Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η 1η συνάντηση ενώσεων παλαιών προσκόπων Αν. Μακεδονίας – Θράκης

0
298

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας η 1η συνάντηση ενώσεων παλαιών προσκόπων Αν. Μακ. Θράκης με συμμετοχές και από άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής. Στην περιφερειακή συνάντηση στην οποία μετείχαν και γνωστά μέλη της τοπικής κοινωνίας, όπως ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στ. Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γ. Κύρτσης, δόθηκε η ευκαιρία περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των παλαιών προσκόπων αλλά και συζήτησης για τα προβλήματα, την προετοιμασία του συνεδρίου τους τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνάντησης που έγινε στη Δράμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου και στον μακεδονικό τάφο ενώ πραγματοποιήθηκε και μπάρμπεκιου στο 3ο σύστημα προσκόπων απέναντι από το δημοτικό στάδιο.
Οι περιφερειακές συναντήσεις των ενώσεων παλαιών προσκόπων γίνονται για πρώτη φορά από φέτος, αντί για το πανελλήνιο συνέδριο παλαιών προσκόπων που γινόταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της χώρας παλαιότερα, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Δράμας κ. Σωτήρης Μαυρίδης. Σκοπός των περιφερειακών συναντήσεων είναι να μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή τοπικά και για να μη συσσωρεύονται όλοι σε ένα συγκεκριμένο σημείο της Ελλάδας. «Η συνάντηση της Δράμας αφορά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» είπε ο κ. Μαυρίδης για να προσθέσει: «Υπάρχουν και προσκεκλημένοι που συμμετέχουν σαν παρατηρητές από άλλες ενώσεις. Στην περιφερειακή συνάντηση της Δράμας ήρθαν παλαιοί πρόσκοποι από Έβρο, Καβάλα, Ξάνθη και Δράμα, όπως και παρατηρητές από τις ενώσεις της Σίνδου, της Τούμπας και της Πτολεμαΐδας».
Στο περιφερειακό συνέδριο της Δράμας, δόθηκε η δυνατότητα στους παλαιούς προσκόπους των ενώσεων να γνωριστούν μεταξύ τους και να προχωρήσουν σε παρουσίαση των δράσεων που έκαναν την προηγούμενη χρονιά, να ανταλλάξουν ιδέες και να λειτουργήσουν σαν φόρουμ.
«Κάποιοι γνωριζόμαστε από παλαιότερα, από κατασκηνώσεις της περιφέρειας ή από πανελλήνιες δράσεις και εκπαιδεύσεις. Έχουμε να συναντηθούμε πάνω από 10 ή 15 χρόνια. Είναι λοιπόν ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε. Εμείς από την άλλη πλευρά ζητήσαμε να διοργανώσουμε στη Δράμα αυτή την περιφερειακή συνάντηση για να γνωρίσουν οι πρόσκοποι των άλλων ενώσεων την περιοχή, να τους γίνει μια ξενάγηση» τόνισε ο κ. Μαυρίδης. Οι παλιοί πρόσκοποι γνωρίζουν καλύτερα από όλους την αξία του προσκοπισμού, έχοντας μεγαλώσει μαζί του. Ο προσκοπισμός πρεσβεύει αξίες, οι οποίες μπορούν να γίνουν περισσότερο αισθητές στην εποχή που διανύουμε, στην οποία οι νέοι έχουν κλειστεί στον εαυτό τους, δεν εξωτερικεύονται και δεν λειτουργούν όπως οι παλαιότεροι που σαν νέοι έχουν παίξει στην αλάνα, έπαιξαν ποδόσφαιρο στις γειτονιές ή συμμετείχαν σε εκδρομές. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Δράμας: «Μέσα από τον προσκοπισμό σήμερα δίνεται καλύτερη δυνατότητα κοινωνικοποίησης των παιδιών αντί μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα παιδιά μέσα από τον προσκοπισμό παίρνουν αξίες όπως η αγάπη για το Θεό και την Πατρίδα αλλά και για τον συνάνθρωπο. Αξίες που εκφράζονται και απτά μέσα από δράσεις του προσκοπισμού. Όπως αναπτύσσεται και η επαφή με τη φύση, η γνωριμία με άλλους προσκόπους από άλλες περιοχές και συνεισφορά στον συνάνθρωπο μέσα από δράσεις κοινωνικές και φιλανθρωπικές ή και προσφοράς σε συνεργασία με φορείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση».
Μιλώντας στα «Χ» για την περιφερειακή συνάντηση παλαιών προσκόπων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου τόνισε: «H περιφερειακή συνάντηση παλαιών προσκόπων συμβάλλει και στην εξωστρέφεια της Δράμας όπως και στην περαιτέρω ανάδειξη του προσκοπικού κινήματος που έχει δώσει απτά δείγματα γραφής σε όλη την κοινωνία, με ορατά αποτελέσματα κυρίως για τα παιδιά που συμμετέχουν στα ιδεώδη του προσκοπικού κινήματος και ασχολούνται με κάτι που θα τα βοηθήσει στο μέλλον. Άλλωστε και οι παλιοί πρόσκοποι εξακολουθούν να ασχολούνται με αυτό που αγαπούν. Νομίζω ότι ο προσκοπισμός έτσι όπως τον γνωρίζουμε και στη Δράμα με εκδηλώσεις σε ετήσια βάση έχει ένα σαφές αποτύπωμα. Σαν Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης τους συγχαίρουμε. Έχουμε συμβάλλει στη διοργάνωση με τα αναμνηστικά δώρα που δίνονται στους προσκόπους που έρχονται από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, με στόχο την περαιτέρω προβολή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ