Ποδόσφαιρο και τρίλιζα με ρομπότ στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής

0
528

– Για πρώτη φορά στη Δράμα το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου
– Θανάσης Μπαλαφούτης στα «X»: «Είναι ουσιαστικά ένας άλλος τρόπος να ασχοληθεί κανείς με τις θετικές επιστήμες, κυρίως βιωματικά»


 

Στη Δράμα και στο κλειστό γυμναστήριο ΔΗΓΑ θα διεξαχθεί το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου ο περιφερειακός διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ο πανελλήνιος αυτός διαγωνισμός που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2015 έχει σκοπό να εισάγει τους μαθητές στη λογική του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
Είναι ουσιαστικά ένας άλλος τρόπος να ασχοληθεί κανείς με τις θετικές επιστήμες, κυρίως βιωματικά. Ο WRO Hellas προσπαθεί να εμπλέξει τους μαθητές σε αυτή τη διαδικασία εντελώς δωρεάν προκηρύσσοντας κάποια σεμινάρια με τα οποία εκπαιδεύει τους εκπαιδευτικούς και αυτοί με τη σειρά τους μεταφέρουν την τεχνογνωσία στους μαθητές, όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Θανάσης Μπαλαφούτης, οργανωτικός υπεύθυνος του πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαγωνισμοί αποτελούν ένα κίνητρο ώστε η εκπαιδευτική κοινότητα να ενεργοποιηθεί. «Ο διαγωνισμός αυτός διεξάγεται σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι οι προκριματικοί που γίνονται στις 13 περιφέρειες της χώρας. Συνήθως στην περιφέρεια ΑΜΘ ο διαγωνισμός αυτός διεξάγεται στην Ξάνθη. Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα διοργανωθεί διαγωνισμός στη Δράμα. «Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με τον κ. Δώδο από το φροντιστήριο του Πέτρου Φακίρη. Ο κ. Δώδος είναι ο τοπικός οργανωτικός υπεύθυνος της Δράμας» τόνισε.
Στο διαγωνισμό υπάρχουν πολλές διαγωνιστικές κατηγορίες, ανάλογα με τις ηλικίες. Το γενικό θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι οι «έξυπνες πόλεις». «Το ερχόμενο Σάββατο είναι μια καλή ευκαιρία για όλα τα σχολεία να περάσουν να επισκεφθούν το χώρο του διαγωνισμού. Θα δουν εκθέματα μαθητών από όλη την Περιφέρεια. Τα παιδιά θα έχουν φτιάξει κάποιες μακέτες, στις οποίες θα υπάρχουν κάποια ρομποτικά συστήματα και κάποιοι αυτοματισμοί. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν τη δική τους ιδέα. Το πως ονειρεύονται και πως φαντάζονται τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος που δεν είναι και τόσο μακρινό» αναφέρει ο κ. Μπαλαφούτης, συμπληρώνοντας ότι αυτό αφορά παιδιά ηλικίας από Γ’ Δημοτικού μέχρι ΣΤ’ Δημοτικού. Ο κόσμος θα μπορεί να δει στις μακέτες τη δουλειά των παιδιών και κάποια στιγμή θα περάσει και η κριτική επιτροπή για να αξιολογήσει αυτά τα έργα, ώστε οι καλύτερες μακέτες να προκριθούν στην τελική φάση που θα γίνει στην Αθήνα. Αντίστοιχα για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει ένας διαγωνισμός που ονομάζεται «Τρίλιζα». Σε αυτόν τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν κάποια ρομπότ τα οποία θα παίξουν το παιχνίδι της τρίλιζας με μια μικρή παραλλαγή. Θα προσπαθήσουν να μεταφέρον κάποια κόκκινα και πράσινα κυβάκια σε μια πίστα για να σχηματίσουν τρίλιζα. Αυτά θα γίνουν το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι. Την Κυριακή πάλι τις ίδιες ώρες θα γίνει ο διαγωνισμός ποδοσφαίρου για παιδιά Δημοτικού. Σε αυτό το μέρος, δυο ομάδες από δυο ρομπότ η κάθε μια θα παίξουν το κλασσικό παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Τα ρομπότ είναι τηλεχειριζόμενα αλλά προγραμματιζόμενα. Οι καλύτερες ομάδες θα προκριθούν στην επόμενη φάση στην Αθήνα».
Σχετικά με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO Hellas, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, ως μέλος της World Robot Olympiad Association (National Organizer), ο WRO Hellas αποτελεί τον επίσημο φορέα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ για την Ελλάδα, μέσα από την οποία αναδεικνύονται κάθε χρόνο οι ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad™.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!