Πώς προχώρησε η ανακύκλωση στη Δράμα το 2020 και τι ακολουθεί

0
27725

Ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν από τη ΔΙΑΑΜΑΘ την προηγούμενη χρονιά και αυτές που έπονται το 2021

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας έχει αποσταλεί ο απολογισμός των ενεργειών για υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για το 2020 και ο προγραμματισμός για το 2021 από την ΔΙΑΑΜΑΘ. Το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα όσα κάνει γνωστά προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας η ΔΙΑΑΜΑΘ, το 2020 έγινε προσπάθεια υλοποίησης των βασικών απαιτούμενων υποδομών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Αυτό ήταν απαραίτητο καθώς ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος 2014-2020 του ΕΣΠΑ και είναι γνωστό ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 δε θα είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση υποδομές όπως ΧΥΤΥ ή ΜΕΑ.
Ειδικότερα, το 2020 συνεχίστηκε η λειτουργία της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής (ΜΜΔ) Δράμας για την επεξεργασία των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων και τη βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος αυτών, για την κάλυψη όλων των Δήμων της ΠΕ Δράμας. Το υπόλειμμα της επεξεργασίας αυτής οδηγείται από το 2020 στο ΧΥΤΑ Καβάλας αντί του ΧΥΤΑ Σερρών, βάσει της αρχής της εγγύτητας, για λόγους μείωσης του κόστους μεταφοράς και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η λειτουργία της ΜΜΔ Δράμας θα συνεχιστεί και για το 2021. Λόγω των σημαντικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας και τα οποία οφείλονται στις ελλείψεις κύριων υποδομών κατά το χρόνο μελέτης και κατασκευής του έργου και εν αναμονή αναβάθμισής του αποφασίστηκε η λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας μόνο για τη διαλογή χαρτιού/χαρτονιού από το δίκτυο μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι των Δήμων της ΠΕ Δράμας.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τους δήμους, αναπτύχθηκε περαιτέρω το δίκτυο μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι για τη συλλογή χαρτιού/χαρτονιού και πλέον εξυπηρετεί τους Δήμους Δοξάτου, Δράμας και Παρανεστίου, ενώ εντός του 2021 σχεδιάζεται να αναπτυχθεί και στον Δήμο Προσοτσάνης. Τα απόβλητα συσκευασιών από το δίκτυο του μπλε κάδου οδηγήθηκαν για διαλογή κατά το 2020 στο ΚΔΑΥ Ξάνθης. Η λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας για τη διαλογή αποβλήτων συσκευασιών χαρτιού/χαρτονιού προγραμματίζεται να συνεχιστεί και το 2021, καθώς και η μεταφόρτωση-μεταφορά των αποβλήτων συσκευασίας από το δίκτυο μπλε κάδων στο ΚΔΑΥ Ξάνθης.
Το Μάρτιο του 2020 υπεγράφη με ανάδοχο, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η σύμβαση κατασκευής του έργου της ΤΜΔΑ Παρανεστίου, εντός της οποία θα λειτουργεί Σταθμός Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), πράσινο σημείο και μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών του Δήμου Παρανεστίου. Η κατασκευή του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η ολοκλήρωσή του εντός του Α’ εξαμήνου του 2021. Εντός του 2021 θα πραγματοποιηθεί και η προμήθεια του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του έργου.
Μετά τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας κατασκευής του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δράμας το 2019, η ΔΙΑΑΜΑΘ προχώρησε στην τροποποίηση της οριστικής μελέτης του έργου και των τευχών δημοπράτησης και εντός του 2020 κατατέθηκε αίτημα για τροποποίηση της απόφασης ένταξης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι πρόσθετες εργασίες που απαιτείται να εκτελεσθούν. Αναμένεται εντός του Α’ τριμήνου του 2021 η έγκριση της τροποποίησης της απόφασης ένταξης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και στη συνέχεια θα κατατεθεί εκ νέου αίτηση για προέγκριση των τευχών δημοπράτησης και θα πραγματοποιηθεί η επαναδημοπράτηση του έργου με τους νέους όρους.
Το Μάρτιο του 2020 δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής της Τοπικής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων Προσοτσάνης από τον Δήμο Προσοτσάνης, στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης με τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Η Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Προσοτσάνης περιλαμβάνει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μονάδα αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή για την υπογραφή της σύμβασης εντός του 2021.
Τον Οκτώβριο του 2020, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΙΑΑΜΑΘ, δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Δοξάτου το έργο κατασκευής του ΣΜΑ Δοξάτου. Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης εντός του Α’ εξαμήνου 2021 και η εκκίνηση κατασκευής του, με αναμενόμενη ολοκλήρωση εντός του 2022.

Η επεξεργασία των οργανικών υλικών στη Δράμα
Όπως επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα, στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής, η μονάδα επεξεργασίας των οργανικών υλικών που θα λειτουργήσει στον χώρο του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δράμας στην περιοχή της Σίψας και έχει κόστος περίπου 2 εκ. ευρώ, βρίσκεται στη διαδικασία της δημοπράτησης ενώ η προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακύκλωση των οργανικών υλικών βρίσκεται στη διαδικασία της ένταξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ