Ζητούν ανάκληση της συγχώνευσης δύο σχολείων στην Προσοτσάνη

0
6951

– «Και μόνο η σκέψη για τη συγχώνευση ήταν τελείως άκαιρη» δηλώνει ο Δήμαρχος Προσοτσάνης
– Τι λένε στα «Χ» οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης


Προβληματισμένοι είναι τόσο οι γονείς των μαθητών του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, όσο και ο Δήμος Προσοτσάνης αλλά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την απόφαση για συγχώνευση των δυο σχολείων στον χώρο του 2ου Δημοτικού. Η απόφαση προέρχεται από το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο είχε προηγηθεί σχετική πρόταση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, όπως αναφέρει τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας όσο και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, οι οποίοι μίλησαν για το ζήτημα αυτό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι: «Κάθε χρόνο οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουν εισηγήσεις στο Υπουργείο Παιδείας είτε για ιδρύσεις είτε για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Αυτό έγινε και φέτος. Με βάση τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, θα υπάρξουν περίπου συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Στη Δράμα έχουμε τη συγχώνευση του 1ου με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης. Το νέο σχολείο με την ονομασία Ιωάννης Χρυσόστομος, θα λειτουργήσει στο κτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης. Εμείς ως εκπαιδευτικοί, όταν το θέμα πέρασε από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, είχαμε ομόφωνα διαφωνήσει με αυτή τη συγχώνευση. Καταρχάς γιατί αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και δεν υπάρχει βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα δυο σχολεία έχουν εκπαιδευτικούς με όλες τις ειδικότητες και λειτουργούν. Για ποιον λόγο να αλλάξουν σχολείο τα παιδιά και σε τι αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει παιδαγωγικά;».
Ο κ. Αρτεμιάδης είπε ότι με τη συγχώνευση θα υπάρξουν και συνέπειες στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, γιατί με τη συγχώνευση των δυο σχολείων, πλέον πλεονάζει ένας αριθμός εκπαιδευτικών. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η απόφαση για τη συγχώνευση των σχολείων εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πολιτικής που προωθεί τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Είχαμε ένα τέτοιο κλίμα το 2011 και πλέον υπάρχει και σήμερα. Για το θέμα της συγχώνευσης των δυο σχολείων, έγινε την Παρασκευή μια σύσκεψη στο δημαρχείο Προσοτσάνης. Εκεί ήταν και οι γονείς. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί είπαμε ότι θα στηρίξουμε ως σύλλογος εκπαιδευτικών οποιαδήποτε κινητοποίηση ή πρωτοβουλία υπάρξει για το θέμα αυτό από τους γονείς».

Μιλώντας στα «Χ» για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης έχει πάρει ομόφωνη απόφαση κατά της συγχώνευσης των σχολείων. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που λόγω covid θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος για τους μαθητές στα σχολεία. Και μόνο η σκέψη για τη συγχώνευση ήταν τελείως άκαιρη. Ήταν καθαρά μια υπηρεσιακή πρόταση της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, η οποία δεν έλαβε υπ’ όψιν της ούτε τους διευθυντές των σχολείων, ούτε τους συλλόγους γονέων. Ούτε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Πίστευα προσωπικά ότι δεν θα φθάναμε στο σημείο να κλείσει ένα ιστορικό σχολείο. Αυτός ο συγκεντρωτισμός στην πραγματικότητα δεν ωφελεί, αλλά αποδιοργανώνει την κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή του, για το θέμα της συγχώνευσης των δυο σχολείων της Προσοτσάνης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας ανέφερε τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας ομόφωνα καταγγέλλει την αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υ.ΠΑΙ.Θ που αδιαφορώντας για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, προχώρησε στη δημοσίευση του ΦΕΚ με το οποίο συγχωνεύονται τα 2 Δημοτικά Σχολεία στο Δήμο Προσοτσάνης και καταργούνται θέσεις εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες του νομού στις 31-8-2022, μια ενέργεια που εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική συγχωνεύσεων και περικοπών στο χώρο της εκπαίδευσης.
Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει να προσφέρει τίποτα το θετικό στην εκπαιδευτική διαδικασία, μιας και τα δυο σχολεία λειτουργούν με όλους τους εκπαιδευτικούς που είναι απαραίτητοι, για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών. Αλήθεια ποιοι ήταν οι λόγοι της αποδοχής της εισήγησης της κ. Διευθύντριας Εκπαίδευσης Π.Ε Ν. Δράμας, όσον αφορά τα 2 δημοτικά σχολεία και παρά την αντίθετη άποψη τόσο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης; Ως Δ.Σ απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης και την άμεση επαναφορά των οργανικών θέσεων. Επίσης καλούμε τους τοπικούς παράγοντες και τους βουλευτές να καταγγείλουν το γεγονός και να απαιτήσουν την ακύρωσή του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ