Ανανεώσιμες και εναλλακτικές τεχνολογίες ενέργειας επιχειρεί να αξιοποιήσει η ΔΕΥΑΔ

0
340

Παραμένει υψηλό τo ενεργειακό κόστος για τη δημοτική επιχείρηση


Σε διαγωνισμό για την «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού Ανανεώσιμων και Εναλλακτικών Τεχνολογιών Ενέργειας και Μετρητικού Εξοπλισμού σε Κοινωνικές Υποδομές της ΔΕΥΑ Δράμας» προϋπολογισμού 665.000 ευρώ προχωρά η δημοτική επιχείρηση, στο πλαίσιο του έργου «Επιδεικτική Χρήση Ανανεώσιμων & Εναλλακτικών Τεχνολογιών Ενέργειας σε Κοινωνικές Υποδομές της ΔΕΥΑ Δράμας». Φορέας χρηματοδότησης της σύμβασης είναι οι χώρες ΕΟΧ- ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχνεστάιν και Νορβηγία) κατά 75% και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 25%.
Η συγκεκριμένη σύμβαση χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και περιλαμβάνεται σε υποέργο της πράξης: «Επιδεικτική Χρήση Ανανεώσιμων & Εναλλακτικών Τεχνολογιών Ενέργειας σε Κοινωνικές Υποδομές της ΔΕΥΑ Δράμας» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «GR-Energy 2014-2021», και στη θεματική περιοχή «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ενεργειακή Αποδοτικότητα, Ενεργειακή Ασφάλεια» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ).
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης είπε ότι το έργο στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας στην δημοτική επιχείρηση. Πρόκειται όπως είπε για ένα παλαιότερο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΔ που πήρε πρόσφατα έγκριση για να χρηματοδοτηθεί. Μέσω του συγκεκριμένου πιλοτικού έργου η ΔΕΥΑΔ θα διαπιστώσει την τάξη εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να επιτύχει, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού, όπως είπε.
Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία μικροδικτύου ΑΠΕ και εναλλακτικές τεχνολογίες και συγκεκριμένα: Σύστημα Εξοικονόμησης Ενέργειας ΕΕΛ, αυτόνομος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 100 kW, περιμετρικός φωτισμός LED του βιολογικού καθαρισμού και φωτισμό LED των αντλιοστασίων/ δεξαμενών. Ακόμη προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αδιάλειπτης παροχής υδρογόνου. Προμήθεια δύο ηλεκτρικών οχημάτων και εφτά ηλεκτρικών ποδηλάτων με συνοδούς σταθμούς φόρτισης, αλλά και την προμήθεια και εγκατάσταση μετρητικού εξοπλισμού.
Την ίδια ώρα το πρόβλημα με το υψηλό κόστος των λογαριασμών ρεύματος συνεχίζεται για την επιχείρηση που περιμένει και τις κινήσεις της πολιτείας για αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε από την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ χαρακτηριστικά σε σχέση με το υπέρογκο κόστος ενέργειας το οποίο επωμίζεται πλέον η δημοτική επιχείρηση, στη μέση τάση ήρθε στη ΔΕΥΑΔ αξία ρεύματος στο λογαριασμό 55.000 ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 172.000 ευρώ. Η ΔΕΥΑΔ μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2022, πλήρωσε στη ΔΕΗ 1.800.000 και χρωστά άλλο 1.100.000 ευρώ, όπως είπε. Όλα αυτά βέβαια μόνο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για την πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ για αυξήσεις στα πάγια των τιμολογίων του νερού, προκείμενου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος μετά την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ