Πληρώθηκε για το 2018 το επίδομα ορεινών περιοχών

0
1793

Στην κατηγορία ανήκουν και πολλές περιοχές της Δράμας.
Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις πληρωμές του 2019 και του 2020.

Καταβλήθηκε στους δικαιούχους το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2018, στις οποίες ανήκουν και πολλές περιοχές της Δράμας. Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τις πληρωμές του 2019 και του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι ορεινές περιοχές του Νομού Δράμας είναι χαρακτηρισμένες οι εξής:
Στο Δήμο Δράμας είναι ο Οικισμός Ταξιάρχη και οι Κοινότητες Λιβαδερού, Μακρυπλαγίου, Σιδηρονέρου και Σκαλωτής.
Στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου είναι οι Κοινότητες Αχλαδέας, Βαθυτόπου, Βώλακος, Γρανίτου, Δασωτού, Εξοχής, Θόλου, Καταφύτου, Κάτω Βροντούς, Λευκογείων, Λιβαδερού, Μακρυπλαγίου, Μικροκλεισούρας, Μικρομηλέας, Οχυρού, Παγονερίου, Περιθωρίου, Πανοράματος.
Στο Δήμο Παρανεστίου είναι οι Κοινότητες Πλατανιάς, Πλατανόβρυσης, Ποταμών, Πτελέας, Πλατανιάς, Πύργων, Σιδηρονέρου, Σίλλης, Σκαλωτής, Υψηλής Ράχης, Χρυσοκεφάλου.
Στις μειονεκτικές περιοχές του Νομού Δράμας ανήκουν: o Δήμος Δοξάτου, ο Δήμος Προσοτσάνης και οι Κοινότητες Αγοράς, Αδριανής, Άνθοχωρίου, Άνω Πυξαρίου, Γραμμένης, Δασωτού, Καλής Βρύσης, Καλλιθέας, Καλλιφύτου, Κοκκινογείων, Μικροκάμπου, Μοναστηρακίου, Μικροπόλεως, Νικηφόρου, Ξηροποτάμου, Οχυρού, Περιθωρίου, Περιχώρας, Πετρούσσας, Πηγαδιών, Χαριτωμένης και Χωριστής.
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα οικονομικά ευάλωτες οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.
Όπως επίσης έκανε γνωστό το Υπουργείο Εργασίας, εκτιμάται πως η πληρωμή του επιδόματος του 2019 θα γίνει αμέσως μετά τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ η υποβολή και εξέταση των αιτήσεων, καθώς και η χορήγηση του επιδόματος για το 2020 θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.
Σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης της συγκεκριμένης ενίσχυσης αξίζει να υπενθυμιστεί ότι:Δικαιούχοι είναι τα μέλη της οικογένειας να κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στις οδηγίες 85/148/ΕΟΚ και 93/66/ΕΟΚ και των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ ή το κατά αναπροσαρμογή εκάστοτε καθοριζόμενο εισοδηματικό όριο. Ως μόνιμη κατοικία νοείται η συνεχής διαμονή στις παραπάνω περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών. Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται ολόκληρη ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου συμπλήρωσης της διετίας εντός του έτους στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση.
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή το φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή. Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των προαναφερόμενων εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως αναγράφεται στην πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους για το οποίο ζητείται η εισοδηματική ενίσχυση.
Η παραπάνω εισοδηματική ενίσχυση, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.), το επίδομα παιδιού, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και άλλες παροχές δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!