Ποδηλατικός τουρισμός: Εποικοδομητικές συναντήσεις του Δήμου Νευροκοπίου με τον γειτονικό Δήμο Σιντικής του Ν. Σερρών

0
1294

Μιλά στα «Χ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νευροκοπίου, κ. Θ. Ιφόγλου


Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων από τον Δήμο Σιντικής και τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Καρυδοχώρι όπου τέθηκε επί τάπητος η ένταξη του δασικού οδικού δικτύου Καρυδοχώρι – Κατάφυτο στον ευρωπαϊκό ποδηλατικό χάρτη, μέσω του μονοπατιού «ΕuroVelo 13».
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νευροκοπίου κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, είπε ότι ο ίδιος μαζί με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Νευροκοπίου κ. Νικόλαο Νικολαΐδη, μετέβη στο Καρυδοχώρι του Δήμου Σιντικής, που είναι γεωγραφικά δήμος όμορος με τον Δήμο Νευροκοπίου.
Ο κ. Ιφόγλου πρόσθεσε ότι παρότι οι δυο δήμοι είναι γεωγραφικά κοντά, δεν διατηρούσαν μέχρι σήμερα καμία ιδιαίτερη σχέση, (από πλευράς συνεργασιών) αν και διαπιστώθηκε ότι η σχέση μεταξύ των κατοίκων του Καρυδοχωρίου του Δήμου Σιντικής και του Καταφύτου του Δήμου Νευροκοπίου, είναι μακρόχρονη.
«Ο λόγος της επίσκεψής μας ήταν για να διαπιστώσουμε “ιδίοις όμμασι” την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ορεινό τμήμα του δασικού δρόμου μεταξύ Καταφύτου και Καρυδοχωρίου. Πρόκειται για μια χωμάτινη διαδρομή που εξυπηρετεί τους κατοίκους των δυο χωριών και τις μετακινήσεις τους εκατέρωθεν. Αλλά την ίδια στιγμή εξυπηρετεί υλοτόμους, κτηνοτρόφους και κυνηγούς. Πλέον αυτός ο δρόμος, εδώ και μια δεκαετία είναι χαρακτηρισμένος ως τμήμα του ευρωπαϊκού ποδηλατικού μονοπατιού «ΕuroVelo 13» το οποίο διέρχεται από 15 χώρες. Το μονοπάτι μπαίνει στη χώρα από την περιοχή του Προμαχώνα και φθάνει μέχρι τα σύνορα της Εξοχής για να κατευθυνθεί και πάλι προς τη Βουλγαρία. Σκοπεύουμε λοιπόν να διερευνήσουμε αν υπάρχει η δυνατότητα, υλοποιώντας όλες τις υποδομές που θα χρειαστούν και με τη βοήθεια των δυο περιφερειακών ενοτήτων Δράμας και Σερρών, να αποκτήσει αυτή η ποδηλατική διαδρομή μια πιστοποίηση».
Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η αύξηση της επεκτασιμότητας στην περιοχή μέσω του ποδηλατικού τουρισμού. Ο κ. Ιφόγλου, σημείωσε ότι οι ποδηλατικές διαδρομές στην Ευρώπη μέσω του ίδιου δικτύου, απέφεραν περίπου 100.000 εισιτήρια για ποδηλατικό τουρισμό, μόνο κατά την προηγούμενη διετία και παρά τα προβλήματα που έφερε η υγειονομική κρίση. Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Υπάρχει εδώ μια ευκαιρία, ειδικά για ένα τόπο όπως η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όπου ο τουρισμός βρίσκεται για την ώρα σε χαμηλή ανάπτυξη. Καμία ευκαιρία δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη».
Την ίδια στιγμή πάντως, ο Δήμος Νευροκοπίου καταβάλλει ευρεία προσπάθεια να βάλει κάτω από την ίδια ομπρέλα, την ομπρέλα της ταυτότητας προορισμού, όλες τις δράσεις, τις φυσικές ομορφιές και τα δρώμενα της περιοχής, προκειμένου να αναδειχθούν σε ένα ενιαίο πακέτο. «Γίνονται πολλές προσπάθειες στο Νευροκόπι. Πολλές από αυτές προέρχονται από συλλόγους και άλλες από συνδιοργανώσεις με το δήμο. Ταυτόχρονα έχουμε και τις δυο μεγάλης προκλήσεις ανάδειξης του Φαλακρού και του Λίσσε. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη θέση του Νευροκοπίου στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού» εξηγεί στα «Χ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νευροκοπίου.

Το δίκτυο EuroVelo
Το EuroVelo είναι ένα δίκτυο που συνδέει ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει 17 ποδηλατικές διαδρομές με μήκος που ξεπερνά τα 51.000 χιλιόμετρα πιστοποιημένων διαδρομών και διασχίζει 42 χώρες, ενώ όταν ολοκληρωθεί, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 70.000 χλμ.
Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο περίπου 5,3 εκατομμύρια επισκέπτες οι οποίοι κάνουν διακοπές με ποδήλατο στην Ευρώπη, συνδυάζοντας συχνά το ταξίδι τους και με άλλα μέσα μεταφοράς. Την Ελλάδα διατρέχουν τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (EV8, EV11 και EV13).

Ειδικότερα:
-Στη Δυτική Ελλάδα η Μεσογειακή διαδρομή EV8, (5.900 χλμ.): ξεκινά από το Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει, μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα, διατρέχοντας σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής.
-Από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV11 (6.000 χλμ.): ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, διατρέχοντας τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.
-Η διαδρομή EV13 (10.400 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα. Από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού, διατρέχοντας τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ