Πλήρης η εναρμόνιση με τον «Αντικαπνιστικό» στη Δράμα

0
1658

Μηδενική παραβατικότητα για το κάπνισµα διαπιστώνει η ∆ηµοτική Αστυνοµία στη ∆ράµα

Απόλυτη συμμόρφωση στην απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς
χώρους υπάρχει το τελευταίο διάστημα κατά τους ελέγχους που κάνει η Δημοτική
Αστυνομία του Δήμου της Δράμας στα καταστήματα εστίασης αλλά και στους υπόλοιπους
κλειστούς χώρους.

Αυτό υπογραμμίζει μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Διευθυντής της Δημοτικής
Αστυνομίας κ. Γ. Τσαμπαλάκης.

Αναλυτικά δήλωσε:  “Η παραβατικότητα σε αυτόν τον τομέα το τελευταίο διάστημα είναι πλέον μηδενική τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμά προκύπτει από τα κλιμάκια ελέγχου της Δημοτικής Αστυνομίας και του Υγειονομικού. Η εικόνα είναι ξεκάθαρα ικανοποιητική και φαίνεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος έχει γίνει αποδεκτή πλέον από τα καταστήματα.
Η αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη λόγω Ονειρούπολης φαίνεται ότι δεν επηρέασε την τήρηση της απαγόρευσης.
Επίσης δεν συναντά κανείς στα καταστήματα το φαινόμενο ελαστικοποίησης της απαγόρευσης μετά από κάποια ώρα (κάτι που γινόταν παλαιότερα) καθώς πλέον η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι 24ωρη. Ο έλεγχος γίνεται παντού, ξεκάθαρα, αναφέρει ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, όπως δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις κατά τους ελέγχους και ότι ουσιαστικά πέρα από την εφαρμογή του νόμου μιλάμε κυρίως για αλλαγή νοοτροπίας, όταν αναφερόμαστε στην απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.”

Υπενθυμίζεται ότι ενάμιση μήνα πριν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έγινε η πρώτη σύσκεψη των ελεγκτικών μηχανισμών για την απαγόρευση του καπνίσματος που είχε συγκαλέσει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου απο την πολιτεία. Σε εκείνη την σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δράμας κ.α. Η σύσκεψη είχε διεξαχθεί προκειμένου να υπάρξει ένα πλάνο σε ότι αφορά τους ελέγχους που επιβάλλει ο Αντικαπνιστικός Νόμος αλλά και να συζητηθεί η αντιμετώπιση των παραβάσεων στους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους δημόσιους χώρους όπως είχε τονίσει ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, διαμηνύοντας παράλληλα ότι “…θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι αυτό που γίνεται σε διεθνές επίπεδο (αντικαπνιστική εκστρατεία) θα πρέπει να υιοθετηθεί και στην χώρα μας με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Αυτό είναι και απαίτηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Υπάρχουν βέβαια ιδιαιτερότητες τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουμε”.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜΘ έχει μειωθεί (σε ένα όχι αμελητέο ποσοστό) η κίνηση στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας λόγω της αυστηροποίησης που εφαρμόζεται πλέον στην απαγόρευση του καπνίσματος, κάτι που για την ώρα τουλάχιστον λόγω της εποχικά αυξημένης επισκεψιμότητας ίσως δεν έχει γίνει τόσο αισθητό στους τζίρους των καταστημάτων ψυχαγωγίας της Δράμας.
Οι καταστηματάρχες της Δράμας απο την πλευρά τους φέρονται να είναι σύμφωνοι με την αυστηροποίηση της απαγόρευσης του καπνίσματος αρκεί να ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις όπως είχε τονίσει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας και εκπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), κ. Γιώργος Χατζηπαντελής.
Πάντως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την απαγόρευση του καπνίσματος διανύουν μόνο τα πρώτα στάδια εφαρμογής τους, κατά συνέπεια είναι μάλλον νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την επιρροή που θα έχουν, στον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης, ψυχαγωγίας κ.ο.κ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ