όπως η Οικολογική Κίνηση Δράμας, η Ένωση Κυριών Δράμας, η οργάνωση “Roots” και άλλοι.
[…] […]