Πλατφόρμα ενημέρωσης ενάντια στους γενετικά τροποιημένους οργανισμούς φέτος η Γιορτή Σπόρων στο Πελίτι

0
1149

– Η κοινότητα Πελίτι εκπροσωπήθηκε σε δυο συναντήσεις ενάντια στα μεταλλαγμένα την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες
– Μιλάει στα «Χ» ο ιδρυτής του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης


Σε δυο συναντήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες εκπροσωπήθηκε το Πελίτι από τη Δράμα, μέσω του ιδρυτή του κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη.
Η πρώτη που διοργανώθηκε από τους «Φίλους της γης» αφορούσε το συντονισμό δράσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Εκεί ειπώθηκε σε σχέση με το Πελίτι, ότι η Γιορτή Σπόρων θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενημέρωση ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και θα μπορούσε να έχει φέτος αυτό τον χαρακτήρα, παρέχοντας ενημέρωση μέσα από μια πολυδιάστατη παρουσίαση, στους αγρότες αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες όπως και σε δημοσιογράφους και πολιτικούς, εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Παναγιώτης Σαινατούδης. Η δεύτερη συνάντηση στην οποία εκπροσωπήθηκε το Πελίτι και διοργανώθηκε μεταξύ άλλων από το παγκόσμιο κίνημα βιολογικής γεωργίας και την αριστερή πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν η ετήσια συνάντηση μιας πλατφόρμας που ονομάζεται «Ευρώπη ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση των ευρωβουλευτών πάνω σε θέματα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
«Φέτος είναι μια καλή ευκαιρία για το Πελίτι να πάρει ένα τέτοιο χαρακτήρα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε μεταλλαγμένα και είμαστε υπέρ των τοπικών ποικιλιών, αλλά θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη έμφαση σε αυτό» τόνισε στα «Χ» ο κ. Π. Σαινατούδης, προσθέτοντας ότι κάποιοι από τους ειδικούς που βρέθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα βρίσκονται στο Πελίτι και στην Γιορτή Σπόρων των Απρίλιο και θα κάνουν μια περισσότερο εκτεταμένη ενημέρωση στο κοινό. Αυτό γιατί η Γιορτή Σπόρων συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολύ κόσμο και σε αυτήν έρχονται διάφοροι πολίτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να γίνει ενημέρωση για τα θέματα αυτά από ανθρώπους εξειδικευμένους, είπε ο κ. Σαινατούδης.
Ταυτόχρονα το Πελίτι έχει ανακοινώσει και το πλαίσιο δράσεων που παρουσιάζουν όπως πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις οποίες θα υλοποιήσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Μία από αυτές θα γίνει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Πρόκειται για γιορτή που θα διεξαχθεί με αφορμή τα Χριστούγεννα και το χειμερινό ηλιοστάσιο, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Ο κάθε ένας/μια που θα συμμετάσχει θα μεταφέρει ένα δώρο – το δώρο μπορεί να είναι ακόμη και ένα φτερό – και το αφήσει στον πάγκο με τα δώρα και να παίρνει ένα άλλο δώρο ότι θέλει. Επίσης θα μεταφέρει και κάτι για το κοινό τραπέζι. Η εκδήλωση είναι για μικρούς και μεγάλους και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δράσεις και για τα παιδιά. Θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι. Τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν παιχνίδια τους που δεν τα παίζουν και είναι σε καλή κατάσταση. Οι μεγάλοι μπορούν να μεταφέρουν ρούχα και παπούτσια που δεν χρειάζονται. Ότι περισσέψει από τα ρούχα και τα παιχνίδια θα δοθούν σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Ακόμη θα γίνει συγκέντρωση τροφίμων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όλη η εκδήλωση θα είναι σε εξωτερικό χώρο, οπότε όσοι συμμετάσχουν καλά θα είναι να φορέσουν πρόχειρα ρούχα. Πάντως όπως ανακοίνωσε το Πελίτι σε περίπτωση βροχής ή χιονιού η εκδήλωση θα ακυρωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ