Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση της βιογραφίας του Γέροντος Ιωακείμ

1
1908

Τι είπαν στα «Χ» ο Ιερομόναχος Φιλήμων, Δικαίος της Ιεράς Κοινοβιακής Σκήτης Προφήτου Ηλιού Αγίου Όρους και ο εκδότης κ. Λουκάς Λίλιος


H παρουσίαση βιβλίου της βιογραφίας του Μακαριστού Γέροντα Ιωακείμ Ιερομόναχου, Δικαίου της Ιεράς Παντοκρατορινής Κοινοβιακής Σκήτης Προφήτου Ηλιού, Αγίου Όρους παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Δράμας, με τη συνδρομή του Δήμου Δράμας, το διήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας με έργα από το Άγιο Όρος και τη ζωή του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Λουκά Λίλιου.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμων, ο οποίος είναι τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Ο Σεβασμιώτατος Παντελεήμων πριν από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου περιηγήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας και αργότερα μίλησε για τον Μακαριστό Γέροντα Ιωακείμ και την πορεία του στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου, τον Άγιο Ιωάννη, στην Αγία Τριάδα (Στρατόπεδο Ασημακοπούλου), την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Νικητών στον Άγιο Σίλα και εν συνεχεία την πορεία του στο Άγιον Όρος μέχρι την Σκήτη του Προφήτου Ηλιού. Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, που είχε την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, την χαρακτήρισε ως μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις και είπε ότι παρόμοιες πρέπει να πραγματοποιούνται και στο μέλλον. Παράλληλα επαίνεσε το έργο του νέου Δικαίου της Σκήτης Γέροντος Φιλήμονος.
Χαιρετισμούς στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, «Ο Γέροντας Ιωακείμ – Ο Μακαριστός Δικαίος της Ιεράς Σκήτης του Προφήτου Ηλιού – ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» απηύθυναν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δικηγόρος Δημήτριος Τόλιος – εκ μέρους της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, ο Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης, Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου, ο Ιερομόναχος Θεόφιλος Αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους και ο Ιερομόναχος Φιλήμων, Δικαίος της Ιεράς Κοινοβιακής Σκήτης Προφήτου Ηλιού Αγίου Όρους.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Ιερομόναχος Φιλήμων, Δικαίος της Ιεράς Κοινοβιακής Σκήτης Προφήτου Ηλιού Αγίου Όρους, είπε ότι ο Γέροντας Ιωακείμ Ιερομόναχος Δικαίου της Ιεράς Παντοκρατορινής Κοινοβιακής Σκήτης Προφήτου Ηλιού, έζησε για πολλά χρόνια και δούλεψε στο λαό της Δράμας με την οποία είχε πολύ στενούς δεσμούς αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας. Φέτος κλείνουμε ένα χρόνο από την κοίμηση του και έτσι με την ευχή και την ευλογία του Αγίου Όρους και την βοήθεια του Δήμου Δράμας, κάνουμε μια μικρή παρουσίαση της ζωής του, με έκθεση 80 φωτογραφιών που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και φθάνει μέχρι το τέλος. Παράλληλα γίνεται μια ομιλία – παρουσίαση για το βιβλίο που αφορά τη ζωή του, ώστε να έχει ο κάθε γνωστός και φίλος του Γέροντα, μια εμπεριστατωμένη εικόνα.
Ο κ. Λουκάς Λίλιος, εκδότης, φωτογράφος και επιμελητής της έκθεσης, που έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία για το Άγιον Όρος, είπε στα “Χ” ότι κλήθηκε από τον Πατέρα Φιλήμωνα να επιμεληθεί την έκθεση, κάτι που δέχθηκε με χαρά καθώς η πλειοψηφία των νέων φωτογραφιών είναι δικές του και προέρχονται από την εργασία του και τις επισκέψεις του κατά καιρούς στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία. Ο κ. Λίλιος πρόσθεσε ότι το 50% των φωτογραφιών της έκθεσης αφορούσαν τη ζωή του Γέροντα Ιωακείμ, κατά τα νεανικά του χρόνια και οι υπόλοιπες φωτογραφίες, αφορούσαν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και στο ιερατικό του έργο».
Το υλικό, τόσο του βιβλίου όσο και των φωτογραφιών από τη ζωή του Γέροντα Ιωακείμ, θα φιλοξενηθεί σε μουσείο που θα γίνει στο Άγιον Όρος, για τη ζωή του. Το υλικό αυτό μαζί με προσωπικά του αντικείμενα, θα φιλοξενηθούν στον ιδιαίτερο χώρο ανάμνησης του, όπως είπε στα «Χ» ο κ. Λίλιος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!