Προχωρά η ίδρυση – ανάδειξη και βελτίωση του δικτύου μονοπατιών στον Δήμο Παρανεστίου

0
125

Το μελετώμενο μήκος του δικτύου μονοπατιών είναι 81,91 χιλιόμετρα


 

Εγκρίθηκε η μελέτη του έργου που αφορά την ίδρυση – ανάδειξη και βελτίωση δικτύου μονοπατιών του Δήμου Παρανεστίου προϋπολογισμού 473.686 ευρώ, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παρανεστίου.
Παράλληλα από την ίδια επιτροπή εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον πυλώνα ανάκαμψης “Πράσινη Μετάβαση” και στον άξονα προτεραιότητας 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τίτλο «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας».
Η πρόταση του Δήμου Παρανεστίου αφορά την ίδρυση-ανάδειξη και βελτίωση ενός δικτύου δασικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου. Το μελετώμενο μήκος του δικτύου μονοπατιών είναι 81,91 χιλιόμετρα. Συμπεριλαμβάνει τμήμα του ΕΟ Δράμας Ξάνθης, της Επαρχιακής Οδού Παρανεστίου – Σιδηρόνερου, παραποτάμιες διαδρομές, διαδρομές σε ενδοδασογενές περιβάλλον και υφιστάμενους δασικούς δρόμους. Ο προγραμματισμός και η σχεδίαση του εν λόγω μονοπατιού γίνεται με γνώμονα να προσφέρει εύκολη προσβασιμότητα στα σημεία ενδιαφέροντος και να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή. Με τα σημερινά δεδομένα είναι ανάγκη να οργανωθεί και να σχεδιαστεί ανάλογα, ώστε να προσφέρει τα μέσα αναψυχής και περιήγησης για την ικανοποίηση όσο το δυνατό πληρέστερα των αναγκών αναψυχής του ανθρώπου. Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται πλησίον της Τ.Κ. Παρανεστίου, του Καλλικρατικού Δήμου Παρανεστίου. Οι εργασίες που θα γίνουν στην περιοχή μελέτης αφορούν τόσο την ανάδειξη και βελτίωση του δικτύου μονοπατιών, όσο την κατασκευή βοηθητικών έργων και κατασκευών που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του και θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση και άνετη παραμονή των επισκεπτών.
Οι εργασίες που αφορούν την κατασκευή του δικτύου μονοπατιών έχουν ως τελικό σκοπό τη διαμόρφωσή του, ώστε η κίνηση των επισκεπτών να είναι άνετη, ευχάριστη και χωρίς εμπόδια και κινδύνους. Οι εργασίες κατασκευής των βοηθητικών έργων αποβλέπουν στην κατασκευή στοιχείων που συμπληρώνουν τα επιμέρους μονοπάτια, μεγιστοποιούν τη χρηστικότητα τους και τα καθιστούν πιο λειτουργικά και ελκυστικά για τον επισκέπτη.
Πάντως, γενική κατεύθυνση της εν λόγω μελέτης είναι οι παρεμβάσεις του έργου που θα πραγματοποιηθεί, να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες και εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο. Οι καθαρισμοί βλάστησης, τα έργα υποδομών, οι πινακίδες κατεύθυνσης είναι μελετημένα με τρόπο που θα διευκολύνουν και θα δίνουν την αίσθηση της σιγουριάς στον επισκέπτη, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνουν το τοπίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ