Του Dr. Απόστολου Θεοφίλου
Ορθοπεδικού Χειρουργού
Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου
Πλατυποδία σημαίνει ελάττωση του ύψους της ποδικής καμάρας ή πλήρης έλλειψη αυτής με βλαισότητα (προς τα έξω κλήση) της πτέρνας. Η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται όταν το βρέφος αρχίζει να περπατά (9-18 μηνών) και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 6 ετών.
Η πλατυποδία διακρίνεται σε α) χαλαρή και β) δύσκαμπτη.
Α) Χαλαρή πλατυποδία
Η χαλαρή πλατυποδία είναι αμφοτερόπλευρη και οφείλεται σε χαλαρότητα των συνδέσμων του άκρου ποδός, σε βραχύ αχίλλειο και σε εξωτερική στροφή των κάτω άκρων. Στα παιδιά με πλατυποδία παρατηρείται γρήγορη φθορά των παπουτσιών από την εσωτερική πλευρά των τακουνιών και συχνές πτώσεις κατά το βάδισμα ή το τρέξιμο. Εκτός από την έλλειψη της ποδικής καμάρας παρατηρείται κατά την εξέταση από τον ορθοπεδικό προς τα έσω κλήση του αστραγάλου και του σκαφοειδούς οστού. Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό γιατρό με την κλινική εξέταση και από σύγχρονα μηχανήματα (πελματογράφος). Η θεραπεία γίνεται με ορθοπεδικά παπουτσάκια με μαλακή εσωτερική ανύψωση και τακούνι Thomas με ανύψωση 3-5 χιλ. από την εσωτερική πλευρά του τακουνιού με σκοπό να διαμορφωθεί η ποδική καμάρα. Η θεραπεία αυτή γίνεται μέχρι της ηλικίας των 6 ετών. Σε περίπτωση που δεν έγινε έγκαιρα η θεραπεία και το παιδί παραμένει με την πλατυποδία γίνονται διορθωτικές επεμβάσεις (οστεοτομία πτέρνας). Στους ενήλικες η πλατυποδία προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα.
Η χρησιμοποίηση ειδικών πελμάτων σε συνδυασμό με αποφυγή ορθοστασίας για αρκετές ώρες βοηθούν στην ανακούφιση του αρρώστου.
Β) Δύσκαμπτη πλατυποδία
Οι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο και δυσκαμψία στα πόδια.
Τα αίτια είναι συγγενή και επίκτητα.
Στα συγγενή ανήκουν:
1) κάθετος αστράγαλος,
2) οστική χόνδρινη γέφυρα που συνδέει την πτέρνα με το σκαφοειδές.
Στα επίκτητα ανήκουν:
1) κατάγματα ενδοαρθριτικά της πτέρνας ή του αστραγάλου,
2) φλεγμονές της αστραγαλοπτερνικής άρθρωσης.
Η θεραπεία της δύσκαμπτης πλατυποδίας είναι συντηρητική με ειδικά πέλματα και χειρουργική.