Πλώρη για 4ο τμήμα στο ΚΗΦΗ της Δράμας

0
798

– Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η 3η Πανελλήνια Ημερίδα των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
– «Θα έπρεπε, το λιγότερο, να έχουμε ένα ΚΗΦΗ σε κάθε δήμο» λέει στα «Χ» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΗΦΗ


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος σε συνεργασία με το ΚΗΦΗ του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, διοργάνωσε την 3η Πανελλήνια Ημερίδα των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου με φόντο την παγκόσμια ημέρα για την «Τρίτη Ηλικία», στις 10 το πρωί στο κτήριο του ΚΗΦΗ που βρίσκεται επί της οδού Χελμού στην “Ανάπλαση”.
Ο τίτλος της συνάντησης ήταν «Στο ΚΗΦΗ γερνάμε αλλιώς». Στο πλαίσιο της πανελλαδικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες και παράλληλες δράσεις ενώ στο χώρο του ΚΗΦΗ του Δήμου Δράμας λειτούργησε έκθεση με κατασκευές και φωτογραφικό υλικό των ωφελουμένων. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναφέρθηκε από τη διευθύντρια του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας κ. Μάρθα Βασιλειάδου, αλλά και από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, αναφέρθηκε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί και τέταρτο τμήμα για ηλικιωμένους στο ΚΗΦΗ του Δήμου Δράμας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.
Στην ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Λευτέρης Καλλινικίδης, ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή Κυριάκος Χαρακίδης και η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης Χρύσα Σιδερά.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, τόνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των εργαζομένων στα ΚΗΦΗ της Ελλάδος. “Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας. Το να ανταλλάσσουμε γνώμες, ιδέες και απόψεις για τη λειτουργία των ΚΗΦΗ σε όλη την Ελλάδα, είναι πολύ χρήσιμο. Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην «Τρίτη Ηλικία». Οι άνθρωποι αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν είναι απόμαχοι της ζωής, αλλά της εργασίας. Μέσα από πολλές δράσεις προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε πάρα πολλές οικογένειες και να δώσουμε χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύω ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει. Θέλω να ευχαριστήσω όλο το Νομικό Πρόσωπο, την διοίκηση και τους εργαζομένους γιατί πραγματικά κάνουν μια καταπληκτική δουλειά».
Η κα Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΗΦΗ, μιλώντας στα «Χ» είπε ότι οι ημερίδες αυτές ξεκίνησαν από το 2018, με ένα διάλειμμα δυο χρόνων, στην περίοδο της πανδημίας. Οι ημερίδες αυτές, όπως είπε, γίνονται κάθε φορά και σε άλλο ΚΗΦΗ. «Ουσιαστικά σε αυτές τις συναντήσεις σταχυολογούνται τα θέματα της «4ης Ηλικίας». Επιμένων να τη λέω «4η Ηλικία», γιατί αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, το γήρας, να είναι απειλή και επειδή τα ΚΗΦΗ είναι η μόνη μη ιδρυματική δομή, η οποία προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, θέλουμε να πούμε στην πολιτεία, ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πολύτιμοι και εμείς στα ΚΗΦΗ το ξέρουμε καλύτερα από τον κάθε άλλο. Ο θεσμός έχει μέλλον και πρέπει η πολιτεία να σταθεί αρωγός στις δομές αυτές. Ευτυχώς η Ευρώπη το καταλαβαίνει, γι’ αυτό και εντάσσονται σε ομάδα στόχο στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο. Ήδη τα ΚΗΦΗ είναι συγχρηματοδοτούμενα για 20 χρόνια. Νομίζω ότι κάποια στιγμή τα ΚΗΦΗ πρέπει να περάσουν στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Θα πρέπει να υπάρξει μια κοινωνική πολιτική για τα ΚΗΦΗ και όχι να επαφιόμαστε στην ΕΕ μόνο. Αυτή τη στιγμή σφύζουν τα νοσοκομεία, ενώ το γηροκομείο δεν δίνει ποιότητα ζωής στον ηλικιωμένο. Πάντως το κορυφαίο ζήτημα αυτή τη στιγμή στα ΚΗΦΗ είναι η αύξηση του αριθμού των δομών. έχουμε 75 δομές σε όλη την Ελλάδα. Θα έπρεπε, το λιγότερο, να έχουμε ένα ΚΗΦΗ σε κάθε δήμο. Ο σύλλογός μας έχει κάνει προτάσεις προς την πολιτεία για ολοκληρωμένη φροντίδα των ηλικιωμένων όχι μόνο εντός των ΚΗΦΗ. Έχουνε γίνει δεκτές και μένει να υλοποιηθούν».
Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας Λευτέρης Καλλινικίδης, είπε ότι αυτές οι δομές θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να προχωρήσουν, προσθέτοντας σχετικά με τον επετειακό χαρακτήρα της 1ης Οκτωβρίου: «Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα, για όλους εμάς που αγαπάμε την «Τρίτη Ηλικία» μέσα από την καρδιά μας».
Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου, χαρακτήρισε το χώρο του ΚΗΦΗ Δράμας, εξαιρετικά προσεγμένο και λειτουργικό, λέγοντας ότι η δουλειά που γίνεται στη δομή είναι μοναδική, επειδή γίνεται με πολύ σεβασμό και αγάπη. Η Βουλευτής ευχαρίστησε το προσωπικό που δίνει τον καλύτερο εαυτό του και τους ηλικιωμένους που αγκάλιασαν αυτό το θεσμό, ο οποίος πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλη+Ζωή» Κυριάκος Χαρακίδης, εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρέθηκε και πάλι στο χώρο του ΚΗΦΗ μετά την λήξη της θητείας του ως δημάρχου το 2014. Είπε ότι τα ΚΗΦΗ χρειάζονται εξωστρέφεια και ότι πρέπει ο κόσμος να τα γνωρίσει καλύτερα. Πρόσθεσε ότι η επιλογή του δήμου να δημιουργήσει τον χώρο του ΚΗΦΗ, ήταν πρώτη προτεραιότητα. Διευκρίνισε επίσης ότι: “Ήταν το δεύτερο έργο που εντάξαμε μετά το πολιτιστικό πνευματικό κέντρο, ενώ η τρίτη προτεραιότητα ήταν αυτή του ΚΔΑΠμεΑ. ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠμεΑ είναι δομές που ανεβάζουν την κοινωνία πολύ ψηλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ