Χαρά Κεφαλίδου στα «Χ»: «Να υπάρξουν λύσεις για τα αδιάθετα αμνοερίφια»

0
1126

«Aντιμετωπίζουμε έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο, να αφανιστεί η ύπαιθρος και να εγκαταλειφθεί η περιφέρεια»


Την ανάγκη να υπάρξει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που δημιούργησαν στους κτηνοτρόφους κυρίως της Δράμας, τα απούλητα αμνοερίφια κατά την περίοδο του Πάσχα επισημαίνει μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κ. Χαρά Κεφαλίδου, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί το επάγγελμα αλλά και η ύπαιθρος, με τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι υπαρκτός.
Επισημαίνεται ότι μόλις προχθές, σε επιστολή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιφέρειάς μας έκαναν λόγο για «Καταστροφικές πολιτικές παρεμβάσεις, ανευθυνότητα και συνέπειες για την ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων». Οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εξέφρασαν την οργή και την απογοήτευση τους, για το «βρώμικο» όπως το χαρακτήρισαν, παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες όλων τους γι’ ακόμα μια φορά την περίοδο του Πάσχα, κατά τη διαδικασία αγοραπωλησίας των αμνοεριφίων. Έκαναν επίσης λόγο για «τέλεια συνεργασία των εντεταλμένων της ελληνικής πολιτείας, υπουργείων και φορέων ελέγχου που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προστατεύουν την κτηνοτροφική παραγωγή της πατρίδας μας και τους καταναλωτές, με πρόθυμους μεσάζοντες και εμπόρους που αντί να προωθήσουν την ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων, έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι της τεχνητής επάρκειας της αγοράς, μέσω των εισαγωγών από βαλκανικές χώρες».
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους κτηνοτρόφους με τα απούλητα αμνοερίφια είναι απόλυτα αισθητό καθώς συνεχίζουν να αποτελούν έναν μεγάλο παραγωγικό κλάδο στη Δράμα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που διαφαίνονται είναι ακόμη μεγαλύτεροι αφού στην πραγματικότητα απειλούν τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στα «Χ» η Βουλευτής κα Χαρά Κεφαλίδου: «Την περίοδο του Πάσχα έγιναν εισαγωγές την τελευταία στιγμή και αυτό δημιούργησε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Από τη μία πλευρά οι έμποροι που συνεργάζονται χρόνια τώρα με τους κτηνοτρόφους τους προέτρεψαν να “κρατήσουν” τις τιμές, αλλά στη συνέχεια έγιναν ελληνοποιήσεις και εισαγωγές. Ουσιαστικά έμεινε ένας μεγάλος αριθμός αδιάθετων αμνοεριφίων στους κτηνοτρόφους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη δική μας περιοχή, τον Νομό Δράμας, όπου υπάρχει εξαιρετικά ποιοτική κτηνοτροφία η οποία μάλιστα διαθέτει ράτσες ζώων που έχουν πολύ ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν λοιπόν δημιουργείται στον κόσμο αυτό το αίσθημα της ασφυξίας και δεν μπορούν ουσιαστικά οι κτηνοτρόφοι μας να ζήσουν τις οικογένειές τους, μοιραία θα αρχίσει η εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Σημαντικά προβλήματα όμως εμφανίζονται και στους αγρότες. Εδώ αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο, να αφανιστεί η ύπαιθρος και να εγκαταλειφθεί η περιφέρεια. Οι κτηνοτρόφοι μας δεν μπορούν να αγοράσουν πλέον ούτε ζωοτροφές. Οι τιμές στις οποίες πουλήθηκαν αμνοερίφια την Πρωτομαγιά ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Θα πρέπει πάση θυσία να απορροφηθεί ο αριθμός των αδιάθετων αμνοεριφίων που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, κυρίως στη Δράμα. Μία πρόταση που έκανε και ο πρόεδρος συλλόγου κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, ο κ. Κώστας Ακριτίδης, ήταν να γίνει απορρόφηση από τον ελληνικό στρατό αλλά και τις υπόλοιπες δομές που τελούν υπό τον δημόσιο έλεγχο. Θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι μας να πάρουν χρήματα στα χέρια τους και να μην καταστραφούν ολοσχερώς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ