Πράσινα σημεία και γωνιές ανακύκλωσης στον Δήμο Δοξάτου

0
18809

Σε πρόταση για χρηματοδότηση έργου, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Δοξάτου

Τη συμμετοχή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για τη «Δημιουργία Πράσινου Σημείου και Εγκατάσταση Γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο Δοξάτου Ν. Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 2.800.545 ευρώ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ο Δήμος Δοξάτου μέσω της Οικονομικής του Επιτροπής.
Η πρόταση του Δήμου Δοξάτου αφορά δύο υποέργα: Την «κατασκευή υποδομής Πράσινου Σημείου Δήμου Δοξάτου Ν. Δράμας», προϋπολογισμού 730.000,00€, σύμφωνα με την αρ. 74/2021 μελέτη που συνέταξε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, στην οποία περιλαμβάνονται τα έργα για τη διαμόρφωση του Πράσινου Σημείου σε αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Αγ. Αθανασίου.
Επίσης αφορά την «προμήθεια εξοπλισμού Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης Δήμου Δοξάτου Ν. Δράμας», προϋπολογισμού 2.070.545,80€. Σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται η προμήθεια φορτηγού hook lift, φορτηγού με καρότσα, γερανού και αρπάγη, κινητού πράσινου σημείου, περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, Container των 10, 20 και 30 κυβικών μέτρων, οικίσκου γραφείων, οικίσκου αποθήκης, γεφυροπλάστιγγας, κλαδοτεμαχιστή, συμπιεστή-δεματοποιητή, Κλαρκ πεζού χειριστή, φορητού μηχανήματος πλύσης, 16 γωνιών ανακύκλωσης (από 2 σε Δοξάτο, Άγιο Αθανάσιο, Κύργια, Καλαμπάκι και από 1 σε Αγορά, Πηγάδια, Κεφαλάρι, 3 Εργατικές Κατοικίες Αγ. Αθανασίου, Φτελιά, Νεροφράκτη, Αγ. Παρασκευή, Καλαμώνα), 25 πλαστικών παλετοκιβωτίων όγκου 1,25m3, 1 κάδου τύπου καμπάνας, 1 παλετοδεξαμενής, 1 πλαστικού κάδου για μπαταρίες όγκου 550lt, 1 πλαστικού κάδου για μπαταρίες όγκου 80λίτρων και ράφια dexion, ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή.

Παπαζώτου: «Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να αφήσει κάποια διοίκηση να καταλήξει ο χώρος αυτός σκουπιδότοπος, αλλά και σίγουρα δεν θα της επιτραπεί»
Σημειώνεται ότι, στην ίδια συνεδρίαση, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου ανέφερε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας: «Θεωρώ όλα αυτά τα μέσα και τις υποδομές πολύ χρήσιμα για την ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει καθημερινά όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοώ τις απόψεις κατοίκων του Αγίου Αθανασίου, οι οποίοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς τη λειτουργία του χώρου του Πρασίνου Σημείου. Ωστόσο, η πρόταση, όπως προκύπτει και από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, περιλαμβάνει όλες εκείνες τις προδιαγραφές για την ορθή λειτουργία του, η οποία δεσμεύεται και από τους ειδικούς όρους που θα επιβάλλει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να αφήσει κάποια διοίκηση να καταλήξει ο χώρος αυτός σκουπιδότοπος, αλλά και σίγουρα δεν θα της επιτραπεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Θα ήταν σημαντικό να υπήρχε πράγματι έτοιμη μελέτη οπουδήποτε, από την προηγούμενη διοίκηση ώστε να μην χρειαζόταν να δουλεύουν οι υπάλληλοι κάτω από πίεση, για να μην αφήσουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, δεδομένου ότι είναι μία υποδομή την οποία οι δημότες ζητούν καθημερινά. Δεδομένου ότι η πρόταση της υπηρεσίας έγινε αποδεκτή από το Τοπικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο, προχώρησαν οι διαδικασίες σύνταξης της πρότασης χρηματοδότησης και πρέπει να υποβληθεί άμεσα, υπερψηφίζω την πρόταση».

Δαλακάκης: «Θέλω έγγραφη απάντηση για να εξετάσω ότι δεν θα είναι επικίνδυνο για τους κατοίκους και τις γύρω επιχειρήσεις»
Ο κ. Δημήτρης Δαλακάκης καταψήφισε, λέγοντας: «Ο Δήμος Δοξάτου δεν είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής του αγροτεμαχίου που αναφέρεται στη μελέτη. Εφόσον δεν είναι ιδιοκτήτης, δεν μπορούμε σήμερα να υποβάλλουμε ώριμο φάκελο. Δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Ομοίως, δεν μπορούμε σήμερα να υποβάλλουμε. Επιπλέον, η επιλογή της περιοχής είναι τραγική. Τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας πράσινου σημείου, αλλά κατά της δημιουργίας του σε περιοχή κοντά σε οικισμούς, παιδικούς σταθμούς και σε επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα, πολύ δε μάλλον όταν σε αυτό θα αποθηκεύονται επικίνδυνα, όπως αναφέρει η μελέτη, υλικά. Ζητώ να λάβω εγγράφως απάντηση σε τι ακριβώς έγκειται η επικινδυνότητα των υλικών αυτών. Την απάντηση τη θέλω άμεσα, για να προχωρήσω σε ασφαλιστικά μέτρα. Παρακαλώ για πλήρη προσδιορισμό της επικινδυνότητας, με έμφαση και στην υγεία των κατοίκων. Επίσης, η αποθήκευση αποβλήτων υδραργύρου ή χλωροφθορανθράκων είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο ή για προϊόντα επιχειρήσεων που παράγουν βρώσιμα προϊόντα; Επιθυμώ ομοίως έγγραφη άμεση απάντηση. Οι αμπελώνες του κτήματος Μιχαηλίδη βρίσκονται στα δέκα μέτρα, μπορεί να διασφαλίσει ο Δήμος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον καρπό ή στο κρασί; Υπάρχει σχετική πρόβλεψη; Παρακαλώ για έγγραφες απαντήσεις. Το δε οινοποιείο Μιχαηλίδη είναι επισκέψιμο. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιείται ο ΑΣΟΠ με παραγωγή χυμών, αλλά και η φάρμα Παρασκευούδη με παραγωγή γαλακτοκομικών. Υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν θα επηρεαστούν αυτές οι επιχειρήσεις; Προσέτι, το πράσινο σημείο τοποθετείται σε περιοχή με τα σπίτια να απέχουν κάποια μέτρα και οι κάτοικοι θα είναι αναγκασμένοι να συμβιώνουν με επικίνδυνα υλικά, όπως αναφέρεται στη μελέτη αυτή. Ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του πολλά αγροτεμάχια. Δεν υπάρχει κανένα μακριά από οικισμό και τέτοιες επιχειρήσεις; Εγώ νομίζω ότι 5 υπάρχουν, αλλά παρά ταύτα ζητώ να λάβω εγγράφως τη βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν. Έχει ψάξει ο Δήμος αν υπάρχουν αντίστοιχα αγροτεμάχια στην ιδιοκτησία τρίτων, π.χ. της Διεύθυνσης Γεωργίας η της Κτηματικής; Επιθυμώ έγγραφη απάντηση για το αν έχει κάνει τέτοια έρευνα η οποία κατέληξε αρνητικά ή θετικά. Η υποβάθμιση του Αγίου Αθανασίου είναι απαράδεκτη. Η έλλειψη σχεδιασμού είναι προφανής. Αρνούμαι να γίνω συμμέτοχος σε αυτό το έγκλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ