Πραγματοποιήθηκε η παράδοση των φυλακών Νικηφόρου

0
3594

Με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τελετή της διοικητικής παράδοσης του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Δράμας στο Νικηφόρο.
Στην τελετή παράδοσης παρέστησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική κ. Ελευθέριος Οικονόμου,ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, οι Βουλευτές Δράμας Κώστας Μπλούχος (ΝΔ) και Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ), ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δράμας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και πολλοί ακόμη θεσμικοί παράγοντες.
Η διοικητική παράδοση των φυλακών έγινε από την αρμόδια επιτροπή της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, προς στην επιτροπή παραλαβής που ορίστηκε από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ Κ. Μπλούχος δήλωσε ότι «Πρόκειται για μια χαρούμενη ημέρα διότι σημαίνει το τέλος μιας διαχρονικής ταλαιπωρίας. Σήμερα παραδίδεται ένα έργο για το οποίο νοιάστηκαν και αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι στην Δράμα, αλλά διάφορες κακοτυχίες και αδικαιολόγητες παλινωδίες καθυστέρησαν υπερβολικά την ολοκλήρωσή του. Στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρες και οι προθέσεις και οι στοχεύσεις.» Σε άλλο σημείο δήλωσε ότι στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για τα σωφρονιστικά καταστήματα με στόχο και την ελάφρυνση των ήδη υπαρχόντων επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου. Ταυτόχρονα συνέδεσε τη λειτουργία του καταστήματος με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομικής δραστηριότητας σε μια περιοχή που πλέον είναι εγκαταλελειμμένη.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής είπε ότι ο κόσμος θέλει αποτελέσματα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. «Το Κατάστημα Κράτησης Δράμας αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο και θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση των φυλακών Νιγρίτας Σερρών. Το έργο κόστισε 25,8 εκ ευρώ και περιλαμβάνει τον κυρίως χώρο κράτησης, που αποτελείται από πέντε όμοια κτίρια δύο ορόφων, με ξεχωριστούς χώρους προαυλισμού, το κτίριο διοίκησης, βιβλιοθήκη, εκκλησία και εξωτερικούς χώρους.»
Ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική κ. Ελευθέριος Οικονόμου στις δηλώσεις του είπε ότι είναι το πρώτο κτίριο που παραλαμβάνει το Υπ. Προστασίας του Πολίτη μετά την ανάθεση της αρμοδιότητας των σωφρονιστικών καταστημάτων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται, όπως είπε για ένα σύγχρονο κτίριο και ένα από τα καλύτερα που διατίθενται για σωφρονιστικά καταστήματα. Τόνισε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης μέσα από την νέα σωφρονιστική πολιτική είναι να μετατρέψει τις γνωστές φυλακές σε κλειστά ιδιόμορφα σχολεία που θα προετοιμάζει αυτούς που θα είναι εντός των τειχών να έχουν μια ομαλή κοινωνική ένταξη αργότερα όταν αποφυλακιστούν. Συνέχισε λέγοντας ότι «το νέο κτίριο στο Νικηφόρο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και πληρεί τις προϋποθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει γρήγορα η ανέγερση νέων καταστημάτων και σε άλλες περιοχές, ενώ στόχος είναι σύντομα να αρχίσουν ανάλογες διαδικασίες για την Εύβοια και τα Γιάννενα.» Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η τοπική κοινωνία της Δράμας θα δει πολύ γρήγορα τα ανταποδοτικά οφέλη της λειτουργίας του νέου σωφρονιστικού καταστήματος διότι θα απασχοληθεί κόσμος, «θα προκηρυχθούν γρήγορα οι θέσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει η φυλακή μέσα στο Φθινόπωρο, φιλοδοξούμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο υφυπουργός διευκρινίζοντας ότι για τις προσλήψεις θα είναι αποφασιστικής σημασίας το κριτήριο της εντοπιότητας. Επίσης ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα βγει η προκήρυξη για την στελέχωση του ΠΡΟΚΕΚΑ με 100 συνοριακούς φύλακες.
Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Σοφία Νικολάου στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι το νέο κατάστημα κράτησης θα έχει δυναμικότητα 600 θέσεων κρατουμένων και μεταξύ άλλων παροχών θα συμπεριλαμβάνει εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης, πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υγείας και πολλαπλές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.
“Ήδη έχουν προκηρυχθεί 258 θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, αλλά εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις ταχύτερα όπως με την διαδικασία των ειδικών φρουρών ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο”.
Η κα Νικολάου αναφέρθηκε και στην θεμελίωση του έργου που ξεκίνησε το 2002 και επρόκειτο να παραδοθεί το 2016. “Εμείς με το που αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 θέσαμε ως κυρίαρχο στόχο να παραλάβουμε το κατάστημα της Δράμας. Θέσαμε τότε ως χρονολογία παράδοσης τον Ιούνιο του 2020 και το πετύχαμε. Δεν μας έκαμψε ούτε η πανδημία ούτε το οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα συναντήσαμε. Παραλαμβάνουμε σήμερα αυτό το υπερσύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών κατάστημα στη Δράμα που η τοπική κοινωνία όντως το έχει αγκαλιάσει. Είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει το σωφρονιστικό στολίδι της Βόρειας Ελλάδας το οποίο πέρα από την ανάπτυξη που θα επιφέρει θα προσδώσει και άλλα δυο πολύ σημαντικά οφέλη. Δηλαδή θα βοηθήσει στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι φυλακές με τον υπερπληθυσμό και θα βοηθήσει επίσης στον διαχωρισμό των κρατουμένων, κάτι που αποτελεί μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος μιλώντας για την παράδοση των φυλακών ανέφερε ότι “Φτάσαμε στην πολυπόθητη ημέρα παράδοσης και παραλαβής των φυλακών από τα αντίστοιχα υπουργεία. Στόχος είναι να φτάσουμε και στην επόμενη ημέρα, δηλαδή στην προκήρυξη των θέσεων εργασίας και στην λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος του Νικηφόρου. Έχουμε μια καλή εξέλιξη μέχρι στιγμής και περιμένουμε τη μέρα που το κτίριο θα αρχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει εργασία σε πολλές δραμινές οικογένειες για να εκτονωθεί σε ένα βαθμό και η ανεργία…”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!