Πλήθος επισκεπτών στους Πύργους για τα λαϊκά δρώμενα

0
477

Νταβανίσκα και σατυρικός γάμος με τη συνοδεία κουρμπανιού και σκουρόπιτας


Ένα ακόμη εντυπωσιακό δρώμενο στο πλαίσιο των εθίμων του δωδεκαημέρου έγινε τις προηγούμενες ημέρες και στην κοινότητα Πύργων, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών πολλοί εκ των οποίων διέμειναν και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την τέλεσή του. Πρόκειται για την περίφημη «Νταβανίσκα» και τις «αρκούδες» που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργων.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων κ. Παντελής Τσάνης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι και φέτος η εκδήλωση ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου, με την Νταβανίσκα που ξεκίνησε από τις 8 το βράδυ με παραδοσιακό γλέντι, ποτό λύρες και νταχαρέδες για να καταλήξει σε παραδοσιακό ολονύκτιο γλέντι και την έξοδο των «Κουδουνιών» στους δρόμους του χωρίου μετά τις 12 το βράδυ. Ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού έγινε γύρα από σπίτι σε σπίτι που κατέληξε στην πλατεία του χωριού. Από τις 5 το απόγευμα περίπου άρχισε η αμφίεση των καρναβαλιών με τα παραδοσιακά «δέρματα» και ακολούθησε η έξοδος στους δρόμους του χωριού με κατάληξη την πλατεία, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και δωρεάν άφθονου κρασιού και φαγητού (παρασκευάστηκαν παραδοσιακά μακαρόνια με τυρί). Ακολούθησε και πάλι ολονύκτιο γλέντι για δεύτερη ημέρα, μέχρι το πρωί της επόμενης. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την τρίτη ημέρα στις 8 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και ο παραδοσιακός σατυρικός γάμος στις 7 το απόγευμα στην πλατεία του χωριού, όπου διανεμήθηκε δωρεάν κουρμπάνι (γίδα βραστή) και άφθονο κρασί. Οι πρωταγωνιστές του σατυρικού γάμου ντύθηκαν και φέτος σε χώρο του πολιτιστικού συλλόγου για να κατευθυνθούν προς την πλατεία του χωριού συνοδεία των «κουμπάρων» και των «καρναβαλιών» που προπορευόταν μαζί με τα παραδοσιακά όργανα. Το γλέντι συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα στην πλατεία του χωριού όπου φτιάχτηκαν οι παραδοσιακές «σκουρόπιτες» με μέλι για τα «γεννητούρια» της «νύφης» προκειμένου να κεραστεί όλο το χωριό.
Φέτος τα λαϊκά δρώμενα στους Πύργους παρακολούθησαν πάρα πολλοί επισκέπτες, από την Κοζάνη, την Έδεσσα, την Γρεβενά, την Αθήνα και από άλλες περιοχές. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες επισκέφθηκαν μεμονωμένα το χωριό και μάλιστα πολλοί διέμειναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ δεν έλειψαν και οι οργανωμένες επισκέψεις με πούλμαν όπως είπε ο κ. Παντελής Τσάνης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ