Προχωρά η μελέτη για το «Αρχοντικό»

0
569

Το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες εξωραϊσμού, σύμφωνα με στελέχη της ΚΥΚΛΩΨ


 

Στην φάση κατάρτισης βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μελέτη για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κτήριο της οικίας Παμπούκα, το γνωστό «Αρχοντικό» της οδού Περδίκα που παραχωρήθηκε στην ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ με μακροχρόνια μίσθωση από τον ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει.
Η μελέτη για τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν προχωρά από την ΚΥΚΛΩΨ και το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με στελέχη της που μίλησαν στα «Χ», ότι οι εργασίες θα αρχίσουν το φθινόπωρο. Τον Μάρτιο του 2023, τεχνικοί που ασχολούνται με τη μελέτη είχαν ανοίξει το χώρο του ιστορικού κτηρίου κάνοντας αξιολόγηση της κατάστασης, πριν αρχίσει η διαδικασία της μελέτης.
Το «Αρχοντικό» της οδού Περδίκα έμεινε για χρόνια χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα οι πολλές φθορές να είναι εμφανέστατες. Ωστόσο από αρχιτεκτονικής πλευράς το κτήριο είναι ένα κόσμημα και το πλέον βέβαιο είναι ότι μετά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αποτελέσει και πάλι ένα μοναδικό χώρο τόσο για την περιοχή της οδού Περδίκα όσο και για την ίδια την πόλη της Δράμας.
Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1930 παραχωρήθηκε πρόσφατα από τον ΕΦΚΑ με μακροχρόνια μίσθωση στην ΚΥΚΛΩΨ, αφού χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες προκειμένου να ξεπεραστεί η διαφωνία μεταξύ των δυο πλευρών σχετικά με την περίοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Την σχετική απόφαση είχε λάβει ο ΕΦΚΑ στην συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου του 2023. Με την κίνηση αυτή ο οργανισμός αποφάσισε να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα της ΚΥΚΛΩΨ που έγινε ήδη από το 2021 για την μακροχρόνια παραχώρηση του χώρου έναντι ανταλλάγματος, αλλά τότε δεν προχώρησε. Το θετικό τελικά είναι ότι ο οργανισμός συναίνεσε στην παραχώρηση του «Αρχοντικού» για 50 χρόνια με δυνατότητα παράτασης 10 ετών στην ΚΥΚΛΩΨ και με αυτό τον τρόπο έδωσε τη δυνατότητα να συντηρηθεί και να διασωθεί ο χώρος.
Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΚΛΩΨ έχει ζητήσει τον χώρο, προκειμένου να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες φθορές και να το μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού που θα χρησιμοποιούν οι Δραμινοί πολίτες. Σύμφωνα με τον αρχικό της σχεδιασμό στόχος είναι να αξιοποιηθεί και ο εξωτερικός χώρος που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ακινήτου για τη δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής.
Η οικία Παμπούκα είναι ένα ακόμα δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιόδου μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα. O σχεδιαστής του κτηρίου, Χρήστος Δημόπουλος, ήταν βοηθός του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas, έργο του οποίου είναι και η εντυπωσιακή πολυώροφη καπναποθήκη της οδού Περδίκα, που σήμερα ανήκει στον Δήμο Δράμας, χωρίς όμως να έχει αξιοποιηθεί ακόμη λόγω του πολύ υψηλού κόστους που απαιτείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!