Πότε θα γίνουν τα έργα αντιστήριξης;

0
2187

– Συμπληρώθηκαν επτά μήνες μετά την τελευταία κατολίσθηση στην αρχή του πλακοσκεπούς της 19ης Μαΐου
– Ζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες ο Συνήγορος του Πολίτη


Επτά μήνες πέρασαν από την ανησυχητική κατολίσθηση που παρουσιάστηκε στα πρανή που βρίσκονται κοντά στη γέφυρα Αντιγόνου, που είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η δημιουργία μελέτης για την κατασκευή έργων αντιστήριξης, αλλά η διαδικασία αυτή δεν φαίνεται να προχωρά, όχι τουλάχιστον με την ταχύτητα που θα περίμενε κανείς λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Η ενίσχυση του φράχτη που έγινε από τον Δήμο Δράμας, ήταν μια κίνηση προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν ότι αυτό δεν αρκεί για την προστασία από την πιθανή μελλοντική αποκόλληση τμημάτων του βραχώδους εδάφους.
Μία μεγαλύτερη παρέμβαση, βασισμένη σε ειδικές μελέτες, πιθανόν θα έλυνε τα προβλήματα ασφάλειας αλλά μέχρι σήμερα, η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι δεν προχωρά αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι, επτά μήνες μετά δεν υπήρξε κάποια εισήγηση προς την Κοινότητα Δράμας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την υλοποίηση της μελέτης.
Η Κοινότητα Δράμας, παρότι έχει περιορισμένο προϋπολογισμό είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στην χρηματοδότηση της μελέτης του έργου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει, πολύ απλά, να έχει γνώση του κοστολογίου που απαιτείται. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε προς αυτήν, καμία τέτοια εισήγηση από τον Δήμο Δράμας, όπως αναφέρει μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” η η κα Εύη Αθανασιάδου, πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας. Η ανησυχία επανήλθε, μετά τους φόβους που δημιουργήθηκαν σε πολλούς, για πιθανή επανεμφάνιση του προβλήματος των κατολισθήσεων, ειδικά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τη νεροποντή που έπληξε τη Δράμα την περασμένη Παρασκευή.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κα Εύη Αθανασιάδου, εξήγησε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, έστειλε σχετικό έγγραφο στις 15 Φεβρουαρίου του 2022, προς τον Δήμαρχο Δράμας, προς την Κοινότητα Δράμας, προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, προς τη Διεύθυνση Δόμησης, προς το Υποθηκοφυλακείο με κοινοποίηση σε κατοίκους που διαμένουν στα σπίτια που βρίσκονται επάνω από τα πρανή.
Το έγγραφο αυτό, υπενθυμίζει ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος και κάνει λόγο για επικινδυνότητα. Υπενθυμίζει ότι το ζήτημα που υπάρχει, έγινε γνωστό με έγγραφο κατοίκων της περιοχής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, από το 2016 και επισημαίνει αυτό ήταν γνωστό και πριν από την συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Συνήγορος του Πολίτη λέει στη επιστολή, ότι ο Δήμος Δράμας είχε προχωρήσει σε κατασκευή περίφραξης στήριξης του πρανούς, που προφανώς δεν επαρκεί για να αποτρέψει τον κίνδυνο.
Το έγγραφο συνεχίζει, αναφερόμενο στις πρόσφατες καταπτώσεις του 2021 και επισημαίνει ότι με αφορμή αυτό το περιστατικό, έγινε έκθεση ελέγχου επικινδύνου ετοιμόρροπης οικοδομής από τριμελή επιτροπή, για κτίσματα που υπάρχουν εκεί και με έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Δράμας, ζητήθηκε η εκκένωση της επικίνδυνης παλιάς οικίας και η σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης και έρευνα και σύνταξη μελέτης αντιστήριξης του πρανούς και του κτηρίου. Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε στο ίδιο έγγραφό του, ότι θα πρέπει να διευθετηθεί από τις υπηρεσίες το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εδαφικής λωρίδας, που υπάρχει στην ίδια περιοχή και επίσης ότι ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να προχωρήσει σε γεωτεχνική μελέτη για την αντιστήριξη του πρανούς και να ακολουθήσει μελέτη των προτεινόμενων έργων αντιστήριξης.
Στο έγγραφο αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη, απάντησε όπως φαίνεται μόνο η Κοινότητα Δράμας, δια της προέδρου κας Εύης Αθανασιάδου, λέγοντας ότι η Κοινότητα έχει παραλάβει για το θέμα αυτό τρία έγγραφα. Μάλιστα το ένα από αυτά (και εδώ είναι το σημαντικό) ήταν απαντητική επιστολή των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας (κατά την περίοδο της προηγούμενης θητείας της Κοινότητας Δράμας δηλαδή την περίοδο από το 2014 έως το 2019) προς τους κατοίκους της περιοχής, που έλεγε ότι θα εισηγηθεί προς την Κοινότητα Δράμας, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση πιθανής αστοχίας του πρανούς. Η Κοινότητα Δράμας, διευκρίνισε προς τον Συνήγορο του Πολίτη (στην απαντητική επιστολή που έστειλε τον Απρίλιο του 2022) ότι ως και σήμερα δεν έχει παραλάβει καμία σχετική εισήγηση, έτσι ώστε να γνωμοδοτήσει σχετικά…
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής, που διαμένουν πάνω από τα πρανή συνεχίζουν να ζουν με ανασφάλεια αφού ο κίνδυνος πιθανού νέου προβλήματος κατολισθήσεων, δεν έχει πάψει να υφίσταται. Αλλά και η Κοινότητα Δράμας, ακόμη αναμένει, να λάβει σχετική εισήγηση από τις υπηρεσίες του δήμου για να γνωμοδοτήσει σχετικά και να προχωρήσει η επίλυση του προβλήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ