Οι μαθητές γύρισαν ταινία με θέμα το Bullying

0
2600

Μια ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία από το 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Το «Πορτοκαλόμηλο» συμμετέχει στον 10ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους.

Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που εντυπωσιάζει είναι σε εξέλιξη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας και στην ενότητα Κινηματογράφος – Θέατρο που διδάσκονται τα παιδιά προέκυψε η ανάγκη να προχωρήσουν και σε δράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν το αντικείμενο της διδασκαλίας, αλλά να εισπράξουν και μηνύματα που έχουν να κάνουν με την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Σμολοκτού είπε ότι μέσα από την επιδίωξη το μάθημα να γίνει περισσότερο διαθεματικό και να δημιουργηθούν βιωματικές δράσεις για τους μαθητές αποφασίστηκε η συμμετοχή των παιδιών στο 10ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, με την παραγωγή μίας ταινίας που θα τα βοηθούσε να μάθουν περισσότερο για τον κινηματογράφο και όχι μόνο.
Η ταινία με τίτλο “Πορτοκαλόμηλο” επάνω στην οποία έχουν εργαστεί τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου έχει θέμα το Bullying και την μη αποδοχή του διαφορετικού. Στο σενάριο της ταινίας υπάρχει ένα κορίτσι που είναι αλλεργικό στα πορτοκάλια και πηγαίνει σε ένα καινούργιο σχολείο όπου όμως όλοι τρώνε πορτοκάλια και δεν δέχονται το διαφορετικό. Στην πορεία της ταινίας μικρού μήκους συμβαίνουν διάφορες καταστάσεις, ώσπου να φθάσουν οι υπόλοιποι μαθητές να αποδεχθούν ότι ο καθένας μπορεί να είναι διαφορετικός αλλά όλοι μπορούν να συνυπάρχουν.
Η αρχική ιδέα για την δημιουργία της ταινίας και συγκεκριμένα για το σενάριο της, υπήρξε από την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Σμολοκτού, ωστόσο το σενάριο αυτό άλλαξε από την αρχή ακόμη της ταινίας, από τους ίδιους τους μαθητές που συμμετείχαν. Οι μαθητές μοιράστηκαν τους ρόλους, που μπορεί να υπάρχουν για την δημιουργία μιας ταινίας, όπως βοηθός σκηνοθέτη, φωτογράφος κλπ.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οι 16 μαθητές της ΣΤ1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν τρεις ημέρες από 1 ή 2 ώρες την ημέρα. Οι μαθητές έμαθαν με την βοήθεια του Δραμινού σκηνοθέτη Κωστή Μελιάδη που βοήθησε στο όλο εγχείρημα διδάσκοντας στα παιδιά να κάνουν και μοντάζ με διάφορα προγράμματα να κάνουν λήψεις βίντεο και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η αρχή της ταινίας μικρού μήκους είναι μονταρισμένη από τους ίδιους τους μαθητές.
Η ταινία όπως και η αφίσα της έχει ήδη κατατεθεί για συμμετοχή στον 10ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους στον οποίο είναι συνδιοργανωτής και το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα γίνουν πιθανόν γνωστά τις επόμενες εβδομάδες. Οι ταινίες που θα προκριθούν θα αναρτηθούν στο youtube στην σελίδα του Φεστιβάλ ενώ η ταινία του 2ου Δημοτικού είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Οι μικροί μαθητές είναι πάντως ήδη ενθουσιασμένοι και μόνο από την διαδικασία που προηγήθηκε. Όπως λένε, κέρδισαν πάρα πολλά σε γνώσεις για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την παραγωγή μιας ταινίας. Δεν φανταζόταν καν ότι θα ζούσαν την προετοιμασία μιας ταινίας όπως λένε. Ενώ κρατούν και τα μηνύματα που περνούν μέσα από την ταινία τους “επειδή είσαι διαφορετικός σε κάτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ταιριάξεις κάπου” λένε χαρακτηριστικά και εντυπωσιάζουν για τον βαθμό αντίληψης που έχουν για την ηλικία τους. Τα παιδιά που έπαιξαν ως ηθοποιοί στην ταινία δηλώνουν πολύ χαρούμενα για αυτό που έζησαν βιώνοντας όπως λένε την εμπειρία του κινηματογράφου. Ενώ όπως δηλώνουν έμαθαν πολλά και για την διαφορετικότητα αλλά και για το πως τα παιδιά μπορεί να ταιριάζουν σε μια κοινωνία που απεχθάνεται το διαφορετικό. Εύκολα πάντως μπορεί να αντιληφθεί κανείς απο τα λεγόμενά τους ότι οι μικροί μαθητές όχι μόνο πήραν μαθήματα, αλλά και δίνουν μαθήματα, πλέον, στους μεγαλύτερους.
Οι δυο εκπαιδευτικοί του σχολείου που στήριξαν και οδήγησαν τα παιδιά στην προσπάθειά δημιουργίας της ταινίας ήταν η κα Ελένη Σμολοκτού και η κα Φανή Παπαδοπούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ