Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Μέριμνας για την Γενοκτονία στο Δημ. Ωδείο

Αναγνώσθηκαν κείμενα της Μαύρης Βίβλου του Πατριαρχείου

0
3937

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναγνώσματα της Μαύρης Βίβλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε επιμέλεια της κας Λένας Σαββίδου, που συνοδεύτηκαν από προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού ενταγμένο στην ήδη υπάρχουσα εργασία της “ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ”- ΜΝΗΜΗ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ. Στόχος της εκδήλωσης επίσης ήταν να αναδειχθεί ότι τα θύματα της γενοκτονίας δεν μπορούν να είναι απλώς άψυχοι αριθμοί σε ιστορικά συγγράμματα και ότι υπήρξαν ως οντότητες ανθρώπινες και προπάτορες μας και πρωτίστως εμείς οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας κ. Λίζα Θεοδωρίδου “Το ξερίζωμα από τις προαιώνιες πατρίδες ύστερα απο 27 αιώνες ζωής παρουσίας και προσφοράς των Ελλήνων του Πόντου ακολούθησε μια απάνθρωπη γενοκτονία που έκανε τον Πόντο να σιωπήσει. Ο Πόντος σιώπησε αλλά πέρασε στην περιοχή του θρύλου και των χαμένων πατρίδων… Χρέος το αίμα των αθώων να βρει αναπαμό και δικαίωση μέσα από την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.”
Όπως είπε επίσης, η κα Θεοδωρίδου, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών για να τιμήσει την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και την συμπλήρωση των 100 χρόνων από αυτήν επέλεξε να παρουσιάσει μέσα από αναγνώσματα το συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο της Μαύρης Βίβλου του Οικομενικού Πατριαρχείου που εκδόθηκε το 1919 από το τυπογραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δείχνει με γλαφυρό τρόπο τις αγριότητες των Τούρκων σε βάρος των Χριστιανών ορθόδοξων όλα αυτά τα μαύρα χρόνια. Αποτελεί μια περιήγηση σε γεγονότα μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες.
Στον χαιρετισμό της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου, με αφορμή την εκδήλωση υπογράμμισε ότι “Οι εκδηλώσεις που γίνονται για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων, είναι σαν ψηφίδες που συμπληρώνουν την εικόνα της φρικαλεότητας και της βαρβαρότητας που η ανθρώπινη φύση αντέχει να ανεχθεί. ΔΕν υπάρχει πιο μαύρη σελίδα από αυτή των Γενοκτονιών στην ανθρώπινη ιστορία, πρόσθεσε η κα Κεφαλίδου και συμπλήρωσε ότι σε ότι αφορά τους Έλληνες του Πόντου διαπιστώνει κανείς ότι κάθε φορά βγαίνουν στην επιφάνεια και καινούργιες σελίδες της ιστορίας των 353.000 ψυχών που δεν είναι απλά νούμερα αλλά άνθρωποι που πολλοί ανήκαν στις οικογένειές μας…”
Κείμενα της Μαύρης Βίβλου ανέγνωσαν οι: Διαμαντής Λαζαρίδης, Σαλπιγκτίδης Κωνσταντίνος και Λένα Σαββίδου, τους οποίους συνόδευσαν με λύρα, παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι και νταούλι οι: Δημήτρης Δαμιανίδης και Μελέτης Λαζαρίδης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό στο έργο που επιτελέστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή του έργου της καταγραφής και διάσωσης σε έντυπη μορφή των βίαιων εκδιώξεων του λαού μας στον Εύξεινο Πόντο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ