Πρέπει να προχωρήσει η υπογειοποίηση του αρδευτικού στον ΤΟΕΒ Ρέμβης (στην πόλη της Δράμας)

0
1379

Γρ. Παπαεμμανουήλ: «Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να έχουμε μια οριστική λύση και σε αυτό το θέμα»


Ένα έργο που εκκρεμεί εδώ και μια πενταετία και αφορά τον ΤΟΕΒ Ρέμβης (στην πόλη της Δράμας) είναι αναγκαίο να προχωρήσει για να εξυπηρετήσει τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται στην δικαιοδοσία του. Πρόκειται για την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων του οργανισμού, στα πρότυπα του δικτύου που λειτουργεί στο Νευροκόπι, κάτι που θα έλυνε πολλά προβλήματα.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα και προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παραγωγών ενέκρινε ένα ποσό για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ρεπορτάζ των «Χ», το έργο αυτό έχει ήδη καθυστερήσει πολύ αφού πέρασαν περίπου πέντε χρόνια, από τότε
Σε ερώτηση των «Χ» για την προοπτική αυτού του έργου ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, εξήγησε ότι το έργο πρόκειται να γίνει όπως και σειρά ακόμη παρεμβάσεων που αφορούν τους ΤΟΕΒ, αλλά θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία που υπάρχουν για αυτά τα έργα. Μια διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως είπε συγκεκριμένα συνεργασία που έχουμε με τους ΤΟΕΒ είναι πάρα πολύ καλή και παραβαίνουμε όπου μας ζητείται ακόμη και αν δεν έχουμε την αρμοδιότητα. Νομίζω ότι αυτό το βεβαιώνουν και οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια. Το συγκεκριμένο έργο όπως και άλλα στην περιοχή του Καλαμώνα στον ΤΟΕΒ Βοϊράνης αλλά και στον ΤΟΕΒ Μαυρολεύκης, μεταξύ Μαυρολεύκης και Νεροφράκτη, είναι έργα που ενδεχομένως χρειάζονται επικαιροποίηση μελετών.
Είτε γιατί έχουν αλλάξει κάποιες συνθήκες επί των ρεμάτων και πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα με βάση τις φυσικές καταστροφές που έχουν συντελεστεί, είτε γιατί χρειάζονται υπογειοποίηση ή άλλου είδους ενέργειες τα οποία για να γίνουν θα πρέπει να προϋπολογιστούν εξ αρχής.
Άρα είμαστε στο στάδιο, όλα αυτά να τα επικαιροποιήσουμε. Ήδη έχει ξεκινήσει από το τμήμα δομών περιβάλλοντος της ΠΕ Δράμας, αυτός τον επανέλεγχο. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να έχουμε μια οριστική λύση και σε αυτό το θέμα».
Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο η κατάσταση του αρδευτικού δικτύου της Δράμας που σε ένα μεγάλο βαθμό έχει κατασκευαστεί την δεκαετία του ’60 με ότι προβλήματα μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ειδικά σε μια περίοδο που στη δημόσια συζήτηση κυριαρχούν θέματα όπως αυτά των πλημμυρικών φαινομένων το χειμώνα αλλά και της εξοικονόμησης νερού, είναι ένα ζήτημα που συνεχίζει δικαιολογημένα να απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες.
H κα Ιωάννα Σαρίγκολη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας έχει μιλήσει ήδη στα «Χ» για τα θέματα αυτά και έχει επισημάνει ότι για το αρδευτικό δίκτυο ΤΕΟΒ Ρέμβης (στην πόλη της Δράμας) έχει μπει στον προϋπολογισμό της περιφέρειας, ένα ποσό για τη μελέτη μετατροπής του δικτύου σε κλειστό, όμως αυτό δεν έχει προχωρήσει, τονίζοντας επίσης ότι: «Τα περισσότερα αρδευτικά δίκτυα στο Νομό Δράμας είναι πολύ παλιά και κατασκευάστηκαν την δεκαετία του ’60.
Έχουν καταντήσει να είναι χωμάτινα και έχουν καταστραφεί οι αρδευτικές διώρυγες. Πλέον τα στραγγιστικά έργα χρησιμοποιούνται σαν αποθηκευτικοί χώροι νερού. Τοποθετείται δηλαδή το νερό στα στραγγιστικά και από εκεί αντλείται το νερό από τους αγρότες. Πρόκειται για λάθος πρακτική, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς γιατί τα αρδευτικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα. Η λύση είναι η ανακατασκευή των αρδευτικών δικτύων και η μετατροπή τους σε κλειστά, υπό πίεση, δηλαδή με τεχνητή βροχή».
Έχει επισημάνει ακόμη ότι στο υπάρχων αρδευτικό δίκτυο υπάρχουν και κακοτεχνίες, όπως για παράδειγμα το αρδευτικό δίκτυο Καλού Αγρού Φωτολίβους που έγινε για κλειστό δίκτυο, αλλά δε λειτούργησε καθόλου, αφού καταστράφηκε μόλις μπήκε το νερό.
Όπως δεν λειτούργησε σαν κλειστό και το πολύ μεγάλο αρδευτικό δίκτυο της Βοϊράνης. Το μόνο αρδευτικό δίκτυο που λειτουργεί κανονικά ως κλειστό είναι το αρδευτικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ