Προχωρά η προετοιμασία για την 22η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

0
2760

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Απριλίου στο Μεσοχώρι Παρανεστίου


Iκανοποιητικά προχωρά η προετοιμασία για την 22η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την 4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που θα διεξαχθούν το Σάββατο 30 Απριλίου στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, με τη βοήθεια και εθελοντών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία.
Οι συμμετοχές σε αυτή την πρώτη διοργάνωση μετά την διετή παύση λόγω της πανδημίας, έχουν δηλωθεί συμμετοχές από Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και άλλες χώρες.
«Σε αυτό που έχουμε έλλειψη φέτος είναι οι σπόροι. Δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση τους σπόρους που είχαμε προηγούμενες χρονιές, γι’ αυτό και υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να ταξιδέψουν από πολύ μακρυά αλλά να μην καταφέρουν να πάρουν σπόρους, αυτό είναι και το μειονέκτημα που έχουμε φέτος, σε αυτή την πρώτη διοργάνωση μετά από δύο χρόνια παύσης λόγω της πανδημίας» διευκρινίζει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο ιδρυτής του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι με βάση το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί αναμένονται πολλοί επισκέπτες παρότι υπάρχουν και πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν, όπως αυτός της πανδημίας που συνεχίζεται, του πολέμου στην Ουκρανία και της ακρίβεια που εμφανίστηκε. Στόχος της φετινής διοργάνωσης σε κάθε περίπτωση είναι η αποφυγή συνωστισμού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε μοιράστηκαν τα εργαστήρια σε διαφορετικά σημεία, μέσα σε όλη την έκταση των 25 στρεμμάτων του Πελίτι.
Η λογική με την οποία δομήθηκε φέτος το πρόγραμμα της 22ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι είναι να δοθούν πρακτικές γνώσεις και συμβουλές για την καλλιέργεια της γης, τη συντήρηση των σπόρων, την παρασκευή της τροφής, τη συντήρηση των τροφίμων, στην αυτάρκεια.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
-10:00 π. μ. – 14:00 μ. μ. Διανομή Παραδοσιακών Σπόρων.
-10:10 π. μ. – 11:00 π. μ. Εργαστήριο ψωμιού.
-11:15 π. μ. – 11:50 π. μ. Το Eco- Variety πάει στην 22η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
-11:00 π. μ. – 12:00 π. μ. Εργαστήριο επαναχρησιμοποίηση υλικών.
-12:00 π. μ. – 12:40 μ. μ. Θεματικοί κήποι του Πελίτι
-12:40 π. μ. – 13:15 μ. μ. Σπορά ανοιξιάτικης σίκαλης.
-14:00 μ. μ –14:15 μ. μ. Έθιμα Γονιμότητας.
-14:15 μ. μ. – 14:30 μ. μ. Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι
-14:45 μ. μ. – 16:00 μ. μ. Τραγουδώντας για το Πελίτι.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Επίσης θα γίνουν και οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις: Στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Συγκέντρωση αντρικών ρούχων και παπουτσιών. Χαριστικό παζάρι. Έκθεση φωτογραφίας. Λαογραφική έκθεση. Δράσεις για παιδιά. Παρατήρηση του ήλιου, με ηλιακό τηλεσκόπιο από την Αστροπύλη Σερρών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Βροντούς, από τις 11:30 π. μ – 12:30 μ. μ.

Όλες οι δράσεις: διανομή σπόρων, ομιλίες, εργαστήρια, εκθέσεις κ.λ.π. είναι δωρεάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ