Τι θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί μετά τη συγκομιδή
Αισιοδοξία αποπνέουν οι πρώτες ενδείξεις για τη φετινή παραγωγή βαμβακιού στον Νομό Δράμας, παρότι ακόμα δεν ξεκίνησε το κύριο μέρος της συγκομιδής του. Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου σε δηλώσεις του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ανέφερε: «από τα πρώτα δείγματα, η παραγωγή φέτος θα είναι πολύ καλή από πλευράς ποσότητας αλλά και από πλευράς ποιότητας, οι λίγες βροχές που καταγράφηκαν δεν θα έχουν πολύ μεγάλη επίδραση».
Ωστόσο, τα έσοδα των βαμβακοπαραγωγών του Νομού Δράμας, που αποτελούν έναν σημαντικό αριθμό του αγροτικού πληθυσμού στον νομό, εξαρτώνται και από το διεθνές περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή, πάντως, το άνοιγμα των «καψών» στα περίπου 50.000 στρέμματα των βαμβακοκαλλιεργειών του νομού είναι της τάξης του 60% και η φετινή παραγωγή δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα ούτε από τις προσβολές του «πράσινου σκουληκιού» ούτε από βακτηριακές προσβολές.
Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν στον νου τους και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, όπως επισημαίνει ο κ. Σίμογλου, εξηγώντας ότι είναι σημαντικό να γίνεται ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων στο έδαφος. Δηλαδή μετά τη συγκομιδή να γίνεται αναστροφή και όργωμα, προκειμένου τα καλλιεργητικά υπολείμματα και ό,τι αφήνει η καλλιέργεια βαμβακιού να ενσωματωθούν στο έδαφος. «Ένας ακόμα λόγος είναι, όταν τελειώνει ο βιολογικός κύκλος του πράσινου σκουληκιού, οι προνύμφες πέφτουν στο έδαφος και σε ένα βάθος περίπου 15 εκατοστών παραμένουν ως νύμφες και διαχειμάζουν. Όταν, λοιπόν, οι αγρότες διαταράξουν το έδαφος, οργώσουν και σκεπάσουν τα καλλιεργητικά υπολείμματα, τότε θα δυσκολευτεί να βγει η επόμενη γενιά του πράσινου σκουληκιού την άνοιξη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ημέρες προς τους βαμβακοπαραγωγούς η ΔΑΟΚ Δράμας έκανε γνωστό:
«Οι έρευνες στο πράσινο σκουλήκι που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή μας έχουν αποδείξει ότι υπάρχει εγκατεστημένος πληθυσμός του. Αυτό σημαίνει ότι το έντομο διαχειμάζει τοπικά στην περιοχή. Η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς, δηλαδή από το πλήθος των νυμφών που διαχειμάζουν επιτυχώς και εξέρχονται την άνοιξη από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα της αντιμετώπισης του εντόμου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μικρότερη θα είναι η προσβολή των νέων βαμβακοφυτειών».
Επίσης, όπως έκανε γνωστό η ΔΑΟΚ Δράμας: «Στους αγρούς βαμβακιού στους οποίους διαπιστώθηκαν συμπτώματα βακτηριακής σήψης (Xanthomonas citri pv. malvacearum) κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο απαιτείται να ληφθούν απαραιτήτως μέτρα πρόληψης της διαχείμασης του παθογόνου».
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η ΔΑΟΚ Δράμας εξηγεί ότι μετά τη συγκομιδή συνιστάται να γίνει: «Στελεχοκοπή και θρυμματισμός των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με καταστροφέα. Άροση του εδάφους (όργωμα με αναστροφή) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι, ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.
»Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται: Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες. Η μεταφορά μέρους τού πληθυσμού των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων την άνοιξη. Η καταστροφή των διόδων εξόδου των ενηλίκων (διαδρομές που έχουν ήδη δημιουργήσει στο έδαφος οι προνύμφες τελευταίου σταδίου λίγο πριν νυμφωθούν). Επίσης να γίνεται ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων στο έδαφος και επιτάχυνση της αποικοδόμησής τους. Έτσι, αποτρέπεται η παραμονή στο έδαφος του μολύσματος της βακτηριακής σήψης τού βαμβακιού (X. citri pv. malvacearum). Ιδιαίτερη επιμέλεια χρειάζεται να δείξουν οι καλλιεργητές των οποίων τα εδάφη είναι βαριά (αργιλώδη). Εκεί για την καλύτερη αποικοδόμηση συνιστάται η χορήγηση 2-3 μονάδων αζώτου (αμμωνιακής ή ουρικής μορφής) πριν το όργωμα.
»Επίσης οι μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών, αποτελούν: σημαντικό τρόπο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού και σημαντικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα, όπως και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης επανεμφάνισης της βακτηριακής σήψης στο βαμβάκι, σε συνδυασμό με αμειψισπορά ενός έτους στους αγρούς που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι και στους οποίους εκδηλώθηκαν έντονα συμπτώματα της ασθένειας».