Πολικές οι θερμοκρασίες από χθες στο Νευροκόπι

0
2705

Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου στα «Χ»: «Η επιδείνωση του καιρού αυξάνει τα προβλήματα – Τελειώνουν τα καυσόξυλα»

Στους μείον 12 βαθμούς έπεσε ο υδράργυρος χθες στο Νευροκόπι, αφήνοντας το λεκανοπέδιο σε ολικό παγετό για τρίτη ημέρα και τις καιρικές συνθήκες να γίνονται στην κυριολεξία πολικές. Από τις χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς ο Δήμος Νευροκοπίου και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας παρενέβησαν αποτελεσματικά στον καθαρισμό του οδικού δικτύου, αλλά τα δύσκολα άρχισαν ουσιαστικά από χθες, με την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από το μηδέν, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής για θέρμανση και ελοχεύει κινδύνους, ειδικότερα στα σκιερά σημεία των δρόμων.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η κατάσταση πλέον επιδεινώνεται, διότι με την πτώση της θερμοκρασίας το χιόνι παγώνει και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ολισθηρότητας. Βέβαια, οι συνθήκες αυτές δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρες για το Νευροκόπι. Η φετινή χειμερινή περίοδος, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ήπια για τα δεδομένα της περιοχής. Ωστόσο, φέτος από πλευράς θέρμανσης οι συνθήκες ήταν δυσκολότερες και αυτό γιατί οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα καυσόξυλων από το Δασαρχείο σε προνομιακές τιμές όπως συμβαίνει στις περιοχές με βεβαρημένο κλίμα, όπως είχε γίνει πέρσι. Κι αυτό παρότι φέτος ο κυβερνητικός Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος είχε εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ περίπου για την προμήθεια καυσόξυλων των κατοίκων της περιοχής, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου.
Ωστόσο, φέτος οι συγκυρίες, όπως αυτή της εξέλιξης της πανδημίας και αυτή της νέας νομοθεσίας για τους υλοτόμους και τους συνεταιρισμούς, είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η κοπή ξυλείας από τα βουνά και να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ποσότητα που είναι περίπου 20.000 χωρικά για το λεκανοπέδιο. Τα καυσόξυλα που συγκεντρώθηκαν ήταν περίπου 12.000 χωρικά, με αποτέλεσμα να μπορούν να απορροφηθούν μόνο 400.000 ευρώ από το διαθέσιμο ποσό για την αγορά τους.
«Η Δημοτική Αρχή του Κάτω Νευροκοπίου ενεργοποιήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να καταθέσει πρόταση προς την πολιτεία σε συνεργασία με τον κ. Κ. Μπλούχο, ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον πλεονεκτήματα από το επίδομα θέρμανσης για το Νευροκόπι. Διεκδικήσαμε να επιδοτηθεί τόσο το πέλλετ όσο και το ξύλο, κάτι που έγινε. Ωστόσο, αν και στην αρχή επαναπαυθήκαμε ακούγοντας τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, τελικώς μείναμε έκπληκτοι διότι δεν συνυπολογίστηκε η θερμοκρασία της περιοχής για το επίδομα των κατοίκων, αλλά μόνο το υψόμετρο. Έτσι επειδή το Νευροκόπι δεν βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, είναι μόλις στα 600 μέτρα, είχε ως συνέπεια η περιοχή να πάρει χαμηλό επίδομα παρά το δριμύ ψύχος το χειμώνα» διευκρινίζει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Δυστυχώς, η επιδείνωση του καιρού που σημειώθηκε από τις προηγούμενες ημέρες δεν βοηθά πλέον την κατάσταση και ο κόσμος «μένει» από καυσόξυλα. Η Κοινότητα Νευροκοπίου έστειλε ήδη έγγραφο στο Δασαρχείο, προκειμένου να υπάρξει άδεια στους υλοτόμους να εξασφαλίσουν κάποιες ακόμη ποσότητες ξύλων από τις ελεγχόμενες περιοχές όταν βελτιωθεί ο καιρός, αναμένοντας τη σχετική απάντηση της υπηρεσίας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη του προβλήματος δεν αφορά μόνο την ατομική θέρμανση των κατοίκων του λεκανοπεδίου αλλά και τις ανάγκες συντήρησης της πατάτας όπως και τις αυξανόμενες ανάγκες των ουκ ολίγων κτηνοτρόφων της περιοχής, που ειδικά φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ