Πραγματοποιήθηκαν με πλήθος κόσμου τα εγκαίνια της έκθεσης του Paolo Morello

0
3256

Γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία τα αρχαιοελληνικά μνημεία.

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του φωτογράφου Paolo Morello με τίτλο «Περιήγηση στην τελειότητα». Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και με το Επίτιμο Υποπροξενείο της Ιταλίας στην Καβάλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Tempo Forte” της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, συνδιοργανώνει την έκθεση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και ειδικότερα την Π.Ε Δράμας. Εντυπωσιακή συμμετοχή στην βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης που έγιναν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου είχε η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Δράμας και το Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Ειδικότερα η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό της Δράμας, την ατομική φωτογραφική έκθεση του Ιταλού φωτογράφου Paolo Morello με θέμα τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στην Μεγάλη Ελλάδα της Νότιας Ιταλίας.
Η «Περιήγηση στην Τελειότητα», τελεί υπό την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου, η οποία μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι “Η έκθεση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι παρουσιάζει μια σειρά από μνημεία και αρχαίους ελληνικούς ναούς που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και στην Νότια Ιταλία, στην περιοχή που ονομάζουμε “Μεγάλη Ελλάδα” (από τη Νότια Ιταλία παρουσιάζονται οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί που σώθηκαν από τις αποικίες της Ιταλίας). Η έκθεση αναδεικνύει τους πολιτιστικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα. Ο φωτογράφος Paolo Morello είναι Σικελός και είναι ένας σύγχρονος φιλέλληνας. Είναι παθιασμένος με την Ελλάδα και την αγαπά υπερβολικά. Έκανε λοιπόν μια δουλειά που περιλαμβάνει περίπου 240 φωτογραφίες από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας. Στην Δράμα εκθέτουμε 30 έργα πολύ σημαντικά και αντιπροσωπευτικά. Η έκθεση έχει ταξιδέψει και σε άλλα Αρχαιολογικά Μουσεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας διότι από την Πρεσβεία της Ιταλίας υπάρχει η πρόθεση να αναδειχθεί η πολιτιστική σχέση μεταξύ των δυο χωρών και στην ελληνική περιφέρεια”.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΑΜΘ σε θέματα Πολιτισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ σημείωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι η ΠΑΜΘ στηρίζει την έκθεση εξηγώντας “Ήταν μια ιδέα που αγκαλιάσαμε από την αρχή ώς περιφέρεια και ως τομέας Πολιτισμού. Η τέχνη της φωτογραφίας, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται μέσα από τέτοιους καλλιτέχνες όπως ο Paolo Morello, ο οποίος αποτυπώνει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό τα αρχαιολογικά μνημεία της πατρίδας μας και δίνει την ευκαιρία στους φίλους της φωτογραφίας να τα επισκεφθούν, ενισχύει την πεποίθηση ότι η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς. Εμείς ώς περιφέρεια στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ιταλική πρεσβεία και το ιταλικό προξενείο. Καλούμε τους φίλους της φωτογραφίας και όχι μόνο να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο που το τελευταίο χρονικό διάστημα ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία της περιοχής”.
Η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και εκπρόσωπος της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα κα Anna Mondavio μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίσκεψη στην Δράμα αλλά και για την πολύ θερμή υποδοχή που υπήρξε. Δήλωσε ότι αισθάνεται προσωπική φίλη των Δραμινών καθώς είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται την πόλη, μετά το Φεστιβάλ Ταινιών και το Φεστιβάλ Κόμικς που πραγματοποιήθηκε φέτος στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του ΦΤΜΜ Δράμας.
Η κα Βασιλική Πουλιούδη, έφορος αρχαιοτήτων Ν. Δράμας επισήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτογράφου, επιστήμονα και καθηγητή Paolo Morello ο οποίος έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας. “Ο κ. Morello μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε με την δική του ματιά φωτογραφίες από σημεία του ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα αλλά και στην “Μεγάλη Ελλάδα” της Νότιας Ιταλίας. Εκτίθενται φωτογραφίες από την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς, την Κόρινθο, την Νεμέα, τις Μυκήνες, το Άργος, την Επίδαυρο κλπ. Σκεφτήκαμε να συνοδεύσουμε τα εγκαίνια της έκθεσης με μια μουσική εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Δράμας και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Δράμας”.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως τις 29 Μαρτίου 2020, κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!