Πονάει η… Υγεία σε Δράμα και Ξάνθη

0
1922
Από αριστερά, ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, και ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης

– Πώς σκοπεύει να στηρίξει ο Δήμος Δράμας εκ νέου το Νοσοκομείο Δράμας
– Για προβλήματα υποστελέχωσης μιλούν στα «Χ» οι δήμαρχοι των δύο δήμων, κ.κ. Χρ. Μαμσάκος και Μ. Τσέπελης

Την πρόθεσή του να στηρίξει για ακόμα μία φορά το Νοσοκομείο Δράμας επιβεβαίωσε ο Δήμος Δράμας, αποφασίζοντας, στη διάρκεια του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, να χρηματοδοτήσει με 50.000 ευρώ την κάλυψη των αναγκών του σε αναλώσιμα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Δράμας δεν στέκεται για πρώτη φορά δίπλα στο Νοσοκομείο Δράμας, ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις για την κάλυψη των αναγκών του.
«Η στήριξη του Δήμου Δράμας στο Νοσοκομείο Δράμας είναι διαχρονική» δήλωσε σε σχετικό ερώτημα των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ» ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, και πρόσθεσε: «Η στήριξη είναι διαχρονική, γιατί ξεκίνησε από την επιδότηση ενοικίου για τους επικουρικούς γιατρούς που επιλέγουν το Νοσοκομείο Δράμας. Αλλά και στη συνέχεια, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, σε συνεργασία με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, στηρίξαμε και βοηθήσαμε το Νοσοκομείο. Δεν μείναμε μόνο εκεί. Στηρίξαμε και το ΕΚΑΒ. Αυτό λοιπόν θα κάνουμε και τώρα με τη δωρεά των 50.000 ευρώ. Το νοσοκομείο μάς ακουμπάει όλους. Είναι υπόθεση όλων μας. Μέσα σε αυτά τα πάνδεινα που περνούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό, δηλώνουμε ένα δυνατό παρών, για να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους». Ο Δήμαρχος Δράμας συνέχισε λέγοντας ότι, όπως είναι γνωστό, τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και χρειάζονται γιατροί και προσωπικό.
Πρέπει να επισημανθεί ότι, στη διάρκεια του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήθηκε από την κ. Παρθένα Κιόρτεβε, δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Project» και πρόεδρο του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου, να υπάρξει στήριξη του Δήμου Δράμας στο εγχείρημα να κηρυχθεί το Νοσοκομείο Δράμας ως άγονο, προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς που σκέφτονται να ενταχθούν σε αυτό.
Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος Δράμας εξέφρασε την σύμφωνη άποψή του ότι θα πρέπει να κηρυχθεί ως άγονο το Νοσοκομείο και επίσης είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με τη διοίκησή του, προκειμένου, πέραν της επιδότησης ενοικίου που θα διπλασιαστεί από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, να υπάρξει και οικονομική συμβολή του Δήμου Δράμας στην προσπάθεια προσέλκυσης αναισθησιολόγων, ωστόσο αυτό είναι κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χρ. Μαμσάκος.

Πάντως, το Νοσοκομείο Δράμας δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Και ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μανώλης Τσέπελης, δήλωσε στα «Χ» τα εξής: «Η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά. Το θέμα δεν είναι ότι δεν κάνουμε ενέργειες οι άνθρωποι στην αυτοδιοίκηση ούτε και οι ενέργειες του υπουργείου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έρχονται γιατροί. Δεν μπορεί και στην Ξάνθη να μην βρίσκουμε αναισθησιολόγους να επανδρώσουν το νοσοκομείο. Θα πρέπει να δούμε τον λόγο για τον οποίο δεν έρχονται οι γιατροί να εργαστούν στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Δεν μιλάμε μόνο για τα κίνητρα των 200 ή 300 ευρώ. Έρχονται και στο Νοσοκομείο της Ξάνθης γιατροί για 2-3 μήνες ή 1 χρόνο και λόγω φόρτου εργασίας, αφού αντί για 7 αναισθησιολόγοι είναι 3, προφανέστατα πιέζονται από τη δουλειά και τα ωράρια και αδυνατόν να παραμείνουν. Είναι δύσκολο για την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες. Αλλά και δεν μπορούμε να έχουμε χαμηλές παροχές υπηρεσίας υγείας προς την κοινωνία. Πρέπει όλοι στα κέντρα διοίκησης των Αθηνών να σκύψουν στο πρόβλημα αυτό. Η πρότασή μου είναι, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μην έχει όρια».
Ο κ. Τσέπελης κατέληξε λέγοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μπορεί να ωθήσει με μικρά ή μεγάλα έργα, την ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ